Daugavpils novadā no sliedēm noskrējušas 17 cisternas

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Daugavpils novada Naujenes pagastā viena kilometra attālumā no dzelzceļa stacijas «Krauja» svētdienas naktī noskrējušas no sliedēm 17 kravas vilciena cisternas. Avārijas rezultātā vidē noplūdis ap 150 tonnām bīstamo vielu un bojāti aptuveni 250 metri sliežu ceļa. Vilciena avārijas iemesls ir bijušas bojātas sliedes.

Precizēts un papildināts ar jaunāko informāciju un video.

Kā informēja Daugavpils novada domes izpilddirektores vietnieks Aleksandrs Aizbalts, no bojātās 120 tonnu cisternas ir noplūdis gandrīz viss tajā esošais pagaidām nenoskaidrota sastāva tehniskais šķīdinātājs. Vēl noplūdusi arī aptuveni puse tās satura no kādas 60 tonnu cisternas ar naftas minerālo smērvielu. Nelielas sūces bijušas arī vēl vairākās no sliedēm noskrējušajās cisternās, taču sūces izdevies aizdrīvēt. Līdz ar to no šīm cisternām vidē noplūdušais vielu daudzums ir nebūtisks.

Avārijas vietā ir bojāti arī aptuveni 250 metri sliežu ceļa - sliedes vietām ir saliektas un saplaisājušas, bet betona gulšņi - salūzuši. Patlaban ir demontēti aptuveni 100 metri sliežu ceļa. Sliežu ceļš gandrīz ir atbrīvots arī no avarējušajām cisternām, no sliedēm vēl atlicis novilkt četras piecas cisternas. Darbi turpinās.

Rīt atbildīgie Daugavpils novada domes darbinieki ieplānojuši tikties ar Daugavpils reģionālās vides pārvaldes speciālistiem, lai izstrādātu plānu, pēc kura tiks nodrošināts vides monitorings.

VAS «Latvijas Dzelzceļš» apņēmusies ne vien novērst negadījuma sekas, tajā skaitā izvest piesārņoto grunti un atvest vietā tīru, bet arī kompensēt privātpersonām radītos zaudējumus un nodrošināt vides monitoringu, teica Aizbalts.

Izveido aizsargdambi

Lai ierobežotu noplūdušo vielu izplatību vidē, ir izveidots aizsargdambis, kurš ierobežojis aptuveni 4000 kvadrātmetru lielu teritoriju, kā arī aizbērti tuvumā esošie drenāžas grāvji.

Glābšanas darbus atvieglojis tas, ka avārijas vietai tuvumā nav nedz upju, nedz grāvju, pa kuriem piesārņojums varētu noplūst ievērojamos attālumos. Situāciju atvieglojis arī tas, ka negadījuma brīdī ir bijis bezvējš.

Savukārt problēmas radījis tas, ka noplūdušās vielas var nokļūt gruntsūdeņos, tādējādi radot piesārņojumu akās, no kurām iedzīvotāji ņem ūdeni. Ar gruntsūdeņiem piesārņojums var nonākt arī līdz Daugavai, kas atrodas 2-3 kilometru attālumā no notikuma vietas.

Sākts kriminālprocess

Par vilciena avāriju policija sākusi kriminālprocesu pēc Krimināllikuma 21.nodaļas - par noziedzīgu nodarījumu pret satiksmes drošību.

VAS «Latvijas Dzelzceļš» (LDz) darbinieki kopā ar Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta darbiniekiem, aizberot grāvjus un izveidojot aizsargvaļņus, lokalizējuši bīstamo vielu noplūdi no piecām cisternām vakar pie Kraujas stacijas notikušās dzelzceļa avārijas vietā, informēja LDz.

LDz informē, ka 8.janvārī ap plkst.22.10 apmēram vienu kilometru aiz Kraujas stacijas negadījuma rezultātā no sliedēm noskrēja 17 kravas vagoni. No pieciem vagoniem noplūda minerālsmērviela un tehniskais šķīdinātājs.

LDz patlaban veic nepieciešamos pasākumus, lai posmā varētu atjaunot vilcienu kustību.

Dabai nodarīts ievērojams kaitējums

Avārijas rezultātā dabai nodarīts ievērojams kaitējums. Ja operatīvo dienestu darbiniekiem samērā īsā laika sprīdī neizdosies savākt grunti, kas piesārņota ar noplūdušajām vielām, pastāv reāli gruntsūdeņu piesārņojuma draudi. Šādā gadījumā var tikt apdraudēti dzelzceļa tuvumā dzīvojošie Kraujas ciemata iedzīvotāji, kas ņem ūdeni no akām.

Patlaban negadījuma vietai tuvumā dzīvojošie iedzīvotāji, kas izmanto akas, ir brīdināti par iespējamo ūdens piesārņojumu.

Pirmdien Latvijas Televīzijas raidījumā «Labrīt, Latvija!» Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) operatīvais dežurants Agris Šūmanis informēja, ka ugunsdzēsēji izsaukumu saņēmuši plkst. 23.15 un notikuma vietā kopā ar «Latvijas dzelzceļa» darbiniekiem strādājuši pie tā, lai izveidotu norobežojumus un neļautu eļļai izplūst vēl vairāk.

Noplūde no trīs cisternām

VUGD pārstāve Viktorija Šembele informēja, ka pēc avārijas notika vielu noplūde no trijām cisternām. Eļļveidīgs šķidrums noplūda no divām cisternām. No vienas cisternas, kurai avārijā radās plaisa, noplūda atšķaidītājs.

Nosūta glābējus

Pēc informācijas saņemšanas VUGD uz notikuma vietu izsūtīja sešas autocisternas un vienu glābšanas automobili, kopā 35 amatpersonas, kā arī paziņoja par avāriju visām atbildīgajām institūcijām. Notikuma vietā jau atradās «Latvijas Dzelzceļa» speciālā tehnika.

Kad VUGD tehnika pēc 10 minūtēm ieradās notikuma vietā, tās pirmais uzdevums bija ierobežot vielu noplūdes izplatīšanos, izveidojot aizsargvalni. Aizsargvaļņa veidošanā iesaistījās arī «Latvijas dzelzceļa» tehnika. Pēc nepilnām divām stundām izlijušās vielas izplatīšanās pa zemes virsmu tika apturēta. Pilnībā aizsargvaļņa veidošana tika pabeigta pirms plkst. 4 no rīta.

Kopējā ierobežotā platība ir 4000 kvadrātmetru.

Sakārto teritoriju

Šobrīd VUGD īsteno ugunsdrošības pasākumus laikā, kad «Latvijas dzelzceļa» darbinieki sakopj teritoriju un sakārto sliežu ceļus.

Iedzīvotāji nav cietuši

Apkārtējiem iedzīvotājiem vielu noplūde tiešu apdraudējumu nerada.

Šūmanis norādīja, ka cilvēki negadījumā nav cietuši.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu