Vai AKKA/LAA rīkojas ētiski, pieprasot naudu par dzeju «Līdzjūtībās»?

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Felicija/TVNET

Lubānas novada pašvaldības laikraksta «Lubānas Ziņas» desmitajā lapaspusē atvēlēta vieta līdzjūtībām, apsveikumiem un tamlīdzīgiem vēstījumiem. Tā kā līdzjūtībās un apsveikumos «dīvainā kārtā» pierasts iekļaut pazīstamāku un mazāk zināmu autoru dzejas rindas, pie lietas ķērušies Latvijas autortiesību aizstāvji, pamanījis blogeris Kaspars Foigts (laacz.lv).

«Sakarā ar to, ka Lubānas novada pašvaldībai noslēgts līgums ar autortiesību aģentūru AKKA/LAA uz 1 gadu par autordarbu (dzejas rindu) ievietošanu internetvidē (laikraksta 10. lpp. – līdzjūtības, apsveikumi utt.), turpmāk mūsu mājas lapā būs apskatāmi tikai tekošā gada laikraksta «Lubānas Ziņas» numuri,» teikts laikraksta «Lubānas Ziņas» interneta vietnē.

Kā sarunā ar TVNET skaidro AKKA/LA Literāro un dramatisko darbu nodaļas vadītāja Sandra Millere, šāda nodaļa autortiesību likumā ir jau sen. «Autortiesību likums nenodala līdzjūtību publicēšanas. Ja izmanto ar autortiesībām aizsargātus autoru darbus, ir jāsaņem atļauja,» viņa skaidro.

Līgumi ar preses izdevumiem par dzejas darbu publicēšanu AKKA/LA ir noslēgti daudzus gadus, un tarifs šāda veida publikācijām ir 10 santīmi par rindiņu. Kā piebilst Millere, viss esot atkarīgs no tā, ko publicē. Tāpat darbu publicētājam var būt vienošanās ar autoru vai viņa mantiniekiem, kas nozīmē, ka par viņu darbu izmantošanu jāmaksā nav.

Autortiesības ir spēkā autora dzīves laikā un 70 gadus pēc nāves. Tātad, piemēram, tāda dzejnieka kā Rainis darbus var publicēt bez atļaujas prasīšanas AKKA/LA, jo viņa autortiesību termiņš ir beidzies.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu