TVNET lasītājs Jaunbērzes pagastā atradis vairākus nesprāgušus lādiņus

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TVNET lasītājs

Kāds vīrietis Jaunbērzes pagastā nedēļas nogalē uzgājis vairākus nesprāgušus lādiņus. Par notikušo informēta Valsts policija un Nesprāgušās munīcijas neitralizēšanas vienība.

Atradējs stāsta, ka lādiņus ieraudzījis sēņojot, netālu no vietas, kur novietojis automašīnu. Valsts policijas pārstāve Diāna Purviņa TVNET pastāstīja, ka likumsargi lādiņus apskatījuši un informējuši Nesprāgušās munīcijas neitralizēšanas vienību.

Foto: TVNET lasītājs

Nacionālie bruņotie spēki brīdina: atrodot nesprāgušus lādiņus, tos nevajag aiztikt, mēģināt izjaukt, lai izpētītu, vai pārvietot.

Vieta, kurā priekšmeti atrasti, iespēju robežās jānožogo, jāiezīmē.

Par atradumu jāziņo tuvākajā Valsts policijas nodaļā (tālrunis 110), vai zvanot uz tālruni 112. Jāsniedz atrastā priekšmeta īss raksturojums. Jārīkojas saskaņā ar saņemtajām instrukcijām.

Notikuma vietā ieradīsies nesprāgušās munīcijas neitralizēšanas speciālisti, kas atrastos priekšmetus neitralizēs. Par atrastu sprādzienbīstamu priekšmetu neitralizēšanu iedzīvotājiem nav jāmaksā.

Latvijas teritorijā kopš Pirmā un Otrā pasaules kara laika ir saglabājies liels skaits mīnu, lādiņu, granātu un citu sprādzienbīstamu priekšmetu. Ar sprādzienbīstamiem priekšmetiem ir piesārņota aptuveni septītā daļa Latvijas teritorijas. Valsts teritoriālajos ūdeņos atrodas ap 80 tūkstošiem jūras mīnu un citu nesprāgušu munīcijas vienību.

Nacionālo bruņoto spēku nesprāgušās munīcijas neitralizētāji katru gadu iznīcina četrus līdz piecus tūkstošus liela kalibra munīcijas vienību. Jūras spēki gan patstāvīgi, gan Baltijas jūras spēku eskadras sastāvā gadā atrod, iznīcina vai nodod iznīcināšanai aptuveni 80 sprādzienbīstamus priekšmetus. Jūras spēku mīnu meklētāju kuģi piedalās arī ikgadējās mīnu meklēšanas mācībās Latvijas teritoriālajos ūdeņos.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu