Saldumu turziņa sagādā nepatīkamu pārsteigumu

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TVNET lasītājs

Cik lieliem jeb, precīzāk sakot, maziem burtiem drīkst būt uzraksti uz saldumu iepakojumiem? Šis jautājums svētku laikā kļuvis aktuāls portāla TVNET lasītājam Jānim, kuram radās grūtības izlasīt uz konfekšu un cepumu paciņas uzdrukāto tekstu. Pārtikas un veterinārajā dienestā TVNET noskaidroja, ka informācijai uz iepakojumiem ir jābūt skaidrai un saprotamai visiem patērētājam.

TVNET lasītājs Jānis atsūtīja fotogrāfijas ar svētku saldumiem, uz kuru iepakojuma balti spīdīgā fona zeltainas krāsas burtiem uzrakstītais sastāvs ir teju neizlasāms.

«Gribēju izlasīt paciņas sastāvu, taču tas nav iespējams. Burtiņi ir ļoti mazi un zeltainie uzraksti atspīd uz spīdīgā iepakojuma fona. Pat ja paņem lupu, rakstīto nevar īsti saprast.

Taču man ir ļoti svarīgi zināt, kas ir konfekšu sastāvā, jo manam bērnam ir alerģija.

Fotogrāfijās uzraksti ir daudz labāk salasāmi nekā dzīvē.»

Foto: TVNET lasītājs

TVNET lasītāja pamanīto gadījumu lūdzām komentēt Pārtikas un veterinārā dienesta Pārtikas uzraudzības departamenta Pārtikas izplatīšanas uzraudzības daļas vadītājai Tatjanai Marčenkovai. Viņa norādīja, ka "kādu laiciņu patērētājiem vajadzēs samierināties ar "veco" jeb iepriekšējo marķējumu, jo preces, kas ir saražotas līdz 2014.gada 13. decembrim, var realizēt.

Būs periods, kad tāpēc tirdzniecībā vienlaicīgi atradīsies gan atbilstoši iepriekšējiem noteikumiem marķēta, gan atbilstoši jaunajām prasībām marķēta pārtika".

Ko var darīt patērētājs, ja pamana, viņaprāt, neatbilstošu marķējumu?

Patērētājam jāsniedz informācija Pārtikas un veterinārajam dienestam, izmantojot dienesta uzticības tālruni - automātisko atbildētāju 67027402 vai mājas lapu.

Kādas ir jaunās prasības?

Marčenkovai skaidroja, ka jauninājumi ir vairāki, tostarp alergēni ir jāizceļ salikto produktu sastāvdaļu sarakstā (ar formatējumu - boldā, slīprakstā vai pasvītroti u.c.).

Ir noteikts minimālais burtu lielums, kas ir atkarīgs no marķējuma virsmas platības.

Piemēram, ja mazāk par 10 kvadrātcentimetriem, tad burtu lielums netiek reglamentēts, ja no 10 līdz 80 kvadrātcentimetriem, tad 0,9 mm, ja virs 80 kvadrātcentimetriem, tad 1,2 mm - tas ir mazākā burta augstums.

Uzturvērtības paziņojums apstrādātiem produktiem būs obligāts, sākot ar 2016.gada decembrī, taču, ja šobrīd to norāda marķējumā, tam vienalga ir jāatbilst noteiktajām prasībām: ir jānorāda tauki, tostarp piesātinātās taukskābes, ogļhidrāti, tostarp cukuri, olbaltumvielas un sāls daudzums produktā 10 g vai ml, kā arī produkta enerģētiskā vērtība kJ/kcal.

Detalizētāk tas ir noteikts regulā 1169/2011.

Pats galvenais - informācijai ir jābūt skaidrai un saprotamai visiem patērētājam.
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu