Tā nakts bija murgs!

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Šoks, kas pārauga bezspēcībā. Tā varētu raksturot Ernstsonu ģimenes sajūtas pagājušās piektdienas naktī, kad ģimenes māja Saldū neilgā laikā pieplūda pilna ūdens. Vija Ernstsone intervijā portālam TVNET atklāti stāsta par liktenīgajā naktī piedzīvotajiem šausmīgajiem notikumiem un ieskicē vainīgos. TVNET jau vēstīja, ka tonakt ne tikai Saldu, bet arī pilsētas apkārtni pārsteidza spēcīgas un ilgstošas lietavas, nodarot lielu kaitējumu ne tikai cilvēkiem, bet arī ceļiem un laukiem.

Vija stāsta, ka uz šo māju Brīvības ielā ģimene pārcēlās pirms 18 gadiem. Visus šos gadus paši saviem spēkiem un pamazām centušies 1937.gadā celto māju atjaunot un iekārtot atbilstoši mūsdienu vajadzībām. "Paši savām rokām pielikām katru flīzīti un sajaucām katru betona maisu."

Būvdarbos iesaistījies ne tikai ģimenes galva, bet arī sieva un meitas, kuras tagad jau ir pieaugušas un dzīvo turpat netālu Saldū. Kredītus ģimene nav ņēmusi, iztikusi ar pašu nopelnīto. Tādēļ remonts ritējis lēni un sadzīves apstākļi ne vienmēr bijuši ideāli: "Sākumā dzīvojām vienā istabiņā."

Mājas atjaunošana nav mitējusies arī pēdējā laikā. Pirms lielās nelaimes mājas iekšdarbi bijuši gandrīz pabeigti, pietrūcis tikai punktiņa uz i - izlīmēt tapetes.

Visu izjauc lielās lietavas

Taču treknu svītru saldenieku sapņiem par izremontētu mitekli pārvilka pagājušās piektdienas nakts lielās lietavas. Tās sākās jau ceturtdienas pievakarē.

Kaut arī laulātais pāris tikai nesen bija iegājis gulēt un nebija paguvuši pat kārtīgi iemigt, jau ap pusnakti viņi pamodās no neparastas skaņas – viņi dzirdēja tādu kā šņākuļošanu.

Tovakar bija lijis vairākas stundas, un Vija, jau halātā ģērbusies, izgāja laukā apskatīties, kas noticies. Viņa pamanīja, ka lietus ūdens savākšanas trauks pie garāžas bija neparasti pilns. Sieviete steigšus sauca palīgā dzīvesbiedru.

Kamēr viņa uzgāja augšā pārģērbties, vīrs izsteidzās laukā un pacēla automātiskos garāžas vārtus.

Piecu minūšu laikā garāžā sagāzās metrs ūdens.

Vija saka paldies Dievam, ka vīram tobrīd izdevies iedarbināt mašīnu un motociklu.

“Knapi rīstīdamies” viņš izbraucis tos no applūstošās garāžās. Transportlīdzekļi tagad lieti noder, kārtojot ikdienas darīšanas un cīnoties par taisnību saistībā ar izpostīto dzīvesvietu.

Taču ūdens straumes garāžā paguva sabojāt visas Vijas darba preces – viņa ir pašnodarbinātā, kas ved bērnu drēbītes no Polijas un tirgo tās internetā. “Nekas no nesen iegādātajām mantām vairs nav lietojams. Tas viss ir beigts.”

Vija turpina atminēties liktenīgās nakts notikumus – šokā par redzēto viņa ātri zvanījusi glābšanas dienestam pa tālruni 112. Tur viņai atbildēja operators Rīgā. Pēc satrauktās sievietes lūgumiem viņš savienoja ar Saldus policiju.

Policijā mierīgi atbildējuši, ka šis gadījums nav viņu kompetencē.

Esot jāzvana citur. Nekur neatrazdama glābiņu pa telefonu, ģimene sēdās mašīnā un brauca paši lūgt Saldus ugunsdzēsēju palīdzību.

Stāstot par tonakt piedzīvoto, šis ir vienīgais brīdis, kad Vija nedaudz atplaukst. Viņa uzteic Saldus ugunsdzēsēju pašaizliedzīgo darbu un salīdzina to ar vienīgo saules stariņu tai naktī.

Jau pēc mirkļa ugunsdzēsēji bija klāt un sāka atsūknēt ūdeni. Viņi neļāva ūdenim pacelties augstāk par mājas palodzēm.

Ugunsdzēsēji mājā strādāja ne tikai visu nakti, bet arī visu nākamo dienu.
17 stundas mūsu mājā iekšā stāvēja ūdens 1 metra augstumā.

Tagad ūdens no mājas ir izsūknēts, taču domas par sausu un tīru mitekli saimnieki vēl nelolo. “Mājās ir dubļu jūra.” Slapja ir visa pirmā stāva iedzīve, tostarp televizors, mūzikas centrs, veļasmašīna, centrālās apkures sistēma, ledusskapis un citas lietas.

Ūdens plūdos cietušas arī visas vīra drēbes, kuras atradušās pirmā stāva skapjos. “Vīram nav ko vilkt.”

Sieviete stāsta, ka arī visi trauki un virtuves iekārtas ir slapjas. Taču ar to saimniece neskumst, jo traukus var nomazgāt un dvieļus - izmazgāt. Vienkārši ik reizi, atverot virtuves skapīšus, izdarīgajai sievietei atkal ir šoks par redzamo postažu.

Māja nebija apdrošināta

Kad iejautājos par apdrošināšanu, Vija skumīgi nopūšas un atzīst, ka māja nebija apdrošināta. Ģimene līdz tam neesot aizdomājusies. “Laikam jau tā ir – pašam sevi jāsargā, tad arī Dievs sargās,” viņa noskandē mūžseno patiesību.

Taču vienlaikus viņa šai brīdī pauž viedokli, ka ģimenes lielajā nelaimē vainojami nevis laikapstākļi, bet gan atbildīgo darbinieku neizdarība, rekonstruējot netālu esošos ceļus un notekūdeņu sistēmu. Brīvdienās, izstaigājot apkārtni, ģimenes galva esot guvis apstiprinājumu savām aizdomām un jau iepriekš izteiktajām bažām. Mājas apkārtnē koncentrējas daļa pilsētas kanalizācijas sistēmas, un tā esot nepareizi uzbūvēta.

Mājai blakus atrodas neliels strautiņš, taču nekad iepriekš saimnieki neatceras, ka tas būtu appludinājis māju. Taču, tā kā mājai blakus atrodas ne tikai strautiņš, bet arī Ciecere, ģimene jau 2006.gadā, kad pie mājas rekonstruēja ceļus, satraucās par iespējamiem plūdiem.

Lai arī rotācijas apļa izbūvi pēc noteikumiem vajadzēja saskaņot ar blakus esošās mājas saimniekiem, tomēr tas nenotika. Vienkārši

vienā dienā sētā iebraucis traktors un, izpostot apstādījumus, izveidojis jaunu piebraucamo ceļu.

Nemierā ar šādu rīcību ģimene jau toreiz sūdzējās pašvaldībā, taču viņu "rokas bija par īsām" un viņi neko nepanāca.

Ceļu rekonstrukcijas laikā

esošo pusotru metru plato caurteku vietā strādnieki ielika 60 cm šauru caurulīti!

To redzot un nojaušot tuvojošās briesmas, ģimene vērsās pašvaldībā, taču viņiem atbildēja, ka tā tam jābūt.

Daudz cilvēku palīdz

Vija pateicībā atzīst, ka pēc notikušā ģimene saņēmusi palīdzību no ļoti daudziem cilvēkiem, tostarp speciālistiem, kas centīsies palīdzēt pierādīt, ka mājas un saimniecības applūšana nav tikai lietus izraisīta, bet gan cilvēku neizdarības rezultāts.

Taču saldenieki joprojām meklē speciālistu, kam būtu labas zināšanas celtniecībā un ceļu būvē. Ar šā eksperta palīdzību ģimene plāno pierādīt nepareizo ceļu rekonstrukciju un komunikāciju izvietošanu.

Tāpat saldenieki neatteiktos no dažādiem celtniecības materiāliem, ar kuru palīdzību varētu atkal no jauna piepildīt sapni par drošām mājām.

Arī cilvēku saziedoto naudu viņi iecerējuši izlietot, lai cīnītos pret atbildīgo darbinieku patvaļu. Pēc notikušā viņi ļoti baidās, ka nākamajos lietos māja var atkal applūst.

Nesen atkal lija, un es jau trīcēju.

Lai šādas situācijas nepieļautu un cilvēku saziedoto naudu neizmestu vējā, ģimene vēlas atrast un pierādīt nelaimes cēloni – nepareizo ceļu un komunikāciju būvi.

Kad sarunas noslēgumā jautāju par vēl kādu vajadzīgo palīdzību, Vija neatsakās no jebkuras palīdzības un sola darīt visu, lai māju atkal atjaunotu un saviem spēkiem izremontētu. Bet pagaidām Brīvības ielas ēkas iekšienē viss ir slapjš un uzburbis...

Ūdens pārrāva mūsu sapņus par māju mums, meitām un mazbērniņiem.

Lūdzam palīdzēt nelaimē nonākušai ģimenei

Ja vien atbildīgie dienesti būtu atbildīgi izturējušies pret savu darbu un pienācīgi rekonstruējuši ceļus un atjaunojuši caurtekas, nekas tāds nenotiktu, Vija rezumē un vēlreiz saka lielu paldies visiem, kas ģimenei palīdzēja.

Ģimene piekrīt, ka tā bija liela dabas katastrofa mazajā Saldū, bet nelaime viņiem būtu gājusi secen, ja vien augsti stāvošas institūcijas ievērotu visas Latvijas likumu normas.

Ja arī Tev, portāla TVNET lasītāj, ir iespēja ģimenei palīdzēt, lūdzu, sazinies ar ģimeni pa e-pastu eeevalds2@inbox.lv. Finansiālo palīdzību ģimene gaidīs arī uz šādu konta numuru:

Aivars Ernstsons, p.k. 050963-11906, konts SEB bankā - LV57UNLA0050015979314

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu