Daudzviet laukos pagasta pārvalde ir vienīgā darba devēja

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: www.ziemellatvija.lv

Laukos valda ziemas klusums. Tāds gan ir ne tikai dabā. Krīzes dēļ ir slēgti vairāki uzņēmumi, un vietu, kur atrast darbu, palicis pavisam maz.

Uz vienas rokas pirkstiem darba vietas var saskaitīt arī Jērcēnu pagastā. Tādas ir pagastā vienā no lielākajām zemnieku saimniecībām "Dārznieki", vienā kokapstrādes cehā, vēl kādā palielākā saimniecībā, un tas arī viss. Turklāt tās jau aizņemtas.

Pagasta pārvaldes sociālā darbiniece Ņina Laurenoviča uzskata, ka daudziem cilvēkiem pašlaik vienīgo iespēju nopelnīt naudu iztikai dod iesaistīšanās Nodarbinātības valsts aģentūras īstenotajā tā saucamajā simtlatnieku projektā.

Vismaz ir ko darīt

Jērcēnos par 100 latu stipendiju mēnesī strādā 19 bezdarbnieku. Vairāki no viņiem ir nodarbināti pie pārvaldes ēkas kādreizējās muižas parkā, dažām sievietēm ir atrasts darbs arī pārvaldē. Pateicoties simtlatnieku paveiktajam, pārvaldei un tās iestādēm malka sagādāta pietiekami. To vīri atved no meža, sazāģē un saskalda.

Bezdarbnieks Jānis Krutkēvičs šo darbu veic kopā ar dēlu Mareku.

"Te ir grūti dabūt darbu. Vienīgā iespēja nopelnīt ir šī. Esam cirtuši grāvmalās krūmus, veduši malku laukā no meža, bet šodien darbs ir pie pārvaldes. Es šo projektu ļoti pozitīvi vērtēju. Vismaz ir ko darīt un varu arī kādu latu nopelnīt. Ja būtu automašīna, varētu darbu kaut kur tālāk pameklēt, bet mašīnas nav un ar velosipēdu tālu neaizbraukt. 100 latu nav liela summa, bet labi, ka tos pašus var nopelnīt. Ja nekā nebūtu, klātos pavisam slikti," atzīst J. Krutkēvičs.

"Visu, ko liek, to arī izdarām. Tīrām sniegu, kraujam malku un esam priecīgi, ka ir ko darīt. Vismaz iztikai nauda sanāk," saka otrs strādnieks Lasis Mitrovskis.

Nopelnot palīdz arī citiem

Ņ. Laurenoviča apstaigā strādniekus, apskatās, kā telpās kādai meitenei veicas ar linu diegu atšķetināšanu un satīšanu kamolā, un katram viņai ir kāds labs un uzmundrinošs vārds, ko pateikt.

Kad interesējos, kam būs satītie diegu kamoli, uzzinu, ka šis darbs sievietēm sagādāts ar Latvijas Sarkanā Krusta Valkas komitejas palīdzību. "Ir mums vairākas sievas, kuras strādā mājās.

Sarkanais Krusts ir sagādājis diegus, dziju, un viņas tin kamolus, ada zeķes un cimdus, kurus vēlāk labdarības pasākumos Sarkanais Krusts uzdāvinās maznodrošinātajiem iedzīvotājiem," stāsta Ņ. Laurenoviča un rāda jau pirmos noadītos cimdu un zeķu pārus. Tā, paši sev nopelnot, bezdarbnieki palīdz arī citiem, kuriem šajā laikā klājas grūtāk.

Pārvaldes kantorī satieku bezdarbnieci Ļenu Kleinu, kuras pienākums ir noformēt un sakārtot dokumentāciju. "Ļenai ir ļoti skaists rokraksts, tādēļ viņai esam uzdevuši uz mapēm uzrakstīt, kādi dokumenti katrā glabājas," paskaidro Ņ. Laurenoviča. "Labi, ka te radās tāda iespēja. Ja tās nebūtu, es nezinu, kur te vēl kādu darbu varētu atrast. Tagad man ir vieta, kurā varu sevi apliecināt," saka Ļ. Kleina.

Tomēr minētie 19 bezdarbnieki, kas iesaistīti projektā, nebūt nav visi, kuri pagastā palikuši bez darba. "Vēl daļa uz dalību projektā stāv rindā. Visādi cenšamies palīdzēt. Tiem, kuriem pienākas, noformējam garantēto iztikas minimuma pabalstu, palīdzību sniedzam arī bērnu paēdināšanā un maksājumos par dzīvokli.

Daudziem esam palīdzējuši iegūt trūcīgā statusu. Pērn viņu bija ļoti daudz - 80. Šogad šis statuss ir piešķirts jau vairāk nekā 60 cilvēkiem, bet tas vēl nav viss. Vēl ir paka neizskatītu pieteikumu. Tas nozīmē, ka trūcīgo skaits palielinās," skaidro Ņ. Laurenoviča.

Iespēja palīdzēt iepriecina

Situācija ir skaudra. Pavasarī, kad daļai 100 latu stipendiātu pēc sešiem mēnešiem būs beidzies projektā paredzētais darba laiks, viņi uzreiz nevarēs dabūt arī garantēto iztikas minimumu, jo izpeļņā uzrādīsies nopelnītie 100 lati.

Turklāt iztikas nodrošināšana ir viena lieta, bet jārēķinās, ka cilvēkiem var ievajadzēties arī medicīnisko palīdzību. "Ir ļoti labi, ka šo palīdzību bez maksas var saņemt ar trūcīgā statusu. Pateicoties šai izziņai, kāda sieviete pēc ilgāka laika varēja noskaidrot savu slimību un tagad to ārstē.

Jāpateicas arī LATVENERGO vadībai, kura cilvēkiem ar trūcīgā statusu bez maksas atvēlējusi patērēt 500 kilovatu elektroenerģijas. Pie mums šo iespēju izmanto jau sešas ģimenes. Iepriecina, ka arī paši bezdarbnieki ir ļoti atsaucīgi. Cilvēki labprāt atbalsta mūsu piedāvājumus. Viņi strādā apzinīgi, neviens nav jāuzrauga," apliecina Ņ. Laurenoviča.

Sociālā darbiniece cer, ka pavasaris atnesīs lielākas iespējas cilvēku nodarbinātībā. "Tad mūsu muižas parkā un arī citur sāksies apkārtnes sakopšana, savukārt vasarā cilvēki varēs doties uz mežu ogās un sēnēs.

Pērnvasar dažas ģimenes pat pa nakti palika mežā, lai nekavētu laiku un iespējami vairāk salasītu ogas," stāsta Ņ. Laurenoviča.

Viņa atzīst, ka sociālajā darbā ir atradusi savu vietu. "Man šis darbs patīk. Jūtos gandarīta, kad varu palīdzēt citiem cilvēkiem, bet palīdzību tagad vajag daudziem," saka Ņ. Laurenoviča.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu