Bezmaksas vakcinācijai atsaucība dažāda

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Tiem Latvijas pagastiem, kuros, pēc Sabiedrības veselības aģentūras datiem, pēdējos piecos gados bijis visaugstākais līmenis saslimšanai ar ērču encefalītu, valsts piešķīra naudu, lai bērniem vecumā no viena līdz 17 gadiem veiktu bezmaksas vakcināciju. Liepājas rajonā šī iespēja tiek piedāvāta 11 pašvaldību bērniem un jauniešiem. Noskaidrojām, ka dažos pagastos to izmanto kūtri, bet citur atsaucība ir lielāka. Visaugstākais saslimstības līmenis pēdējos gados – vidēji 159 cilvēki – bijis kādreizējā Sakas pagasta teritorijā, tāpēc šī ir viena no tām teritorijām, kam piešķirtas bezmaksas vakcīnas. Ģimenes ārsts Juris Kraģis pastāstīja, ka iedzīvotāju atsaucība gan ir pavisam minimāla.

Saņemtas 130 vakcīnu devas, taču pie viņa līdz šim vakcinēti tikai trīs bērni. Dakteris to skaidro ar situāciju, ka pirms četriem gadiem jau bijusi tāda pati bezmaksas pošu akcija. Tiem bērniem, kurus toreiz potēja, atkārtota vakcinācija bija nepieciešama pagājušajā gadā. Tad valsts vakcīnas neapmaksāja, tāpēc vecāki tās pirka par savu naudu, un šogad vakcīna vairs nav vajadzīga. "Mēs, protams, cenšamies apzināt tos bērnus un jauniešus, kam pienākas vakcīna. Ja tās paliks pāri, visticamāk, izmantosim, lai vakcinētu bērnus un jauniešus Pāvilostā," sacīja J.Kraģis.

Nākamais augsto saslimstības rādītāju ziņā ir Rucavas pagasts, kur pēdējos gados reģistrēti vidēji 87 saslimušie ar ērču encefalītu. Šī pagasta mediķi pastāstīja, ka cilvēki bērnus ved vakcinēties ļoti aktīvi. Lai potētu pagastā dzīvojošos bērnus un jauniešus, mediķi dodas gan uz bērnudārzu, gan skolu. "Grūtāk ir ar tiem bērniem, kas bērnudārzu neapmeklē un dzīvo patālāk no centra," sacīja viena no mediķēm. "Bet gan jau arī viņus sameklēsim – sūtām ziņu gan ar vecākajiem brāļiem vai māsām, gan arī nosūtām paziņojumu, tā ka vakcīnas saņems visi, kam tās paredzētas, un nekas pāri nepaliks."

Trešajā vietā saslimstības ziņā ar ērču encefalītu Liepājas rajonā ir Lažas pagasts. Tajā pēdējos gados saslimis vidēji 71 cilvēks. Noskaidrojām, ka arī šajā pagastā dzīvojošo bērnu vecāki varētu čaklāk vest savas atvases vakcinēties. Pagasta feldšere Vizma Ozoliņa pasivitātei atrada dažus iemeslus: "Drīz pēc tam, kad vakcīnas bija piegādātas, iestājās ļoti silts laiks, un cilvēki ir pietiekoši informēti, ka nevar vakcinēties laikā, kad ērces jau ir modušās un var piesūkties – tad organisma reakcija var būt drīzāk slikta, nevis laba. Drīz pēc tam sākās skolas brīvdienas, kad daudzi bērni aizbrauca paciemoties citur. Bet mēs strādājam, lai tomēr visi, kam pienākas vakcīnas, tās arī saņemtu."

Vieni no augstākajiem saslimšanas rādītājiem rajonā pēdējos gados bijuši arī Vērgales pagastā. Tur, līdzīgi kā Rucavā, problēmu ar vakcinēšanos neesot. Nākot pat bērni un jaunieši, kuri citkārt pie vietējiem mediķiem nevēršas, jo Vērgalē deklarēta tikai viņu dzīvesvieta. Taču vakcīna viņiem pēc noteikumiem pienākas, un to viņi arī saņem. Pieaugušie pagasta iedzīvotāji vakcinējas par maksu.

Paaugstināta saslimstība ar ērču encefalītu pēdējos piecos gados konstatēta arī Aizputē, Dunalkā, Dunikā, Embūtē, Kalvenē, Medzē un Vecpilī. Līdz ar to arī tur dzīvojošajiem bērniem un jauniešiem ir joprojām iespēja pret ērču encefalītu vakcinēties bez maksas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu