Pašvaldības deputātus soda par valsts valodas nezināšanu (47)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Valsts valodas centrs sodījis vēl dažus pašvaldību deputātus un darbiniekus par nepietiekamām valsts valodas zināšanām.

Valsts valodas komisija nesen pārbaudīja Daugavpils domes izpilddirektora vietas izpildītāja Jevgeņija Hlopoka zināšanas. Viņš uz slimības laiku aizstāj sasirgušo izpilddirektoru Alekseju Providenko. Lai gan iepriekš J. Hlopoks atzina, ka viņam ar valsts valodu viss būs kārtībā un viņam ir augstākā līmeņa valsts valodas prasmes apliecība, valodas komisija pārbaudes gaitā ir secinājusi, ka viņa zināšanu līmenis nav pietiekams tiešo darba pienākumu pildīšanai, tāpēc uzlikusi naudas sodu un tiksies atkārtoti ar J. Hlopoku pēc pāris mēnešiem. Pa šo laiku J. Hlopoks solījies valodas prasmes pilnveidot, izmantojot privātskolotāja palīdzību.

Diemžēl A. Providenko valodas komisija pagaidām nav sastapusi, jo viņu no pārbaudēm sargā ieilgusī slimība. Šī paša iemesla pēc pagaidām nav izdevies pārbaudīt arī deputātes Anželas Aļohno valsts valodas prasmi, jo viņai ilgstoši ir slimības lapa. Cerams, ka gan A. Providenko, gan A. Aļohno savu slimības laiku izmanto lietderīgi, cītīgi apgūstot valsts valodu.

Beidzot valsts valodas komisijai izdevies satikties ar domes deputātu Mečislavu Truskovski, kuru līdz šim ilgstoši nevarēja satikt viņa aizņemtības pēc. Šoreiz deputāts pats personīgi ieradies uz pārrunām Rīgā, Valsts valodas centrā. Arī deputāta M. Truskovska valodas līmenis izrādījās nepietiekams, tāpēc viņam uzlikts naudas sods. Valsts valodas centra Valodas kontroles nodaļas vadītājs Antons Kursītis atzina, ka M. Truskovskim esot ļoti pozitīva attieksme un vēlme apgūt valodu, tāpēc viņš nolēmis drīzumā kārtot eksāmenu, lai iegūtu valsts valodas augstākā līmeņa prasmju apliecību. A. Kursītis atzīst, ka pēc likuma šādas apliecības deputātiem nav obligāti jāuzrāda un lielai daļai tādu arī nav, lai gan ne vienmēr apliecība liecina arī par atbilstošu valodas līmeni. Daudzi politiķi līdz šim darbojušies sfērās, kur nav nepieciešams augstākais valsts valodas līmenis, tostarp arī M. Truskovskis. Šobrīd viņš aktīvi praktizē savas valodas zināšanas domes sēžu laikā, izaicinot uz "valodu dueli" domes priekšsēdētāja vietnieku Grigoriju Ņemcovu, jo tieši viņam vienmēr adresē visus jautājumus.

Gan J. Hlopoks, gan M. Truskovskis darbojas domes finanšu komitejā, tāpēc viņiem jāpārzina ekonomiskie termini, taču pagaidām abu vārdu krājums valsts valodā esot mazs. Valsts valodas pārbaude vēl gaida arī domes priekšsēdētāja vietnieku Vjačeslavu Širjakovu.

Līdz šim valodas komisija administratīvi sodījusi domes deputātu Rihardu Eigimu un domes priekšsēdētāja vietnieku Grigoriju Ņemcovu, kā arī nepietiekamas izrādījušās deputāta Oļega Hublarova valsts valodas zināšanas. Par nepietiekamām valsts valodas zināšanām sodīta arī Jēkabpils pilsētas domes deputāte Nataļja Čehova un Krustpils novada domes deputāts Genadijs Ivanovs.

Pirmajā reizē tiek uzlikts naudas sods no 25 līdz 50 latiem, bet nākamajā reizē, ja valodas zināšanas nebūs uzlabojušās, paredzēts sods no 100 līdz 200 latiem.

Komentāri (47)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu