Reģionālā pašvaldības policija izveidota prettiesiski (4)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ekrānuzņēmums no LTV sižeta

Reģionālā pašvaldības policija, kas kopš 1.jūlija nodrošina sabiedrisko kārtību Ķekavas, Baldones, Inčukalna un Ikšķiles novadā, izveidota prettiesiski, par šādiem Iekšlietu ministrijas (IeM) un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) secinājumiem šovakar ziņoja Latvijas Televīzijas raidījums «Panorāma».

Pēc raidījuma vēstītā, pirms trīs gadiem pašvaldība devusi atļauju Ķekavas Pašvaldības policijai mieru sargāt arī Baldonē, savukārt tagad deleģēšanas līgumi noslēgti ar vēl diviem novadiem, izveidojot Reģionālo pašvaldības policiju.

Lai gan IeM slavējot pašvaldību kooperēšanos, tā kritizē veidu, kā tas izdarīts, jo vienas pašvaldības policisti nedrīkst strādāt citā pašvaldībā un sodīt tās iedzīvotājus. Ministrijas pārstāvis Dmitrijs Trofimovs raidījumam norādīja, ka situācija konstatēta pavasarī un uz to vērsta atbildīgo pašvaldību uzmanība.

Savukārt VARAM valsts sekretāra vietniece Ilona Raugze teica, ka pašvaldībām lūgts līgumus atcelt.

Ministrijas secinājušas, ka vienīgais risinājums ir veidot kopīgu iestādi, nevis slēgt deleģēšanas līgumus. Pašvaldības tam arī piekritušas, taču tikmēr turpinās darboties Reģionālā pašvaldības policija. VARAM gan nevarot atbalstīt, ka šādi prettiesiski līgumi ir spēkā. Pašvaldībām uzdots sakārtot situāciju līdz 1.septembrim.

Kā norādīja «Panorāma», kamēr spēkā ir prettiesiskie līgumi, pastāv iespēja apšaubīt arī policijas uzliktos sodus.

Reģionālās pašvaldību policijas priekšnieks Māris Bomiņš gan pauda viedokli, ka gadījumā, ja kāds pilsonis pārsūdzēs sodu, lēmums būs par labu policijai, līdz ar to viņš neredz pamatojumu, kāpēc sodu atcelt. Savukārt Raugze norādīja, ka pašvaldības uzņemas risku, un, ja rezultāts būs par labu iedzīvotājam, pašvaldībai nāksies atmaksā sodu.

Reģionālā pašvaldības policija izveidota šogad pavasarī, nodrošinot sabiedrisko kārtību Ķekavas, Baldones un Inčukalna novados, bet no 1.jūlija tā darbojas arī Ikšķiles novadā.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu