Kas noticis ar Brīvības pieminekļa Lāčplēsi?

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TVNET lasītājs

Kāds TVNET lasītājs ir satraucies par Brīvības pieminekļa pleķiem. Savukārt Rīgas pieminekļu aģentūrā skaidroja, ka Brīvības pieminekļa tehniskais un vizuālais stāvoklis tiek monitorēts pastāvīgi un, vadoties pēc monitoringa rezultātiem, sastādīta aprūpes programma piecu gadu ciklam. Šobrīd pēc iedzīvotāju iniciatīvas speciālisti papildus apskatījuši objektu, un nav konstatēti ārkārtas bojājumi.

TVNET lasītājs Filips raksta: "Ejot garām Brīvības piemineklim, man radās interese papētīt pieminekli tuvāk. Un, redzot Lāčplēsi, man rādās izbrīns. Kā uz latviešu tautas vēstures pieminekļa, kas tapis par tautas ziedotiem līdzekļiem, var izveidoties šādi lieli pleķi?

Vai tiešām mēs varam to pieļaut, vai mūsu varasvīri (Rīgas dome un Kultūras ministrija) ļauj piemineklim Rīgas sirdī noplukt. Vai nav kauns no ārvalstu tūristiem, kuri fotografē mūsu Brīvības simbolu?"

Pieminekli uzrauga pastāvīgi

Savukārt Rīgas pieminekļu aģentūras galvenais restaurācijas speciālists Ivo Graudums ar TVNET starpniecību pateicās par līdzdalību un vērību pieminekļu saimniecības jomā Rīgā, kā arī pauda prieku, ka pilsoņiem ir interese par Brīvības pieminekļa simbolisko nozīmi un tēlnieciski māksliniecisko kvalitāti.

Brīvības pieminekļa tehniskais un vizuālais stāvoklis tiek monitorēts pastāvīgi un, vadoties pēc monitoringa rezultātiem, sastādīta aprūpes programma piecu gadu ciklam.

Brīvības piemineklis atrodas aktīvā urbānā vidē, un zināma nosēdumu veidošanās uz virsmām ir neizbēgama.

Šis process nav identisks katru gadu, jo nosēdumu veidošanos lielā mērā ietekmē arī valdošie klimatiskie apstākļi, kas katru gadu atšķiras.

Nav ārkārtas bojājumu

Šobrīd pēc iedzīvotāju iniciatīvas speciālisti papildus apskatījuši objektu, un nav konstatēti ārkārtas bojājumi. Cokola daļas augšējā skulptūru josla pēc programmas tiek skrupulozi attīrīta un pārklāta ar aizsargpārklājumu reizi piecos gados. Šis cikls ir VKPAI metodiskās padomes un speciālistu izstrādātais cikls, kas tiek uzskatīts par optimālo, kas arī rada vismazāko virsmu bojājumu, jo katra tīrīšana ir saistīta ar virsmu papildu nolietojumu.

Šāda lokāla vietu tīrīšana ir ekonomiski ļoti neracionāla, jo šādā augstumā (18 metri) kvalitatīva virsmas notīrīšana ir iespējama tikai no stabilām darba virsmām, kas ir modulārā tipa sastatnes.

Šādu sastatņu izmaksas Brīvības piemineklim līdz augšējo skulptūru līmenim ir 6500 eiro.

Šādu sastatņu izbūve ir arī jāsaskaņo ar Valsts protokolu vismaz pusgadu uz priekšu, lai netiktu traucēti ieplānoti Valsts protokola pasākumi, kas nevar norisināties pie izbūvētām sastatnēm. Lai izbūvētu šāda tipa sastatnes un tikai lokāli notīrītu virsmas, paiet apmēram mēnesis.

Brīvības piemineklis tik ilgi nedrīkst būt nepieejams ar Valsts protokolu saistītiem pasākumiem.

Graudums arī informēja, ka lielā aprūpes programma ir paredzēta 2017. gadā. Programmā ietilpst arī šī augšējā skulptūru josla ar Lāčplēša tēlu, kā arī Brīvības tēls ar zvaigžņu zeltījumu un aizsargpārklājumiem, obeliska travertīna apšuvums un pilna aprūpes restaurācijas programma.

Šobrīd speciālistu sniegtais vērtējums par virsmu tīrības pakāpi ir atbilstošs iepriekšējo četru gadu ciklam un netiek uzskatīts par ārkārtēju.
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu