Daugavpils nevēlas piesaistīt ES naudu Rotko mākslas centram (9)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

16. decembrī Daugavpils domes Izglītības un kultūras komitejas deputātiem tika prezentēta Marka Rotko centra attīstības stratēģija 2013.–2017. gadam. Centra projekta vadītāja Sarmīte Teivāne deputātiem skaidroja, ka augustā apstiprināta centra attīstības stratēģija, taču notikušas dažas izmaiņas projektā, kas prasīja mainīt arī stratēģiju.

 Deputātus samulsināja vairāki punkti stratēģijā, proti, plāns piesaistīt gadā ap 90 000 tūristu, kā arī punkts, kurā noteikti 15 000 centra sniedzamie pakalpojumi. Projekta vadītāja skaidroja, ka tie ir projekta obligātie nosacījumi, lai saņemtu ES līdzekļus projekta īstenošanai, taču pakalpojumu skaits varētu arī mainīties atkarībā no valsts piešķirtā finansējuma.

Deputāte Ināra Ostrovska uzskata, ka mākslinieka Marka Rotko vārds ir pazīstams samērā šauram cilvēku lokam, tāpēc viņai nav skaidrs, kāpēc tieši šim centram plānots izlietot tik daudz naudas, jo esot arī citas slavenības, kas pilsētas labā daudz paveikuši. S. Teivāne skaidroja, ka M. Rotko būs veltīta tikai daļa centra, jo tam būs daudz citu funkciju.

Gan deputātam Ivaram Šķiņčam, gan I.Ostrovskai bija iebildumi pret plānoto administrācijas struktūru, kas, viņuprāt, ir pārāk "izpūsta" – 20 cilvēki administrācijā ir par daudz, bet I. Ostrovska norādīja, ka daži speciālisti, piemēram, restaurators, ir ļoti ekskluzīvs un dārgs, bet dažas nodaļas varētu apvienot. S. Teivāne skaidroja, ka šāds štatu saraksts ir paredzēts nevis pašlaik, bet gan 2013. gadā, kad centrs sāks reāli darboties, turklāt, centrs pats plānojot pelnīt naudu, bet tā galvenās funkcijas segs gan valsts, gan pašvaldība. Šogad valdībā pieņemts lēmums 2013. gadā centra vajadzībām piešķirt no valsts budžeta 90 000 latu. I. Ostrovska bilda, ka arī pēc diviem gadiem situācija valstī un pilsētā diezin vai tik strauji uzlabosies. Deputāti ierosināja līdz domes sēdei plānoto štatu sarakstu krietni vien samazināt

I. Ostrovska secināja, ka projekts ir ļoti ambiciozs un pompozs un "neiet kopā" ar pašvaldības budžetu, bet vairāk ir atbilstošs t.s. "treknajiem gadiem". Domes priekšsēdētāja vietnieks Vitālijs Azarevičs gan iebilda, – vai tamdēļ būtu jāatsakās no ES naudas, ko var iegūt šāda centra izveidei. Taču I. Ostrovska atgādināja, ka daudzi projekti Latvijā izrādījušies ļoti neefektīvi un tikai atņem naudu iedzīvotājiem. Viņasprāt, arī šis projekts ir viens no tādiem.

Komentāri (9)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu