Pieķerts Ziepniekkalna piemēslotājs

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

TVNET lasītāja Laura nofilmējusi video, kurā redzams, ka gaišā dienas laikā vecāks kungs apzināti un mērķtiecīgi apstādina savu auto, lai izmestu savus atkritumus nevis konteinerā, bet gan grāvmalā. Turklāt izskatījies, ka viņš savus atkritumus šajā vietā neizmet pirmo reizi...

«Daži cilvēki tik tiešām uzvedas kā cūkas,» tik nosodošus vārdus TVNET lasītāja Laura velta kādam vīrietim, kurš marta vidū izmeta savus atkritumus rajonā starp Ziepniekkalna daudzdzīvokļu mājām un mazdārziņiem.

«14.marta kopā ģimeni pastaigājāmies pa Ziepniekkalnu. Pa jauno ceļu, kas savieno Ziepniekkalna ielu pie Dienvidu tilta, un ielu, kas iziet pie rūpnīcas «Dzintars», mums garām pabrauca Audi ar numuru JZ 940.

Pēkšņi šoferis apstājās un sāka mest ārā no mašīnas savus atkritumu maisus.

Biju šokā, redzot, ka pensionārs gaišā, saulainā dienā rīkojas tik cūciski,» lasītāja raksta.

Foto: Kadrs no video

«Vīrietis rīkojās apzināti un mērķtiecīgi.

Izskatījās, ka viņš savus atkritumus šajā vietā neizmet pirmo reizi.

Vīrietis, kuram blakus mašīnā sēdēja arī kundze, tajā dienā tajā vietā izmeta arī citus atkritumus, ko diemžēl nepaguvu nofilmēt.»

Ceļu satiksmes drošības direkcijā TVNET noskaidroja, ka automašīna JZ 940 pieder privātpersonai. Privātpersonu vārdus direkcija neatklāj.

Savukārt Rīgas pašvaldības policijas sabiedrisko attiecību speciāliste Inese Krieviņa TVNET skaidroja: «Lai gūtu pierādījumus administratīvā pārkāpuma lietā, aicinām notikuma aculiecinieku pēc iespējas ātrāk nofilmēto video materiālu kā pierādījumu turpmāko procesuālo darbību veikšanai iesniegt Rīgas pašvaldības policijas Zemgales pārvaldē Eduarda Smiļģa ielā 48 vai iesūtīt to elektroniski uz e-pasta adresi rpp.zpp@riga.lv.

Citkārt aicinām iedzīvotājus, novērojot šāda veida pretlikumīgas darbības, nekavējoties zvanīt policijai uz tālruni 110,

lai policijas darbinieki, izbraucot uz notikuma vietu, varētu konstatēt pārkāpuma faktu klātienē un iespējami īsākā laikā savākt nepieciešamos lietvedības materiālus pārkāpēja saukšanai pie atbildības.

Procedūra, lai informētu par nelegālo izgāztuvju radītājiem, ir pavisam vienkārša – nekavējoties jāzvana uz policijas tālruni 110 un jāsniedz visa fiksētā informācija. Informācijas sniedzējam vēlams atstāt arī savas koordinātes, lai policijas inspektors varētu sazināties ar notikuma aculiecinieku gadījumā, ja nepieciešams precizēt informāciju un lietas apstākļus.

Notikušais, ja tas fiksēts video vai foto, ir svarīgs materiāls, jo administratīvo lietvedību var ierosināt arī uz šo materiālu pamata. Notikuma aculiecinieks bez speciālas pieteikuma formas policijai var ziņot par apkārtnes piegružotājiem un rīkoties, iesniedzot vien foto vai video materiālus, iesūtot tos uz e-pasta adresi rpp@riga.lv vai tai pašvaldības policijas teritoriālajai pārvaldei, kurā pārkāpums fiksēts.

Soda saņemšana ir atkarīga no tā, vai pārkāpējs ir pieķerts notikuma vietā, vai arī tas nav zināms un vēl ir jāatrod, jāpierāda nodarītais, jānostiprina pierādījumi.

Ja pārkāpējs notverts notikuma vietā, tas būtiski atvieglo policijas darbu, administratīvā pārkāpuma protokols tiek sastādīts uzreiz

un tālāk tiek nosūtīts izskatīšanai administratīvajai komisijai.

Sods par šāda veida pārkāpumiem tiek piespriests pēc Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa 75.panta (Atkritumu apsaimniekošanas noteikumu pārkāpšana).

Paredzētā atbildība - naudas sods fiziskajām personām no 70 līdz 1000 eiro,

konfiscējot pārkāpuma izdarīšanai izmantotos transportlīdzekļus vai bez konfiskācijas, bet juridiskajām personām — no 280 līdz 2100 eiro, konfiscējot pārkāpuma izdarīšanai izmantotos transportlīdzekļus vai bez konfiskācijas.

Ja cilvēkiem rūp vide, kādā viņi dzīvo un kāda tā paliks viņu bērniem un mazbērniem, tad noteikti ir vērts kaut ko darīt lietas labā un cīnīties ar cilvēkiem, kuri rīkojas pretlikumīgi pret vidi un cilvēku veselību.»

Sūti arī Tu foto un video ar mēslotājiem!

Sniegs nu jau nokusis, Latvijas mežos, pļavās, upīšu krastos atklājot ne visai pievilcīgo atkritumu «kultūrslāni». «Cūkmenu» ziemas veikums kā uz delnas! Ik gadu dabas mīļotāji un tie, kam pie sirds iet pastaigas brīvā dabā, ar cerībām gaida «Lielo talku». Tomēr par dabu jāatceras ne tikai talku laikā, bet ik dienu. Ja cilvēki būtu apzinīgi visa gada garumā, nekādas talkas nevajadzētu! Aicinām fotografēt piecūkotās vietas vai vēl labāk - pieķert cūkotājus notikuma vietā!

TVNET sāk jaunu lasītāju kampaņu, aicinot atklāt vietas, kas no mēslotājiem īpaši cietušas. Kopīgiem spēkiem centīsimies atrast vainīgos un varbūt ar publisku «fui» raisīt pārdomas par to, ka vide, kurā visi kopā dzīvojam, ir jāsaudzē.

TVNET aicina iesūtīt bildes un videomateriālus par piemēslotākajām vietām, norādot konkrētu vietu, kur foto uzņemts, kā arī laiku. Varbūt tev pat izdevies kādu pieķert «nozieguma vietā»? Apzināsim sakopjamās vietas un kaunināsim sušķus kopā! Materiālus sūti uz reportieris@tvnet.lv.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu