Aculiecinieci satrauc mistisks rituāls bērnudārzā (601)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pagājušās nedēļas nogalē Rīgas 193. pirmsskolas izglītības iestādes teritorijas bērnu rotaļu laukumā noticis kāds mistisks rituāls – salmu lelles un krusta dedzināšana, kurā noskatījušies vairāki desmiti bērnudārza audzēkņu. Rituālu nofilmējusi Latvijas mobilā reportiere Antra, kura neizprot, kādēļ tajā bija jānoraugās trīsgadīgiem bērniem, tā trešdien vēstīja LNT raidījums „Tautas balss”.

Aculieciniece saskatījusi pagānu rituālu

Latvijas mobilā reportiere Antra pirmo reizi redzējusi, ka pašvaldības iestādē tiek īstenots šāds rituāls, kas viņai atgādinājis vairāk tādu kā pagānu rituālu. Jauniete tā pieļauj, ņemot vērā augstskolā iegūtās zināšanas par mitoloģiju un reliģiju.

Antra redzēto bērnudārza teritorijā nofilmējusi ar mobilo tālruni un iesūtījusi TVNET un LNT akcijai „Latvijas mobilais reportieris”. „Krusts ir svēts simbols, tādēļ radās jautājums, kāpēc bērnudārzā trīsgadīgiem bērniem kaut kas tāds jārāda - kā dedzina krustu un reliģiskas lietas,” tā „Tautas balsij" sacīja Antra.

Antra norādīja, ka pareizticīgajiem esot Masļeņicas svētki, taču, viņasprāt, leļļu dedzināšana uzskatāma par pagānisku rituālu. Masļeņicas svētki tiek atzīmēti septiņas dienas pirms lielā gavēņa. Antra piebilda: „Masļeņicā ir arī pankūku cepšana. Kāpēc bērniem nevar pankūkas cept, nevis dedzināt lelles vai krustus?”

Bērnudārzā šādi dedzina lelli jau 20 gadus

Pamatojoties uz mobilās reportieres iesūtīto video, „Tautas balss” devās skaidrot situāciju uz Rīgas 193. pirmsskolas izglītības iestādi. Bērnudārza vadība par ierašanos bijusi visai pārsteigta un apgalvojusi, ka šajā iestādē jau 20 gadus dedzinot šādas lelles un nevienam no vecākiem līdz šim neesot bijis pretenziju.

Rīgas 193. pirmsskolas izglītības iestādes vadītāja Larisa Iļjina atzina, ka pagājušajā nedēļā bērnudārzā svinējuši Masļeņicu. "Tā ir krievu tradīcija - svinēt šos svētkus septiņas dienas, un katrai dienai ir savi pienākumi,” teica Iļjina. Turklāt pēdējā svētku dienā notiekot atvadīšanās no Masļeņicas, proti, esot tradīcija sadedzināt salmu lelli, lai „aizietu slimības, bēdas”.

Iļjiņa raidījumam teicās, ka bērnu vecāki par lelles dedzināšanu tikuši informēti. Tomēr „Tautas balss”, uzrunājot pie šā bērnudārza sastaptos vecākus, uzzināja, ka daļa vecāku par šīm svinībām priecājoties, bet citiem nebijis ne jausmas, ka bērnudārza teritorijā tika dedzināta lelle.

Pareizticīgo priesteris neatbalsta bērnudārzā notikušo

Pareizticīgo priesteris tēvs Artēmijs Kučinskis „Tautas balsij” norādīja, ka iebilstot pret salmu lelles dedzināšanu mazu bērnu acu priekšā.

„Lai atšķirtu, pret kurām tradīcijām baznīca izturas pozitīvi, robeža ir pavisam vienkārša: viss, kas notiek ārpus baznīcas, nekādi nav saistīts ar baznīcu,” atzina tēvs Artēmijs Kučinskis. Viņaprāt, var ieturēt neitrālas tradīcijas, kā pankūku cepšanu, taču lelles dedzināšana vai kas tamlīdzīgs „ir pagānisms, ko baznīca neatbalsta”.

Savukārt tautas dziedniece un astroloģe Kristīne Zeltiņa mobilās reportieres Antras nofilmētajā video nesaskatot neko nosodāmu. „Viennozīmīgi, tur nav melnās maģijas rituāls, drīzāk tā varētu būt salmu lelle, ko parasti dedzina Masļeņicā. Tie ir seni pareizticīgo svētki, kur cilvēki priecājas, pārģērbjas, taisa gadatirgus un ēd pankūkas,” skaidroja Zeltiņa.

Bērnudārzā noliedz, ka ticis dedzināts krusts

Tomēr Antrai neesot skaidrs, kāpēc bērnudārzā notikusi krusta dedzināšana, kas skaidri redzams viņas uzfilmētajā videomateriālā. „Krusts tiek tieši sātaniskā nozīmē dedzināts. Tāpēc šo krusta dedzināšanas jautājumu es nesapratīšu. Tas ir līdzvērtīgi kā Latvijas karogu dedzināt,” uzvēra Antra.

Turpretim bērnudārza pārstāvji noliedza, ka tika dedzināts krusts. Tā esot bijusi lelles pamatne, lai varētu izveidot salmu lelli. Darbinieki palika pie sava, ka svinējuši Masļeņicu, tāpat kā latvieši svin Meteņus. Arīdzan Zeltiņa secināja, ka tas neesot bijis krusts.

Tikai vecāki var izlemt, vai šādi svētki bērniem jāsvin

Valsts Bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas vadītāja Laila Rieksta-Riekstiņa, vērtējot šo notikumu bērnudārzā, norādīja, ka šādi pasākumi mācību iestādē esot obligāti jāsaskaņo ar visiem bērnu vecākiem.

„Kas vienam ir pieņemams un kas vienam ir svētki, tas otram var likties galīgi nepieņemami. Vecākiem jādod iespēja izvēlēties, kādos bērnu iesaistīt, kādos viņi varbūt negribētu būt iesaistīti,” sacīja Laila Rieksta–Riekstiņa. Eksperte skaidroja, ka tikai vecāki varot būt tie, kuri izlems, vai bērnus drīkst vai nedrīkst iesaistīt šāda veida rituālos.

Skatīt pievienoto video.

Komentāri (601)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu