Likteņupei nolaiž ūdeni, atsedzot dubļainus krastus un pūstošas zivis

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TVNET lasītāja foto

Saulkalnes un Ikšķiles iedzīvotāji ir sašutuši par Daugavas ūdens līmeņa samazināšanu, kas nepieciešama Rīgas hidroelektrostacijas (HES) ūdenskrātuves remontam, pastāstīja iedzīvotāju pārstāve Iveta Lapiņa. Ikšķiles novada pašvaldības izpilddirektors bija pavisam tiešs: "Tautas valodā runājot, peldsezona tiek vienkārši sačakarēta."

Papildināts ar Latvenergo viedokli

Ūdens līmeņa samazināšana nepieciešama Rīgas HES remontam

Viņa norādīja: iedzīvotāji uzstāj, ka remontu varētu veikt rudenī, kad iedzīvotāji un arī tūristi no citām valstīm mazāk dodas atpūsties. Vēstuli, kas nosūtīta AS "Latvenergo" valdes priekšsēdētājam Ārim Žīguram, Salaspils novada domei, Ikšķiles novada domei un Valsts vides dienestam, parakstījuši 150 iedzīvotāji.

"Pašlaik Daugavas malā paveras pavisam bēdīga un nepievilcīga aina – ūdens atkāpies no krastiem, atsedzot dubļaino gultni. Visas zivis, kas, pazeminot ūdenslīmeni, palika krastā, gājušas bojā un pūst.."

teikts vēstulē.

Iedzīvotāji vēstulē norāda, ka nav saprotams, kālab AS "Latvenergo" šos darbus veic viskarstākajā gadalaikā, nevis vēlā pavasarī vai agrā rudenī, kad laika apstākļi esot piemēroti šādām aktivitātēm.

Foto: TVNET lasītāja foto

Iedzīvotāji sašutuši par postažu Daugavas krastos

"Mums, sava novada patriotiem, ir kauns, ka tūristi no Latvijas un arī ārvalstīm ierauga Daugavas krastos valdošo postažu. Šaubāmies, vai ārzemju tūrists, kam bukletos stāstīts par skaistajiem Latvijas laukiem un kas ieraudzījis patieso situāciju, ieteiks saviem radiem un draugiem šeit atbraukt," minēts vēstulē.

Vēstulē iedzīvotāji arī izteikuši vairākus ierosinājumus. Iedzīvotāji norāda, ka Rīgas HES remontu vajadzētu veikt citā laikā, piemēram, septembrī, nevis atvaļinājuma sezonā.

Iedzīvotāji iesaka, ka remontu vajadzētu veikt tā, lai Daugavu nepārvērstu par izpostītu novadgrāvi, kas domāts tikai un vienīgi elektroenerģijas ražošanai.

Jau vēstīts, ka Latvijas energokompānija "Latvenergo" gadskārtējā remonta norisei no jūlija sākuma līdz 27.augustam pazeminās ūdenslīmeni Rīgas HES ūdenskrātuvē, lai atjaunotu hidroelektrostacijas dzelzsbetona konstrukcijas un betona virsmas ūdens līmeņa mainīgajā zonā.

Ikšķiles pašvaldības lūgumu ignorē

Ikšķiles novada pašvaldības izpilddirektors Guntars Kurmis sarunā ar TVNET norādīja, ka arī neesot apmierināts ar ūdens līmeņa samazināšanu. Viņš norāda, ka Ikšķiles pilsētas vadība aicinājusi "Latvenergo" pārcelt remontdarbu laikus uz rudeni, taču atbilde bijusi noraidoša.

"Nevarēšu precīzi citēt, ko "Latvenergo" rakstīja, taču pamatdoma bija tāda: mums tā ir ērti, mums tā ir ieplānots, mūsu labais darbs būs tas, ka vasarā paveras iespēja aiziet līdz Meinarda salai. Šī atbilde formāli ir skaista, taču pēc būtības mūs tā neapmierina," viņš saka.

"Tautas valodā runājot, peldsezona tiek vienkārši sačakarēta.

Cilvēki grib izmantot ūdeni peldēšanai un atpūtai, taču paveras šis nepievilcīgais skats."

"Latvenergo" neredziespēju pārcelt remonta darbus uz maiju vai septembri

"Latvenergo" savukārt norāda, ka "izprot situāciju un iedzīvotāju rūpes par pilnvērtīgu atpūtu Daugavas krastā vasaras periodā, kā arī par uzņēmumu darbību, kas nodarbojas ar iedzīvotāju atpūtas pasākumu organizēšanu un apkalpošanu", bet kompānija patlaban neredzot iespēju pārcelt plānotos remonta darbus uz maiju vai septembri vai saīsināt ūdens līmeņa pazemināšanai plānoto periodu.

"Latvenergo" norāda, ka Latvijas klimata dēļ dzelzsbetona konstrukciju remontdarbus ūdenskrātuvju zonā esošajām būvēm, arī mainīgajā ūdens līmeņa zonā, iespējams veikt laika periodā, kad nokrišņu daudzums ir vismazākais, tādēļ piemērotākais laiks ir no jūnija līdz augustam. Vasaras periodā ir arī vismazākā ūdens pietece upē, jo ir beigušies pavasara pali un nav sākušās rudens lietavas, skaidro energokompānija.

Darbu izpildei mainīgajā ūdens līmeņa zonā nepieciešamas aptuveni sešas nedēļas, un gadījumā, ja darbi tiktu pārcelti uz septembri, faktiskā darbu izpilde noritētu līdz oktobra vidum, bet šī mēneša laika apstākļi nav piemēroti, jo pazeminās vidējā gaisa temperatūra, palielinās nokrišņu daudzums. Tā rezultātā netiktu sasniegta atbilstoša darbu kvalitāte, kas apdraudētu būves drošumu un ekspluatāciju ilgākā laika periodā, norāda "Latvenergo".

Turklāt vasarā ir mazāks elektroenerģijas patēriņa pieprasījums, kas atļauj nedarbināt hidroelektrostacijas un nepieciešamo elektroenerģiju nodrošināt no citiem avotiem.

"Latvenergo" arī piebilst, ka remontdarbi Rīgas HES tiek organizēti tā, lai tos paveiktu pēc iespējas īsākā laikā. Visus gadus un arī šogad tos organizē trijās maiņās, tai skaitā brīvdienās.

Komentējot iedzīvotāju vēstuli, energokompānija vērš uzmanību arī uz veiktajām aktivitātēm vides jomā. Piemēram, notiek sadarbība ar biedrību "Mēs zivīm" un katru gadu tiek segti zivju resursiem nodarītie zaudējumi, kā arī valstij maksāta kompensācija 607 000 latu apmērā.

"Latvenergo" arī sedz izdevumus, kas saistīti ar Daugavas krastu stiprināšanu. Ikgadējie ieguldījumi kopš 2008.gada Daugavas krastu stiprināšanā ir 850 000 latu.

Ūdenslīmeņa pazemināšanas laiks tiekot arī pieskaņots Ogres Sv.Meinarda un Ikšķiles Romas katoļu draudzes lūgumam, lai Sv.Meinarda salā Ikšķilē 21.augustā varētu notikt dievkalpojums. Šogad ūdenslīmeņa pazeminājuma laiku draudzes izmantos salas krastu stiprināšanai un apzaļumošanai, tostarp izmantos tehniku, kuru uz salu var nogādāt brīdī, kad Daugavā ir pazemināts līmenis, informē energokompānija.

Jau ziņots, ka no 13.jūlija līdz augusta beigām gadskārtējo remontdarbu dēļ tiek pazemināts ūdenslīmenis Rīgas HES ūdenskrātuvē.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu