Mirusi Dienvidāfrikas dziedātāja Miriama Makeba (1)

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
References: API SITE

76 gadu vecumā mirusi Dienvidāfrikas leģendārā dziedātāja Miriama Makeba (Miriam Makeba), kas dēvēta arī par "Mammu Āfriku" un kas kļuvusi par simbolu afrikāņu cīņai pret aparteīdu.

Dziedātāja svētdien sabruka uz skatuves, pametot to pēc uzstāšanās labdarības koncertā Itālijas pilsētā Kastelā Volturno. Viņa nogādāta Neapoles slimnīcā, taču tur nomira no sirdslēkmes.

function orbRadio(songid){var playerWin = window.open(''http://www.orb.lv/player2/?cat=user&subcat=79652&subcat2=905590&songid=''+songid+'''',''player_new'',''width=950,height=650,left=0,top=0,scrollbars=yes,resizable=yes'');playerWin.focus();}Unknown Artist - Unknown Title

Labdarības koncerts tika rīkots par godu itāliešu žurnālistam un rakstniekam Roberto Saviāno, kurš saņēmis nāves draudus no itāliešu mafijas par viņa grāmatu "Gomorrah", kurā viņš atmaskojis vietējo mafiju. Makeba pēc pusstundu ilgās uzstāšanās pameta skatuvi un aizkulisēs sabruka. Tajā pašā laikā skatītāji turpināja skaļus aplausus un pieprasīja papildu dziesmas, līdz kāds no koncerta organizētājiem uznāca uz skatuves un jautāja, vai starp skatītājiem nav kāds ārsts.

"Viena no lieliskākajām mūsu laika dziedātājām Miriama Makeba ir rimusi dziedāt," teikts Dienvidāfrikas Republikas ārlietu ministra Nkosazana Dlamini Zuma paziņojumā.

"Viņa nomira dziedot, ko viņa darīja izcili, spējot nosūtīt pozitīvu vēstījumu ar dziedāšanas mākslu."

Johannesburgā 1932.gada 4.martā dzimusī Makeba ir viena no Āfrikas pazīstamākajām dziedātājām, un laikā, kad Dienvidāfrikas melnādaino tiesību aktīvists Nelsons Mandela atradās ieslodzījumā, viņa pret aparteīdu cīnījās ar mūziku.

1960.gadā Dienvidāfrikas Republika (DĀR) atņēma viņai pilsonību un neļāva apmeklēt mātes bēres. Vairāk nekā 30 gadus Makeba dzīvoja trimdā ASV, Gvinejā un Eiropā.

Pēc Makebas parādīšanās DĀR aparteīdu nosodošā filmā viņas dziesmas dzimtajā valstī tika aizliegtas. Taču Makeba kļuva slavena visā pasaulē, 1965.gadā saņemot "Grammy" balvu labākās tautas mūzikas kategorijā par kopā ar amerikāņu dziedātāju Hariju Belafonti izdoto albumu "An Evening With Belafonte/Makeba". "Es saglabāju savu kultūru. Es saglabāju savu mūziku savās saknēs. Caur mūziku es kļuvu Āfrikas balss un tēls, pati nemaz to neaptverot," savā biogrāfijā rakstīja Makeba.

Viņas vispazīstamākā dziesma "Pata Pata" (skat. video) iznāca 1967.gadā, taču dziedātāja neapzinoties ir parakstījusi līgumu, atsakoties no tās autortiesībām. Makeba bieži vien cīnījās ar dziļu trūkumu, un viņa nevarēja atļauties nopirkt zārku savai vienīgajai meitai Bondi, kas nomira 36 gadu vecumā 1985.gadā. Dziedātāja savu meitu apbedīja vienatnē.

Kā rakstīts viņas biogrāfijā, Makeba arī piedzīvojusi olnīcu vēzi un virkni nelaimīgu attiecību.

Savā dzimtenē Makeba atgriezās deviņdesmitajos gados, kad sākās aparteīda sistēmas sabrukums un Mandela tika izlaists no cietuma. "Viņa bija Dienvidāfrikas dziesmu pirmā lēdija un pilnībā pelnīja titulu "Mamma Āfrika". Viņa bija mūsu cīņas un mūsu jaunās nācijas māte," sacīja Nelsons Mandela.

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu