Latvijas sapņu pārdevēji gūst neticamu peļņu (71)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Caro / Westermann

Ezotērikas tirgus ir augošs, peļņu nesošs, kurā vieta atrodas gan dažādiem ar veselīgu dzīvesveidu saistītiem jauniem strāvojumiem, gan vecajiem labajiem zīlniekiem un lāstu uzlicējiem/noņēmējiem. Ievadot google meklētājā atslēgas vārdus, ezotērikas pakalpojumu pārsātinājums pārsteidz: tā vien liekas, ka katrs desmitais Latvijas iedzīvotājs ir gaišreģis, katrs piektais – dziednieks, bet katrs otrais uzcītīgs burvestību patērētājs.

Tūkstošiem cilvēku, kas vairāk vai mazāk ir iesaistīti sapņu pārdošanā, sevi dēvē par parapsihologiem, ekstrasensiem, pūšļotājiem, dziedniekiem, magiem, numerologiem, reiki speciālistiem, nekromantiem, bioenerģētiķiem, homeopātiem, alķīmiķiem, pareģiem. Palasot ezotēriskas ievirzes mājas lapas, tā vien šķiet, ka Latvijā iet ne mazāk karsti kā Roulingas Cūkkārpas Raganības un burvestību arodskolā. Piedāvājums plašs: skolas, kursi, semināri, treniņi, nometnes, festivāli, saloni, klīnikas, privātprakses, veikali, biedrības, asociācijas.

Ar sīknaudu nekrāmējas

Tirgoties var ar visu, kas dod cerību un rada laimes ilūziju. Piedāvājums – visām gaumēm. Veļi un spoki jau ir mitoloģija, arī ļaunās acs un lāsta noņemšana ir oldkūlīgs pasākums, jo mūsdienu lāsti nav parasti, bet ir ar visādām fīčām. Tāpēc vajadzīgi garīgās attīstības treniņi, psī enerģijas mērķtiecīga virzīšana, kosmiskās apziņas atbrīvošana. Uz nebēdu rullē arī vecie labie dziednieki, kuru vidū konkurence ir zvērīga – organizāciju vien ir vesels ducis – Tautas Dziednieku asociācija, Vispasaules Dziednieku līga, Latvijas Dziednieku savienība, Tautas medicīnas centrs, «DVS Urantija» un tā tālāk. 231 – tas ir visai aptuvens šajās organizācijās reģistrēto un sertificēto dziednieku skaits. Patiesībā dziedināšanas, vārdošanas, rīkstnieka un līdzīgus pakalpojumus sniedz daudz lielāks personu skaits. Peļņu nes arī joga, reiki, ajūrvēda, homeopātija, krāsu un eņģeļu terapija – viss vienā katlā. Cik liels personu skaits piedāvā brīnumdaru pakalpojums, nav zināms, jo lielākā daļa Valsts ieņēmumu dienestā (VID) reģistrējušies kā pašnodarbinātie, norāda VID.

Cenas ezotērikas pakalpojumu tirgū konkurences dēļ nevis krītas, bet gluži otrādi – kāpj. Ja pirms gadiem desmit ciema zīlniece latus divdesmit nopelnīja, buroties vaiga sviedros, tagad politika ir sekojoša: tas, kurš dempingo cenas, ir enerģētiskais vampīrs vai vispār neko nespēj. Lai enerģiju aprite būtu pareiza, jāmaksā vismaz simts eiro, citādi tā lieta vispār nedarbojas. Vairāki rituāli klienta labā maksā vismaz 300 eiro. Konsultācija pie dziednieka – ekstrasensa maksā ne mazāk par 50 eiro. Vizīte pie astrologa iesācēja maksā, sākot no 50 eiro. Jo neprātīgāk zvaigžņu speciālists murgo, jo augstāka cena. Praksē – no 80 līdz 150 eiro stundā. Turklāt biznesa niša ir bezgala plaša – ja parastu astrologu ir daudz, nav liegts kļūt par tolteku vai eskimosu astrologu. Ja dziednieka specializācija šķiet par šauru, esi šamanis vai mags. Vari vienkārši kļūt par sapņu tulku, garīgās izaugsmes skolotāju vai sliktākajā gadījumā par enerģētisko vietu gidu.

Sava niša plaukstošajā ezotērikas tirgū ir dažādiem kulta priekšmetiem – amuletiem, maģiskajiem kristāliem un tepat jūras krastā (labākajā gadījumā) salasītiem akmeņiem, balto raganu rituālajiem piederumiem, liturģiskajiem traukiem, rožukroņiem, sudraba zižļiem, stikla eņģeļiem. Iespējams iegādāties arī informatīvi uzlādētu ūdeni dažādos iepakojumos.

Tu esi to pelnījis

Tev neveicas nevis tāpēc, ka esi slinks, bet tāpēc, ka enerģiju nosūca enerģētiskais vampīrs. Vēl vainīgs ir Mēness aptumsums un 13. datums, kā arī melnais kaķis, kas pārskrēja ielai. Tomēr cerība vēl ir, jo tev ir sargeņģelis un veiksmīga astroloģiskā karte. Bet… Tev taču ir apnicis būt lūzerim un gribas piederēt izredzēto grupai, garīgi attīstīties, lasīt citu domas, uzzināt nākotni, justies pārākam (pelnīti).

Maģiskā domāšana – ticība «debesīs ierakstītam» liktenim, karmiskiem nosacījumiem, kosmiskām vibrācijām, enerģētiskajiem portāliem un tā tālāk – Latvijas sabiedrībā ir izplatīta. Līdera pozīcijās ir ticība astroloģijai un ģenētiski modificētas pārtikas kaitīgumam, daudz neatpaliek arī ticība ekstrasensorikai. Tomēr ticība paranormālajam nav saistīta ar izglītības trūkumu. Reinkarnācijai, bioenerģētikai, ūdens atmiņai, nākotnes paredzēšanai tic gan studenti, gan cilvēki ar diviem maģistra grādiem, gan veiksmīgi uzņēmēji. Māņticības rituālus izmanto sportisti.

Maģiskā domāšana izplatīta visās kultūrās un populācijās, piemēram, spokiem un sātanam tic 50% ASV pilsoņu, 69% eņģeļiem, Dievam vai universālam garam 96%. Tomēr nebūt nav tā, ka masveida aizraušanās ar mistiku un ezotēriku būtu «smadzeņu skalošanas» rezultāts. Cilvēki vēlas noticēt viņpasaules spēkiem, liktenīgai veiksmei, tāpēc pieprasījums pēc maģijas ir augsts. Pasargāts nav neviens - kādā smagākā dzīves posmā mēs, apdomīgi un racionāli cilvēki, tomēr iekrītam... Mēs taču visi gribam atbrīvoties no slimības, mainīt dzīvi, atrast lielo mīlu, izvairīties no rutīnas, aizbēgt no problēmām.

Rīgas Stradiņa Universitātes Psihosomatiskās medicīnas un psihoterapijas klīnikas ārsts, psihoterapeits Artūrs Utināns skaidro, ka maģiskā domāšana ir evolūcijas gaitā izveidojusies smadzeņu programma, var teikt, instinkts, kas piemīt visiem cilvēkiem - jautājums, vai cilvēks to ir aktivizējis. «Lai gan mūsu smadzenes ir sarežģītākā ierīce Visumā, tās ir uzbūvētas visai nepilnīgi.» Kritisko domāšanu cilvēks apgūst sliktāk nekā ticību. Mēs sevi dēvējam par homo sapiens, bet pareizāk būtu saukt par homo ticīgais.

Sievietes un vīrieši patērē atšķirīgus maģijas tirgus segmentus. Sievietes grib zināt, mīl viņas vai ne, kad ieradīsies «vienīgais, liktenīgais», vai gadījumā kāds viņām nav uzlicis bezlaulības vainagu, vai viņu bērni nav dzimuši kā indigo vai kristāliskie. Vīriešus vairāk interesē pseidozinātnes - Atlantīda, Lemūrija, citplanētieši, sniega cilvēks, hologrāfiskais Visums.

Lai nopelnītu ezotērikas tirgū, nepietiek ar vazāšanos apkārt ar rīkstīti rokās, ir jāpiedāvā kas tāds, kas klientam ļauj justies īpašam, pārākam par citiem. TVNET apkopoja dažus atraktīvus «kompleksos piedāvājumus».

No sava mafloka neizbēgsi...

Ļavras, mafloki un citi astrālie parazīti bez dvēseles mums ir visapkārt. Par to nešaubās mistiķu sektā jeb, kā viņi paši sevi dēvē, Gaismas ģimenē, kas pulcējas Rīgas centrā Elizabetes ielā «DVS Urantija». Bez cīņas ar astrālajiem parazītiem sektā dažreiz notiek arī «gaismas dvēseles» - Vladimira Putina slavēšana. «Urantijas» lekcijās ir izskanējusi atziņa, ka no planētais naidīgajām civilizācijām visbrīvākā esot Krievija. Pirms dažiem gadiem nāca gaismā, ka ar «Urantiju» un tās vadītāju Skaidrīti Aleksejevu saistīta «No sirds Latvijai» līdere Inguna Sudraba. Tā vēstīja Latvijas Televīzijas raidījums «De facto». Sudraba toreiz draudzīgu saikni ar organizāciju nenoliedza.

Lai izklausītos iespaidīgi, it kā «Urantijas» līderiem būtu pieejamas slepenas zināšanas, tiek lietoti no zinātniskajām vārdnīcām ņemti svešvārdi, brīvi interpretēti un savirknēti nesakarīgos teikumos. Piemēram, tiek runāts par plazmas svārstībām, ko izraisa skaņas vibrācijas, torsionu viļņiem, kas ceļas pie Dieva.

«Urantijas» ezotērikas tirgus lauciņš ir specifisks - astrāļi, apokaliptiskas vēsmas un sagatavošanās dzīvei uz nākotnes planētas. Astrālie parazīti ir izsalkušas enerģētiskas būtnes ar lielu pašsaglabāšanās instinktu, kas uzbrūk cilvēkam, iemājo smalkajā ķermenī un izsūc dvēseli. Astrālajiem parazītiem ir vārdi, piemēram, Spiritus ir alkohola parazīts. Pasaules galu «Urantija» solīja jau 2012. gadā.

Centru gadiem ilgi apmeklē daži desmiti pastāvīgo klientu. Katru dienu notiek dziedniecības seansi, kuros ikvienu gribētāju atbrīvo no iepriekšējo reinkarnāciju negatīvajām enerģijām. Cena par seansu 35 eiro. «Urantijas» mājas lapā teikts, ka sarežģītākajos gadījumos ar cilvēku strādā vairāki dziednieki, apvienojot lūgšanas ar gaismas ēras enerģiju. Vēl «Urantijā» ir skola ar četriem kursiem, kurā var apgūt čenelingu, iepazīties ar kosmiskajiem gaismas skolotājiem, egregoriem. Katrā kursā vairāki desmiti cilvēku, un tā gadiem ilgi. Dažreiz uz semināru sapulcējas ap 80 cilvēku, nespējot satilpt telpā.

Iniciācijas Urantijā veic meistari, iepludinot mācekļa ķermenī enerģiju, ko daudzi redz kā violetu gaismu. Cilvēkā veras enerģētiskie kanāli, mirguļo aura un tā tālāk. Zemās vibrācijas ir kā magnēts, kas piesaista citas negatīvās enerģijas. Starp citu, «Urantijā» setrificē dziedniekus.

Lēti tikt vaļā no lāsta

Grupas nodarbību kurss, kurā dziednieki Antoni iemāca atbrīvoties no pašlāsta, vēl nesen maksāja 100 eiro. Salīdzinoši tas ir lēti! Mācības ilga desmit nedēļas – divas stundas nedēļā. Parasti gribētāju bija vairāk nekā telpā vietu. Uzcītīgākie bija gatavi stāvēt kājās. Ērika un Pēteris Antoni gaišreģu tirgu darbojas jau sen. Pēteris Antons sevi pozicionē kā Zilā kalna Martas zināšanu mantinieku. Gaišreģi «uz vietas nestāv» - katros kursos tiek atklātas jaunas briesmas, kas ik uz soļa apdraud cilvēkus, piemēram, no zemes paceltā santīmā var būt iekodētas dažādas nelaimes. Mati glabā negatīvus pārdzīvojumus, bet matu balināšana pietuvina nāvei. Vēl ir homunculus - ķermenis smadzenēs, psiholoģiskā indulgence, solarizācija un palmings, kas nav termini no pornogrāfijas arsenāla, bet, vienkārši izsakoties, galvas pacelšana pret sauli. Savukārt dziednieks Mairis Virsis daudz nepiepūlas un pieaugošajā konkurences cīņā izmanto pārbaudītas vērtības - pasaku magu atribūtiku. Kabinetā tur tīģerpitonu, tērpjas melnā vai baltā, kaklā nēsā milzīgu krustu. Tāpat kā 90% ilūziju tirgotāju, arī viņš pārdzīvojis klīniskās nāves, ticies ar Dievu, Sātanu un tamlīdzīgiem personāžiem. Viņš grib dzīvot ar pilnu jaudu, ar pieticību nesirgst, tāpēc piedāvā gan izārstēt no vēža, gan izdarīt tā, lai klients pamatīgu summu laimē loterijā.

Hīts! Bez komentāriem

Tomēr pilnīgs hits ir kvantu lēciens garīgajā dziedniecībā, kas saucas «Dievišķās kārtības izveidošana ar garīgās iztaisnošanas palīdzību». Iztaisnošana notiek tā: tu apgulies uz kušetes, meistars noklikšķina pirkstus, un tu esi iztaisnots! Ticamības labad iztaisnotājs paņem lineālu un izmēra attālumu starp klienta lāpstiņām, kāju papēžiem un pirkstiem. Pierādījumi acīmredzami! Lai sāpes par vējā izsviesto simtnieku būtu mazākas, «garīgi taisnais» saņem iztaisnošanas sertifikātu. Metodes autors ir kāds Vācijā dzīvojošs ukrainis Pjotrs Elkunovičs. Lai saprastu viņa biznesa nopietnību, pietiks ar ziņu, ka viņa apmācību pirmais līmenis vienam cilvēkam izmaksā 400 eiro. Skolnieki ierodas no visas pasaules. Tomēr ieguldījums ir tā vērts, jo drīz vien tik atgūts desmitkāršā apmērā. Pats Pjotrs divdesmit piecos gados iztaisnojis vairāk nekā 300 000 cilvēku, un viņa pakalpojums maksā daudzus simtus. Parēķiniet paši!

Komentāri (71)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu