TVNET no degšanas zonas Valdgales pagastā: pirmā diena

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Jānis Škapars/TVNET

Otrdienas, 17. jūlija vakarpusē Ziemeļkurzemes virsmežniecības uzraugāmajā teritorijā Talsu novada Valdgales pagasta Lielsalās izcēlās paaugstinātas bīstamības meža ugunsgrēks kūdras izstrādes purvā. Ugunsgrēks turpinājās arī trešdienas naktī. TVNET reportāža no notikuma vietas.

Visu dienu kūdras un meža ugunsgrēku Talsu novada Valdgales pagastā dzēsušos ugunsdzēsējus devušies nomainīt kolēģi, informē Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) preses pārstāve Inta Palkavniece.

«Ņemot vērā, ka šodien ugunsdzēsēji-glābēji visas dienas garumā veic ugunsgrēka dzēšanas darbus Talsu novada Valdgales pagasta ugunsgrēkā, šobrīd no citām VUGD struktūrvienībām uz notikuma vietu dodas ugunsdzēsēji, lai nomainītu savus kolēģus,» skaidroja dienesta pārstāve.

Palkavniece arī informēja, ka, dzēšot ugunsgrēku, cietis viens ugunsdzēsējs, kurš nodots mediķiem un hospitalizēts tālākai apskatei.

Pie Lielsalas kūdras purva redzams, ka degšana notiek ļoti lielā platībā. Tālumā TVNET novēroja helikopteru, kurš iesaistīts dzēšanas darbos.

Kā novēroja TVNET, ugunsgrēka dūmi saskatāmi jau no 30 km attāluma, vietām tie pat aizsedz sauli. Pašā apdzīvotajā vietā redzams daudz VUGD tehnikas vienību, kas izvietojušās visapkārt Stiklu ciematam, lai vajadzības gadījumā varētu pasargāt to no liesmām.

Kāda vietējā iedzīvotāja, kura atteikusies no evakuācijas, sarunā ar TVNET atklāja, ka nevēloties atstāt mājas, taču, ja situācija kļūs nopietnāka, viņa piekritīs evakuēties. Bērni jau esot evakuēti, teica sieviete.

Vēl kāds no vietējiem, kurš arī nav atstājis Stiklus, teica, ka bažījas par savu īpašumu, kas atrodas tiešā meža tuvumā. Viņš arī norādīja, ka šajā apkaimē nav lijis vairāk nekā mēnesi.

Stiklos dzīvo arī kāds 90 gadus vecs vīrs, kurš esot kategoriski atteicies atstāt savas mājas.

Tā kā ap Stiklu ciematu ir dabas liegums, tam pieguļošajā mežā nav notikusi mežizstrāde - tas nozīmē, ka liesmas var ļoti ātri izplatīties pa biezi saaugušo pamežu. Turklāt pamežs apgrūtina arī tehnikas un dzēsēju piekļūšanu ugunij.

Šopēcpusdien tikusi pieprasīta arī palīdzība no Lietuvas, lūdzot piesaistīt tās bruņoto spēku helikopteru, kurš palīdzētu ugunsgrēka dzēšanas darbos no augšas.

VUGD pārstāve arī piebilda, ka ugunsgrēku grib palīdzēt dzēst brīvprātīgie, taču, ņemot vērā ļoti stipro piedūmojumu, liesmas var strauji mainīt savu virzienu, tāpēc brīvprātīgie tiek aicināti neriskēt ar savu veselību un tomēr neiesaistīties ugunsgrēka dzēšanas darbos.

VUGD, Talsu novada domes priekšsēdētājs, Talsu novada Pašvaldības policija, Zemessardze, Valsts meža dienests un Valsts policija, pārbaudot netālu esošo apdzīvoto vietu Stikli, uz kuru vēja virziena rezultātā virzījās dūmi, konstatējuši, pastāv diezgan liels sadūmojums. Līdz ar to ticis pieņemts lēmums vispirms evakuēt Stiklu speciālās internātskolas audzēkņus. Vēlāk tika uzsākta arī citu ciema iedzīvotāju evakuācija.

Talsu novada pašvaldība informē, ka uz Stiklu ciemu virzās arī liesmas no degošā purva. Apgrūtinājumu rada ugunsgrēka izplatība mežā, kur nav iespējams piekļūt ar tehniku, tādēļ pagaidām uguni mēģina lokalizēt, sitot ar pletnēm.

Puzes pagasta pārvaldes vadītāja Santa Šēniņa aģentūrai LETA apliecināja, ka evakuēti ir bērnu nama «Stikli» audzēkņi un pedagogi. Tāpat aizvestas ir arī četras vecāka gadagājuma kundzes, bet vairākas privātpersonas devušās prom ar saviem transportlīdzekļiem.

Bērnunama audzēkņi pārvesti un Ances pagastā esošo skolu, bet pensionāri - uz centru Blāzmas ciemā. Privātpersonas savukārt devušās pie draugiem vai radiem. Pēc Šēniņas paustā, vēl četri cilvēki evakuēties atteikušies. Patlaban viņu drošībai briesmas nedraud, taču, ja situācija pasliktināsies, viņi, visticamāk, tiks evakuēti piespiedu kārtā.

Bērnunamā kopumā uzturējusies 21 persona, taču precīzu evakuēto skaitu pārvaldes vadītāja nosaukt nevarēja.

No 120 Stiklu ciema iedzīvotājiem 70 piekrituši evakuēties, bet 50 atteikušies, aģentūrai LETA pastāstīja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) preses pārstāve Inta Palkavniece.

VUGD aicina iedzīvotājus klausīt operatīvo dienestu norādes un, ja nepieciešama evakuācija, tad evakuēties. Ja vajadzīga operatīvo dienestu palīdzība, iedzīvotāji aicināti zvanīt pa tālruni 112.

Notikuma vietā patlaban dežurē arī divas mediķu brigādes, kuru speciālisti snieguši palīdzību vairākiem apdzīvotās vietas iedzīvotājiem. Tā kā traumas nav bijušas nopietnas, neviens cilvēks nav nogādāts slimnīcā, aģentūrai LETA pastāstīja Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestā (NMPD).

NMPD informēja, ka iedzīvotāji, kuri ir ugunsgrēka tuvumā, veselības sūdzību gadījumā var konsultējieties ar mediķiem pa tālruņiem 113 vai 66016001. Ja jūtams sadūmojums, mediķi aicina aiztaisīt mājoklim logus un neuzturēties tiešā piedūmojumā.

Tikmēr Talsu novada iedzīvotājiem briesmas patlaban nedraud, aģentūrai LETA apliecināja pašvaldībā. «Ja uguns savu virzību nemainīs, pastāv cerība, ka līdz ar nokļūšanu līdz tuvumā esošajai upei ugunsgrēks varētu ja ne pierimt, tad vismaz samazināties. Tuvumā atrodas divas dzīvojamās mājas, taču patlaban uguns uz to pusi nevirzās un iedzīvotājus neapdraud,» sacīja pašvaldības pārstāve Marta Rake-Lasmane.

Talsu novada vadība Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem un Zemessardzei lūgusi nodrošināt papildu cilvēkresursus, jo grūtības sagādā piekļūšana vairākām vietām mežā un purvā.

«Pindstrup Latvia» finanšu direktors Edijs Ločmelis apstiprināja, ka kūdras atradnes pieder šim uzņēmumam. Pagaidām esot grūti nosaukt plašā ugunsgrēka cēloņus un tā radītos zaudējumus, jo dzēšana vēl turpinās. Nav zināma arī izdegusī platība, bet trešdienas pēcpusdienā liesmas plosīās vismaz 20 hektāru platībā. Dzēšanu, kurā iesaistījušies vismaz 200 cilvēki, apgrūtina sausais laiks, kā arī stiprais vējš, stāstīja Ločmelis.

Daudzās iepriekš apdzēstajās vietās vēja dēļ degšana atsākusies no jauna, informēja uzņēmuma pārstāvis.

Sagaidāms ka stiprais karstums nedēļas otrajā pusē Latvijā atslābs un daudzviet gaidāms īslaicīgs lietus un pērkona negaiss, karstuma mazināšanos veicinās arī jūras vējš. Vairāk lietus mākoņu būs valsts austrumu daļā, mazāk - Kurzemē un Rīgā. Tomēr kopumā valstī nav gaidāmas plašas lietusgāzes, intensīvs lietus būs nelielās teritorijās, un tikai lokāli iespējama krusa un vētra, jo negaisa mākoņi nedēļas nogalē būs mazkustīgi.

Karstuma viļņa dēļ Latvijas Vides ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs (LVĢMC) visā valsts teritorijā noteicis dzelteno brīdinājumu. Savukārt Kurzemes mežos saglabājas augsta ugunsbīstamība, informē LVĢMC.

Uz kūdras purva ugunsgrēka likvidāciju pirmais otrdien izsaukumu saņēma Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests, kad ugunsgrēku nebija iespējams ierobežot. Uz notikuma vietu devās arī Valsts meža dienesta Ziemeļkurzemes virsmežniecības darbinieki.

Šodien visas dienas garumā ugunsdzēsēji glābēji turpina plašā ugunsgrēka dzēšanas darbus. Šajā ugunsgrēkā lielā platībā, vairāk kā 100 hektāru platībā dega kūdra un vēl nenoskaidrotā platībā arī blakus esošais mežs.

Ņemot vērā lielo sausumu, kā arī vakardien un šodien esošo palielo vēju, liesmas no ugunsgrēka turpina izplatīties un šobrīd VUGD, Valsts meža dienests veic abu ugunsgrēku dzēšanas darbus, kā arī tiek iesaistīta vietējā uzņēmuma tehnika un NBS helikopters ar ūdens maisu, kā arī zemessardze.

VUGD uzsver, ka šī ugunsgrēka dzēšanas un glābšanas darbus, ugunsdzēsējiem bija jābūt īpaši uzmanīgiem, jo pastāvot spēcīgam piedūmojumam un vējam, kas nemitīgi maina virzienu, ir jāveic ugunsgrēka dzēšanas darbi, līdztekus neaizmirstot arī par savu drošību, atzīst ugunsdzēsības dienestā.

Trešdien notikuma vietā strādā vairāk nekā 25 ugunsdzēsēji, lai liesmas ierobežotu un kūdras ugunsgrēku nodzēstu. Saistībā ar spēcīgo vēju un ņemot vērā ugunsdzēsēju glābēju drošību, kūdras ugunsgrēka dzēšanas darbi ir trešdienas pēcpusdienā tika apturēti. VUGD sola informēt tiklīdz tie tiks turpināti.

Šajos abos ugunsgrēkos ir izveidojies spēcīgs piedūmojums, ko var redzēt arī apkārtējo novadu iedzīvotāji. Uz vienoto ārkārtas palīdzības izsaukumu numuru tika saņemti vairāki zvani no apkārtējo novadu iedzīvotājiem par jūtamo sadūmojumu. VUGD amatpersonas šobrīd apseko konkrētās apdzīvotās vietas, lai pārliecinātos, vai nepastāv apdraudējums iedzīvotājiem.

VUGD aicina nesatraukties redzot dūmus, bet gadījumā, ja cilvēki jūt sadūmojumu, dienests aicina aiztaisīt mājoklim logus un neuzturēties tiešā piedūmojumā.

«Pindstrup Latvia» reģistrēts Talsos 2004. gadā, uzņēmuma pamatkapitāls ir 4 658 168 eiro. Tā kūdras ieguves vietas atrodas Saldus novada Lutriņu un Zirņu pagastā, Kandavas novada Vānes pagastā, Aizputes novadā, Pāvilostas novada Vērgales pagastā, savukārt kūdras pārstādes rūpnīca atrodas Ķekavas novada Baložos.

Uzņēmuma kapitāldaļas pilnībā pieder Dānijā reģistrētajai «Pindstrup Mosebrug».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu