Olas no kūts uz Rīgu (1)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: www.edruva.lv

Raunas pagasta Brigitas Buldures piemājas saimniecība izvēlējusies dabai draudzīgo bioloģisko saimniekošanu.

No “Strautmaļiem” patērētājiem Rīgā regulāri tiek piegādātas brīvas turēšanas apstākļos dētas olas. Saimniecībā tur 60 dējējas.

“Vistu kūtī mazāk darba. Nav arī nepieciešami tik lieli kapitālieguldījumi,” par nodarbošanās izvēli saka saimnieks Agris Buldurs un piebilst, ka par olu pieprasījumu sūdzēties nevar. Saimniecībai ir līgums ar bioloģisko veikalu “Dabas dobe”. Atliek vien olas aizvest līdz Cēsīm, veikalnieki tās piegādā klientiem. “Ziemā, kad pieprasījums ir lielāks, vistas dēj mazāk. Barojam tikai ar pašu saimniecībā izaudzētiem graudiem, vārām kartupeļus, piedevai noder olu čaumalas,” stāsta saimniece un ar lepnumu uzsver, ka visas vistas izaudzētas pašu saimniecībā. Bioloģiskai saimniecībai, lai nopirktu cāļus, jākārto dažādas formalitātes.

Pērn “Strautmaļos” uzbūvēta vistu kūts. Tajā vieta līdz 200 vistām. Rudenī to noteikti būs vairāk. Tad palielināsies pārdodamo olu apjoms un būs jākārto jauna atļauja, tagad raunēnieši drīkst tirgot olas nelielos apjomos gala patērētājam.

“Aprīlī nokārtojām atļauju pārdošanai. Nekas sarežģīts tas nav. Protams, jāmaksā. Ja pierēķina transporta izdevumus, līdz latiem piecdesmit sanāk. Protams, kūtij jāatbilst prasībām – jābūt gaišai, uz desmit vistām jābūt vienai kastei dēšanai, ganāmpulkā uz 15 vistām vienam gailim. Bet tas ir to vērts, tagad varam bez problēmām pārdot olas,” domās dalās saimnieks un piebilst, ka pašiem gan braukāt pa tirgiem vai pievest klāt patērētājiem nebūtu ērti, pārāk daudz laika jātērē. Pirms Jāņiem pabijuši lauku labumu tirgū Straupē. Iztirgojuši visas olas, ko atveduši. Bet, lai vasarā tirgotos, nepieciešams ledusskapis. Brūnas, baltas, melnas vistas un gaiļi skraida pa kūti.

“Kastītēs lieku baltās un brūnās olas, dažāda lieluma, lai klientiem nerastos šaubas, ka tās varētu nebūt no lauku saimniecības. Leghornas baltās vistas ir visdējīgākās, tās dēj sešas dienas nedēļā. Šo vistu skaitu gribētu palielināt. Iespējas ir, kaut tik perētu,“ stāsta Brigita Buldure un piebilst, ka pirms Lieldienām, protams, baltās olas ir vispieprasītākās. Uz “Strautmaļos” dēto olu kastītēm ir marķējums, kas liecina, ka tās ir tieši no šīs saimniecības.

“Strautmaļi” atrodas Raunas pagasta nomalē, pie Valkas rajona Blomes pagasta robežas. Kādreiz māja pat skaitījusies Blomes pagastā. “Ko nomalē var darīt? Darba te nav, pašiem jādomā, ko iesākt. Gribējām audzēt trušus, nācās cīnīties ar slimībām. Tad arī palikām pie vistām. Apkārtne plaša, lai vasarā staigā,” stāsta saimniece, bet saimnieks piebilst, ka šovasar iecerēts uzcelt iežogojumu, lai pārāk tālu neaiziet.

Patlaban saimniecībā ir arī vairāk nekā desmit slaucamās govis. Mēģinājuši tirgot pienu, bet izdevīgāk tomēr pārdot “Smiltenes pienam”. “Trikātas pienotava ņem pretī pienu no bioloģiskām saimniecībām. Diemžēl neregulāri. Kad iztirgota produkcija, tad ņem. Nevaram taču vienu mēnesi dot vienam pārstrādātājam, nākamo citam. Kurš tā būs ar mieru,” domās dalās Brigita Buldure un piebilst, ka saimniecībā uzcelta piena māja un piens ir augstākās kvalitātes.

“Cik ilgi turēsim govis, grūti pateikt. Skaidrs, ka vistu skaitu palielināsim, no šīs nozares neatteiksimies,” pārliecināts Agris Buldurs. Bioloģiskā saimniecība pieteikta nākamajam saimniekošanas periodam. “Kad izvēlējāmies bioloģisko saimniekošanu, bija valsts atbalsts, vēl arī ES maksājumi, atsperties varēja. Ja nebūs piemaksu par nelabvēlīgiem saimniekošanas apstākļiem, ne viens vien nenopļaus savus laukus, parēķinās, ka neatmaksājas,” spriež saimnieks un ar pārliecību atzīst, ka paši ir atraduši savu nozari un atliek vien strādāt.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu