Deg mežs arī Kuldīgas novadā: ugunsgrēks lokalizēts, bet pastāv jauni aizdegšanās draudi

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Jānis Škapars/TVNET

Trešdien, 18.jūlijā, Kuldīgas novada Rendas pagastā pie Linmārka ezera izcēlās ugunsgrēks «Latvijas Valsts meži» (LVM) piederošā mežā, skarot mežu aptuveni 30 hektāru platību, informēja Kuldīgas novada pašvaldībā.

Trešdienas, 18.jūlija vakarā ugunsgrēku izdevies lokalizēt, taču ugunsgrēka teritorijā atsevišķās vietās degšana turpinās. Ugunsgrēka dzēšanā Valsts meža dienesta darbiniekiem palīdzēja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests. Tā kā valda liels sausums, pastāv draudi, ka vēja ietekmē degšana var atjaunoties. Teritorija arī naktī no trešdienas uz ceturtdienu tika pastāvīgi kontrolēta, un Valsts meža dienests ceturtdienas rītā atjaunoja dzēšanas darbus.

Saskaņā ar Kuldīgas novada pašvaldības sniegto informāciju, ir pamatotas aizdomas, ka ugunsnelaime aizsākusies kādā no atpūtas vietām.

Kuldīgas novada domes priekšsēdētāja Inga Bērziņa ceturtdienas rītā sasauca operatīvo sanāksmi, kurā piedalījās Valsts meža dienesta Dienvidkurzemes virsmežniecības virsmežzinis Indulis Sarma, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta Kurzemes reģiona brigādes Kuldīgas daļas komandieris Aleksandrs Štefaņuks un Kuldīgas novada Pašvaldības policijas priekšnieka pienākumu izpildītājs Dzintars Pakalns.

«Mūsu uzdevums ir ugunsgrēku ierobežot un tālāk teritoriju nodot tās īpašniekam, šajā gadījumā LVM, kura pienākums ir ugunsgrēku līdz galam nodzēst. Nav šaubu, ka LVM ir nepieciešamie resursi, lai to sekmīgi izdarītu,» teica Sarma.

Kuldīgas novada pašvaldībā informēja, ka Valsts meža dienesta un Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta pārstāvji aicina iedzīvotājus, ņemot vērā uguns bīstamo situāciju, nedoties mežos un šobrīd atteikties no nodoma lasīt ogas un sēnes, kā arī atpūsties pie ezeriem, kas it īpaši Rendas pusē ir ļoti pieprasītas atpūtas vietas un nedēļas nogalēs piesaista daudz atpūtnieku. Mežā ir ļoti sauss, un, neuzmanīgi rīkojoties, aizdegšanās var notikt ļoti ātri un uguns - izplatīties strauji.

Kuldīgas novada pašvaldībā atgādināja, ka saskaņā ar Ministru kabineta ugunsdrošības noteikumiem meža ugunsnedrošajā laikposmā aizliegts kurināt ugunskurus mežā un purvos (izņemot īpaši ierīkotas vietas, kas nepieļauj uguns izplatīšanos ārpus šīs vietas), atstāt ugunskurus bez uzraudzības. Ugunskura vietu jāatstāj, kad uguns nodzēsta un gruzdēšana pilnīgi beigusies. Tāpat ugunsnedrošajā laikaposmā aizliegts nomest mežā, purvos vai uz tos šķērsojošiem ceļiem degošus vai gruzdošus sērkociņus, izsmēķus un citus priekšmetus, veikt mežā un purvos spridzināšanas darbus un organizēt šaušanas nodarbības (izņemot atbilstoši ierīkotas vietas), medībās un šaušanas nodarbībās mežā un purvos lietot trasējošas lodes, deglodes un prapjus no viegli uzliesmojoša un gruzdēt spējīga materiāla, braukt ar mehāniskajiem transportlīdzekļiem pa mežu un purviem ārpus ceļiem, izņemot gadījumus, ja tas nepieciešams ugunsgrēka dzēšanai, palīdzības sniegšanai nelaimes gadījumos, meža apsaimniekošanai un inženiertīklu uzturēšanai vai to avāriju novēršanai.

Tāpat aizliegts ekspluatēt mežā, purvos vai uz tos šķērsojošiem ceļiem transportlīdzekļus un citus mehānismus ar bojātu iekšdedzes dzinēja gāzu izplūdes sistēmu, bez saskaņošanas ar Valsts meža dienesta attiecīgo teritoriālo struktūrvienību veikt jebkāda veida dedzināšanu, tai skaitā ciršanas atlieku dedzināšanu.

Kuldīgas novada pašvaldībā uzsvēra, ka atbildīgās institūcijas rīkos reidus uz atpūtnieku iecienītajām teritorijām pie ezeriem un mežos, lai pārbaudītu, vai cilvēki ievēro ugunsdrošības noteikumus. Par noteikumu pārkāpumu cilvēkam iestājas administratīvā atbildība un var tikt uzlikts sods līdz 270 eiro, kā arī vainīgajam jāatlīdzina viņa rīcības rezultātā radušies zaudējumi.

Kuldīgas novada iedzīvotājus satrauc arī Kuldīgas pilsētā un novada pagastos novērojamais sadūmojums un smakas, kuru cēlonis ir paaugstinātas bīstamības meža ugunsgrēks kūdras izstrādes purvā Talsu novada Valdgales pagasta Lielsalās. Kopējā degšanas platība tur pārsniedz 100 hektārus. Dzēšanas darbus apgrūtina sausums un lielais vējš. Dūmi izplatās arī uz blakus novadiem.

Veselības inspekcijas Kurzemes kontroles nodaļas vadītāja Dace Roze Kuldīgas novada Domes priekšsēdētājai Ingai Bērziņai sacīja, ka Kuldīgas novada iedzīvotājiem šobrīd apdraudējuma veselībai nav. Vienlaikus iedzīvotājiem jāseko līdzi informācijai par situācijas attīstību. Veselības inspekcija sagatavojusi izvērstu informāciju par meža un kūdras ugunsgrēku dūmu ietekmi uz cilvēku veselību.

LVM pārstāvji aģentūrai LETA vēl nevarēja pateikt, kāds ir meža ugunsgrēka nodarīto zaudējumu apmērs. Izdegušā meža platības tiks vērtēti vēlāk.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu