Rīdzinieki sašutuši par par koku žņaugšanu Barona ielā

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Juris Millers

Vairāki rīdzinieki ir sašutuši par akmeņiem, kas tiek aplikti ap kokiem Krišjāņa Barona ielā. Savukārt pašvaldība skaidro, ka risinājums Barona ielas apdobē pie Rīgas kanāla nav nekas jauns un nekādā veidā nekaitē kokiem.

Vides aktīvists un Latvijas Riteņbraucēju apvienības vadītājs Viesturs Silenieks Facebook rakstīja: «Ja tev ir šāda attieksme pret mūsu pilsētu, tad es arī tevi aplikšu ar akmeņiem» - tā es teiktu tam, kas piedāvāja un realizēja šādu risinājumu.

Tas būtu pēdējais objekts Rīgā šo darbu autoram.

Viens ir tas, ka koki tiek žņaugti, bet segums ir nevienam - ne gājējiem, ne riteņbraucējiem, ne ērtai uzkopšanai, ne kam citam. Vienīgi mašīnas var novietot.

Arī šis ir pretrunā ar pilsētas stratēģiju un attīstības plāna vadlīnijām.

Grūti saprast, vai vienā un tajā pat ielā ir vainīgs lāsts, karma vai neizglītotība, izpratnes, pieredzes trūkums, stulbums vai tomēr apzināta rīcība diskreditēt projektētāju, būvnieku, pilsētas departamentus vai politisko varu. Nu vairs jau neliekas, ka tās tiešām ir sakritības un visas vienā Barona ielā.»

Foto: Juris Millers

«Var jau būt, ka ar būvnieku ir noslēgts monitoringa līgums uz 300 gadiem par to, ka katru gadu jāapseko koki, jāizmēra, kā tie attīstās, jāparetina apkārt esošie akmeņi.

Ja nokavē, ka kokā jau ieaudzis akmens, tad soda sankcijas.

Par ko vēl varētu būt radoša pieeja paaudžu jeb dzimtas līgumam?»

Sociālajā tīklā izvērtusies pamatīga diskusija par šo jautājumu. Vairāki cilvēki kritizē šādu risinājumu, jo uzskata to par nepieņemamu.

Piemēram, uzņēmējs Ervins Labanovskis raksta: «Njā! Vai nu darba vadītājs ir neprofesionālis, vai arī darba veicēji ir ar 3 klašu izglītību!»

Ko atbild Rīgas domē?

Savukārt pašvaldības portāla Riga.lv pārstāvji skaidroja, ka projekta izstrādes gaitā pie teritorijas labiekārtošanas tika piesaistīti pilsētas ainavu arhitekti, arboristi, vides aizsardzības eksperti un citi speciālisti.

Risinājums Kr.Barona ielas apdobē pie Rīgas kanāla nav nekas jauns un tas nekādā veidā nekaitē kokiem.

Gluži pretēji, šāds risinājums jau tika lietots 19. gadsimta vidū, būvējot ielas.

Jau toreiz zināja, ka, atstājot apdobes neapstrādātas, zaļajā zonā zāle tiktu izmīdīta un zeme sablīvētos, atsedzot koku saknes, kā rezultātā parādītos risks saknēm izžūt un koki varētu ietu bojā.

Patlaban, kā uzskata arboristi, šis ir labākais no risinājumiem, izveidojot apdobi no akmeņiem. Ap kokiem zem akmeņiem ir nobērta melnzeme, savukārt starp laukakmeņiem jeb apaļo bruģi būs irdena smilts, kas nodrošinās koku saknēm mitrumu un piegādās skābekli, kā arī pasargās koku saknes no izžūšanas.

Turklāt rudenī kokiem tiks izveidots vainags, tie tiks mēsloti. Vēl pirms neilga laika vides eksperti apskatīja kokus un nekas neliecināja, ka koki būvniecības procesā būtu cietuši.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu