Daugavpilī atklās Latvijā trešo glābējsilīti (7)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: sxc.hu/ArminH

Šodien plkst.12 Daugavpils reģionālajā slimnīcā tiks atklāta Latvijā trešā glābējsilīte, kur māte varēs anonīmi atstāt savu jaundzimušo, ja būs nolēmusi no bērna atteikties, informēja projekta vadītāja Laura Zvirbule.

Glābējsilīte atradīsies pie Dzemdību nama ārsienas loga nišā. Blakus tai būs plakāts ar informāciju latviešu un krievu valodā. Uz plakāta būs atrodams arī tālrunis, pa kuru zvanīt, ja nepieciešama psiholoģiska vai materiāla palīdzība. Glābējsilītē atstātais bērns atpakaļ vairs nebūs izņemams, jo durtiņas pēc aizvēršanās bloķēsies un pēc dažām minūtēm diennakts dežūrpostenī pienāks signāls par to, ka glābējsilītē ir kas atstāts.

""Baby Box" ir projekts, kas ir vajadzīgs Daugavpilij un visai Latgalei. Ne tālab, lai tur tiktu ievietoti bērni, bet tālab, lai sabiedrībā aktualizētu šo sāpīgo jautājumu, lai glābtu bērna dzīvību. Neslēpsim, ka arī Latgales reģionā laiku pa laikam tiek atrasti miruši jaundzimušie. Esmu gandarīts, ka sava glābējsilīte būs arī Daugavpils reģionālajā slimnīcā. Ceru, ka glābējsilītes izveide palīdzēs saprast ikviena bērna vērtību un novērst iespējamo nepārdomāto rīcību," saka Daugavpils reģionālās slimnīcas valdes loceklis Aivars Zdanovskis.

Glābējsilītes izveides projekts Daugavpilī īstenots nepilnu četru mēnešu laikā, sadarbojoties Daugavpils reģionālajai slimnīcai, vietējai pašvaldībai un sabiedrisko attiecību kompānijas "Divi gani".

Piedalīties glābējsilītes atklāšanā aicinātas nozaru atbildīgās valsts amatpersonas, Latgales reģiona valsts un pašvaldības policijas pārstāvji, bāriņtiesas vadība, pārstāvji no Latvijas Ginekologu un dzemdību speciālistu asociācijas. Pasākumā piedalīsies arī veselības ministrs Juris Bārzdiņš (Liepājas partija/ZZS) un labklājības ministre Ilona Jurševska (ZZS).

Pasākumā piedalīsies arī Saeimas Bērnu un jaunatnes lietu apakškomisijas pārstāvji. Saeimu atklāšanas pasākumā pārstāvēs Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas Bērnu un jaunatnes lietu apakškomisijas vadītāja Dace Reinika (ZZS) un deputāts Andris Bērziņš (ZZS/Zemgale).

"Glābējsilītēs Rīgā un Liepājā ir izglābtas jau septiņas dzīvībiņas. Piecas meitenes un divi zēni ir attīstījušies bez veselības traucējumiem un aug drošos apstākļos, siltumā un labklājībā ģimenēs pie saviem audžuvecākiem. Esmu pārliecināta, ka šie septiņi mazuļi izaugs par pilnvērtīgiem un mūsu valstij ekonomiski vajadzīgiem cilvēkiem un personībām," saka Zvirbule.

Daugavpils ir otra lielākā Latvijas pilsēta, un šīs pilsētas slimnīca ir ievērojamākais un lielākais Austrumlatvijas medicīnas mezgls. Vēlmi tieši šeit izvietot nākamo glābējsilīti veicinājusi arī Latgales reģiona sarežģītā ekonomiskā un kriminogēnā situācija. "Varu tikai piekrist viedoklim: vislabāk, ja glābējsilīte vienmēr paliktu tukša. Bet, ja, tai pateicoties, izglābsim kaut vienu bērna dzīvību, mūsu visu darbs būs attaisnojies ar uzviju," saka Zvirbule.

Pirmā glābējsilīte Latvijā tika atklāta Rīgā 2009.gada septembrī. 2010.gada oktobra sākumā glābējsilīte tika izveidota arī Liepājā. Līdz šim glābējsilītēs ievietoti septiņi mazuļi - seši Rīgā un viens Liepājā.

Pie glābējsilītes nav videokameras, negribēto bērniņu tur var ievietot anonīmi. Ja mazulis nav izsludināts meklēšanā un viņam nav vardarbības pēdu, tiesībsargājošās iestādes kriminālprocesu nesāk un vecāki meklēti netiek.

Latvijā tiek plānots izveidot kopumā vairāk nekā piecas glābējsilītes.

Līdzīgi projekti darbojas arī citās Eiropas valstīs, tostarp Čehijā un Vācijā.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu