Neretas muižas liktenis nezināms (3)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Neretas muiža Lietuvas pierobežā ir kultūras un vēstures piemineklis, bet šobrīd tā ir pamesta, apkārtne aizaugusi un nepievilcīga. Vai arī šis kultūrvēsturiskais objekts lemts bojāejai?

No muižas palikusi tikai slikti saglabājusies vecā kungu māja un jaunās mājas drupas. Abas būves vieno pussabrucis saimniecības korpuss un vārti, no kuriem palikuši tikai divi mūra stabi. Pirms pāris gadiem par muižas apsaimniekotāju kļuva rīdziniece Edīte Igaune, kura ar ārzemēs dzīvojošajiem muižas īpašniekiem noslēdza nomas līgumu 99 gadiem. Tolaik iztīrīja muižas parku, sakopa alejas, vecajā kungu mājā daļēji nomainīja logus, aizmūrēja caurumus sienā, iztīrīja pārējo ēku drupas. Edītes Igaunes iesniegto projektu “Neretas muižas apbūves glābšanas programma” tolaik atbalstīja Kultūrkapitāla fonds, piešķirot vairāk nekā tūkstoš latu. Naudu deva arī Vides aizsardzības fonds, ieguldīti personīgie līdzekļi. Muiža piedalījās arī akcijā “Apceļosim Latvijas pilis!”.

Nākotnes plāni bija lieli — iztīrīt dīķus un lielo parka teritoriju. Līdz ar muižas sakopšanu Aizkraukles rajons bija kļuvis par vienu apskates objektu bagātāks. Pie muižas parka tika ierīkoti galdi un soli, kur ceļotājiem atpūsties, un ugunskura un telšu vietas.

Diemžēl šobrīd muižas apkārtne ir aizaugusi un, liekas, visu pamesta. Neretas pagasta padomes priekšsēdētājs Antons Blūms teic, ka pašvaldībai gar šo kultūrvēsturisko objektu nav nekādas daļas — muižai ir jauns īpašnieks, un viņš savā privātīpašumā var darīt (vai nedarīt? — aut.) visu, ko vēlas.

Tagadējais Neretas muižas īpašnieks Dainis Lazdāns “Staburagam” atzīst, ka sākumā bija lieli plāni un ieceres, kas tagad noplakušas. “Šībrīža ekonomiskajā situācijā Neretas muižas attīstībā nevaru neko ieguldīt. Arī bankas šādiem mērķiem aizdevumu nenod, un līdzekļi ir vajadzīgi pamatīgi. Atzīstu, ka nav izdevies īstenot ieceres, kuras man bija, iegādājoties Neretas muižu savā īpašumā, tāpēc visticamāk, es to pārdošu,” teic Dainis Lazdāns.

Muižai atkal būs cits saimnieks. Un tā līdz bezgalībai, kamēr te būs darbs vien buldozeram.

Fakts Kopš 1594. gada Neretas muiža bija ordeņa komtura Vilhelma fon Eferna īpašums, ko viņam piešķīra Kurzemes hercogs Gothards Ketlers. Gadu gaitā īpašnieki mainījušies, bet no 1824. gada muiža bija grāfa Šuvalova īpašums. Ap 1920. gadu, atstājot muižu, viņš to uzspridzināja.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu