"Omīt, traks policists sit mammīti!" (559)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ar šādu izsaucienu piektdienas, 18.jūnija, vakarā savās mājās Meiju ceļā ieskrējis kāds septiņgadīgs bērns, kura mammu par satiksmes noteikumu pārkāpumu pašvaldības policisti grūstījuši, raustījuši un vilkuši pa zemi. Jelgavā sūdzas par kārtējo nepamatotas patvaļas un vardarbības gadījumu pašvaldības policistu rīcībā - šoreiz pret sievieti ar bērnu. Lietu izmeklē Valsts policija.

Cietušās māte un bērna omīte, kuru pašu policists grūdis, zz.lv pastāstīja, ka tiešām satiksmes noteikumu pārkāpums esot bijis - Jelgavas ārste Aija (vārds izdomāts) ar savu meitiņu, kurai drīz paliks astoņi, ar iepirkumu maisiņiem Meiju ceļā, pretī «Maksimai» (un tas nenotika krustojumā, ka ziņojusi Pašvaldības policija), bija gājušas pāri ielai vietā, kur vairs nav gājēju pārejas, bet kādreiz bijusi. Aija nenoliedza šo pārkāpumu, nepretojās policijai un bija gatava samaksāt soda naudu. Taču policists, kas viņas apturējis ielas vidū, uzvedies neadekvāti un agresīvi.

Aija ar bērnu un vecākiem bija atbraukuši no kapiem. Vecāki devās mājās, bet māte ar bērnu iepirkās veikalā, kam sekoja gājiens pāri ielai, kas beidzās ar šausmām. Pie omītes mājās atskrēja mazā meitene, kliegdama, ka traks policists sitot mammīti. Sirmgalve pa logu redzējusi, ka policists nežēlīgi grūsta un rausta viņas meitu, izsaukusi Valsts policiju un devusies ārā. Tur sākumā bija divi pašvaldības policisti.

Sievietei nodarīti miesas bojājumi

«Es nevaru apgalvot, ka viņi gluži sita, kā teica bērns, taču viņu uzvedība bija ļoti agresīva, un viņi meitai nodarīja fiziskas sāpes un miesas bojājumus. Viņai arī pēc tam visas rokas bija zilumos,» stāsta cietušās māte. Policisti klieguši un apsaukājuši viņu par dzērāju un narkomāni. To redzējuši daudzi šīs apkaimes iedzīvotāji. Māte uzskata, ka no policistu rīcības psiholoģiskā trauma mazmeitiņai varētu būt vēl nopietnāka nekā fiziskās ciešanas meitai.

Uzbrūk vīrietim, kurš cenšas sievieti aizstāvēt

Kāds vīrietis centies ārsti aizstāvēt, bet policisti uzklupuši vīrietim. Vīrieti policisti saukājuši par «sabutiļņiku», lai gan tas bijis nejaušs notikušā aculiecinieks, kurš tobrīd braucis garām, tad apstājies un izkāpis no mašīnas, lai saprastu, kāpēc ir tik nežēlīga attieksme pret jauno sievieti.

«Es pati esmu farmaceite, tagad jau pensijā, meita - ārste ar atbildīgu darbu, vienmēr kārtīgi strādājām, normāli dzīvojam, es nespēju saprast, kā vispār policisti varēja iedomāties, ka esam dzērājas vai narkomānes! Varbūt kāds viņus pirms tam bija nokaitinājis... Nudien nesaprotu,» neizpratnē sirmgalve.

Policists pagrūž arī sirmgalvi?

Kad Aijas māte piesteigusies noskaidrot konfliktu, viens no policistiem grūdis prom arī viņu. Knapi esot kājās noturējusies, kaimiņiene atbalstījusi, jo, zaudējot līdzsvaru, kritiens vecajai kundzei varējis beigties traģiski, viņai bijis mugurkaula lūzums.

Kad notikuma vietā ieradusies Valsts policija, agresīvie pašvaldības policisti centušies tikt no tās vaļā, paužot «jums te nav ko darīt, paši tiksim galā», tomēr Valsts policijas klātbūtne darījusi galu konfliktam. Pēcāk abas ar meitu uzrakstījušas iesniegumu Valsts policijā. Pirmdien arī abas aizgājušas pie Pašvaldības policijas priekšnieka Viktora Vanaga, kurš par notikušo bijis pārsteigts, jo viņa rīcībā bija pavisam citāda informācija.

Atrod ieganstu - nelegālu cigarešu paciņu

Droši vien V.Vanags zināja to pašu, ko Pašvaldības policijas vadības pārstāve atsūtīja «Zemgales Ziņām»: «18.jūnija vakarā Meiju un Zvejnieku ielas krustojumā aizturēta sieviete ar mazgadīgu bērnu, kura šķērsoja ielu pie luksofora sarkanās gaismas un vīrietis, kurš, aizstāvot minēto sievieti, uzbruka policijas darbiniekiem. Sieviete, kura nepakļāvās policijas darbiniekiem, kopā ar NLPG inspektori nogādāta dzīvesvietā Meiju ceļā, kur no viņas tika pieņemts paskaidrojums. Vīrietis nogādāts pēc protokola sastādīšanas nogādāts Valsts policijā, jo pie viņa tika atrasta nelegālā cigarešu paciņa.» Taču, pēc cietušo un aculiecinieku stāstītā, daļa no šīs atskaites, iespējams, ir meli.

«Tas tā netiks atstāts, mēs izmeklēsim šo gadījumu,» cietušajām paudis V.Vanags. Pašvaldības policijas juriste - sabiedrisko attiecību speciāliste Sandra Reksce zz.lv informēja, ka par notikušo sākta dienesta pārbaude.

Notikušajam ir aculiecinieki

Incidenta aculieciniece bijusi arī daudziem jelgavniekiem pazīstamā pensionētā sporta skolotāja Ruta Šķiliņa. «Es redzēju, ka tiešām policistu attieksme bija rupja un agresīva, un viņi pielietoja vardarbību, nenoskaidrojot apstākļus. Viņu uzvedību gribētu nosaukt par neadekvātu,» stāsta R.Šķiliņa.

"Policists dakterīti grūsta un velk pa zemi"

Viņa sākumā visu vērojusi pa dzīvokļa logu, bet pēcāk izgājusi ārā. «Pa logu redzēju, ka policists šo jauko dakterīti grūsta un rausta, tad nogāž un velk pa zemi. Bērns kliegdams aizskrēja mājās. Vienubrīd tur bija pienācis kāds jauns vīrietis, kuram arī policisti nepamatoti uzbruka. Viņš tiem pretojās, tad viņam uzlika rokudzelžus un spārdīdami iegrūda savā mašīnā,» stāsta cienījamā pedagoģe.

Ārā R.Šķiliņa sastapusi arī kaimiņieni - cietušās sievietes māti. Policisti viņu dzinuši prom, ignorējot, ka viņa ir māte jaunajai sievietei un mazās meitenes omīte. Kāds no policistiem stūmis sirmgalvi malā tā, ka viņa gandrīz zaudējusi līdzsvaru, un R.Šķiliņa, atrazdamās aiz viņas, atbalstījusi veco kundzi ar bojāto mugurkaulu, lai viņa nenokrīt.

Policisti ne vien uzbrūk, bet arī nolamā

«Tā tiešām bija neadekvāta uzvedība. Un pilnīgi nepamatota bija šo cilvēku pazemošana, saukājot viņus par dzērājiem, jo nekas viņu uzvedībā vai ārienē neliecina, ka viņi tādi varētu būt. Šo ģimeni pazīstu kā ļoti kārtīgu,» par policistu agresiju apjukusi R.Šķiliņa.

Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldes priekšnieka vietnieks, Kārtības policijas biroja priekšnieks Andris Gromoļevs informē, ka Valsts policija par šo incidentu sākusi kriminālprocesu, nozīmēta tiesu medicīniskā ekspertīze, pieprasīta dienesta pārbaude un turpinās notikušā izmeklēšana.

Komentāri (559)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu