Līksnas katoļu dievnams ieguvis jaunus torņus (2)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pagājušajā nedēļā Līksnas pagastā veiksmīgi beidzās katoļu baznīcas veco torņu demontāža un jauno torņu uzlikšana, kurus var droši nosaukt par 21.gadsimta desmitgades projektu. Jau 15.decembrī līksniešus pārsteidza vēl neredzēts skats. Pie katoļu baznīcas, ko līksnieši par saziedoto un grāfu Plāteru-Zībergu naudu no jauna uzcēla 1912. gadā un ko arhitekti uzskata par Eiropas pērli, pacēlās celtņa strēle, kas garumā pārspēja dievnama torņu smailes.

Baznīcas torņu rekonstrukcijas konkursā uzvarējusī Daugavpils SIA "DEFASS D" noīrēja celtni, kurš ir paredzēts darbam vairāk nekā 50 m augstās augstceltnēs. Tā celtspēja ir 16 t.


SIA "DEFASS D" valdes priekšsēdētājs Aleksandrs Cinne "Latgales Laikam" pastāstīja, ka vispirms bija ieplānots labā torņa smailes remonts, ko pēc Vaboles vidusskolēnu ierosinājuma atbalstīja Latvijas Kultūrkapitāla fonds. Taču, sākot darbu, atklājās, ka ir bojātas torņa nesošās konstrukcijas. Līksnas pagasta pārvalde un katoļu draudze nolēma, ka jāatjauno viss tornis. Pēc tam speciālistu konsilijs atzina, ka abiem torņiem jābūt jauniem, lai tie vizuāli neatšķirtos. Tāpēc nepilnos trīs mēnešos tika izgatavoti divi jauni torņi. Tie ir veidoti no līmētiem koka baļķiem, kuru garums ir 13 m. Torņi ir apsisti ar skārdu. Viens Līksnas baznīcas tornis sver 8 t.


Lai gan aukstais laiks un asais vējš apgrūtināja celtnieku darbu (cements sasala, tāpēc maisījums bija jāgatavo vairākas reizes no jauna), tomēr nākamās trīs dienas līksnieši un garāmbraucēji pie dievnama apstājās ar atvērtu muti. Daugavpilieši un rīdzinieki parādīja izcilu meistarību un amata prasmi. Strādājot galvenokārt ar rokām, viņi demontēja veco torņu pamatus, tikai vēlāk, jau piepalīdzot celtnim, noņēma vecos torņus, pēc tam uzlika betona pamatnes, uz kurām uzlika jaunos torņus.
Celtnieki bija nobažījušies, vai vecie torņi veiksmīgi tiks noņemti un vai nebūs jāatjauno gandrīz 100 gadus vecie torņu krusti. Tomēr vecie torņi, kas lejā tika tikai piektajā reizē, neizjuka, un, apskatot krustus, celtnieki bija pārsteigti, ka tie vēl nokalpos vismaz gadsimtu. Tagad celtniekiem palikuši tā saucamie noslīpēšanas darbi – torņu nostiprināšana pie betona pamatnes utt.
Pirms jauno torņu pacelšanas Līksnas draudzes prāvests Juris Zarāns, pacelts ar pacēlāju, iesvētīja tos un noskūpstīja krustu. Iesvētīšanas ceremonijā piedalījās arī Daugavpils dekanāta draudžu dekāns Aleksandrs Madelāns un Dricānu draudzes prāvests Māris Laureckis.


Kad Līksnas katoļu dievnams bija ieguvis jaunos torņus, nelielais vērotāju pulciņš aplaudēja. Aleksandrs Cinne atzina, ka gan viņam, gan celtniekiem ir milzīgs prieks par to, ka Ziemassvētkos Līksnas katoļu baznīca, viena no skaistākajām Latgalē, ieguvusi jaunus torņus. Viņš uzsvēra: "Esam piedalījušies Aglonas bazilikas, Daugavpils Svētās Dievmātes Marijas baznīcas un citu augstceltņu atjaunošanā, tomēr Līksnas baznīca ir visskaistākā. Manuprāt, mēs esam padarījuši vienu no labākajiem darbiem savā dzīvē. Es novēlu līksniešiem un celtniekiem piedzīvot Ziemassvētku prieku."
27. decembrī plkst.9.30 Līksnas baznīcā notiks pateicības dievkalpojums, kurā aizlūgs par visiem labdariem, kas ziedoja naudu vai citādi sekmēja dievnama jaunās rotas tapšanu. Dievkalpojumā piedalīsies Daugavpils novada kultūras centra jauktais koris "Latgale" un ērģelniece Guna Skrima.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu