Vecrīgas kafejnīcā nepamatoti sakliedz uz garāmgājēju

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TVNET lasītājs

Gājējiem ir tiesības iziet cauri Vecrīgas āra kafejnīcām, kas izvietotas uz ielām. Tā atgādina Rīgas domē, reaģējot uz TVNET lasītājas sūdzību, ka kafejnīcas darbinieki sakliedza un apvainoja sievieti, kad viņa lielas peļķes dēļ vēlējās iziet cauri terasei.

TVNET lasītāja rakstīja: «Nepatīkamā situācijā nonācu 29.jūlijā, kad ap plkst. 19.30 izvēlējos doties cauri Vecrīgai virzienā uz Krastmalu, ejot pa Pēterbaznīcas ielu. Tur pie kroga «mOnkey BĀRS»

bija izveidojusies liela peļķe, kuru nebija iespējams apiet vai iziet tai cauri, nepiesmeļot kurpes ar ūdeni.

Apskatot vietu, redzams, ka viens no iemesliem, kādēļ peļķi nav iespējams apiet, ir pie baznīcas izvietotā kafejnīcas āra terase, kas aizņem daļu no ielas, un mašīna, kas novietota ielas otrā pusē.

Foto: TVNET lasītājs

Redzot priekšā ejošo tūristu apķērību - peļķi apiet, izejot cauri minētajai terasei, nolēmu darīt tāpat.

Tajā brīdī izdzirdēju kliedzienus no mugurpuses: «Nopietni? Vai tad lentu neredzi? Tur nedrīkst iet!»

Jāatzīst, ka sarkanbalta lente tur tiešām bija.

Uz izsaukumiem norādīju, ka uz ielas ir liela peļķe, ko nav iespējams apiet vai tai iziet cauri. Pretī saņēmu atbildi, ka varu iet apkārt mājai vai
baznīcai, tātad jāiet apkārt veselam kvartālam, ja peļķei nevaru iziet cauri. Lai arī norādīju, ka šī vēl joprojām ir iela, pat ja tur uzcelta terase, turpināju saņemt skaļus apvainojumus par to, ka tas ir privātīpašums, ka, pārvietojoties tam cauri, laužu terasi un bojāju to.

Foto: TVNET lasītājs
Šī situācija liek domāt, vai tad tiešām kafejnīcām ir visatļautība un priekšroka Vecrīgā ir kafejnīcām un to terasēm, nevis gājējiem?

Kā arī, vai, uzceļot terasi uz ielas vai ietves, šī vieta kļūst par kafejnīcas privātīpašumu un gājējiem ir liegts atrasties uz tās vai pārvietoties pa to?»

Savukārt Rīgas domes Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja vietnieks Uģis Vidauskis TVNET skaidroja, ka projekts kafejnīcas «Monkey Bar» āra terases izvietošanai Grēcinieku ielā 11A ir saskaņots Rīgas pilsētas būvvaldē un kafejnīcai ir izsniegta atļauja uzņēmējdarbības veikšanai.

Normatīvie akti paredz, ka āra kafejnīca ir publiska vieta un gājējiem ir tiesības to caurstaigāt.

Kafejnīcas darbiniekiem nav tiesību aizliegt gājējiem doties cauri terasei.

Rīgas domē šo lasītājas sūdzību pieņems zināšanai un pārrunās šo jautājumu tad, kad uzņēmuma pārstāvji nāks saskaņot āra kafejnīcas ierīkošanu nākamreiz.

Jānodrošina brīva piekļuve

Arī Rīgas domes Satiksmes departamenta preses sekretāre Ilze Dimante TVNET norādīja, ka vasaras kafejnīcas tiek izvietotas un saskaņotas Rīgā atbilstoši tiesiskajam regulējumam, kādā tiek saskaņota un organizēta ielu tirdzniecība. Uzņēmējiem viena no prasībām ir nodrošināt brīvu piekļuvi sabiedriskās ēdināšanas pakalpojumu sniegšanas vietai.

Tāpat piekļuve nedrīkst būt traucēta gājēju plūsmai un satiksmei.

Departamentā atgādināja uzņēmējiem, ka šāda sabiedriskās ēdināšanas pakalpojumu sniegšanas vieta nav kafejnīcas īpašums.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu