Liepājā notiks pirmā HIV testēšanas nedēļa (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Liepājas pilsētas Domes Sociālā dienesta Narkoatkarības palīdzības punkts vienojies sadarbībā ar citām organizācijām Latvijā un citās Eiropas valstīs, lai piedalītos pirmās Eiropas HIV testēšanas nedēļas pasākumos ar mērķi veicināt un uzlabot informācijas par HIV testēšanas pieejamību un HIV testu veikšanu, portālu informēja NPPP vadītāja Madara Lapsa.

Eiropas HIV testēšanas nedēļas koordinators ir iniciatīvas grupa «HIV Eiropā», kuras mērķis ir samazināt vēlu HIV diagnostiku un veicināt pēc iespējas plašāku sabiedrību uzzināt savu HIV statusu.

Latvija Eiropas Savienības valstu vidū ieņem otro vietu jauno HIV infekciju gadījumu skaita ziņā. Visvairāk HIV infekcijas gadījumu tiek diagnosticēts jaunu cilvēku vidū. Vienīgā iespēja to uzzināt ir veikt HIV testu. Tādēļ Eiropas HIV testēšanas nedēļas mērķis ir aicināt cilvēkus veikt HIV testu, jo HIV infekcija var skart jebkuru no mums. Risks pastāv ikvienam - «nedrošs sekss», dzimumattiecības ar vairākiem dzimumpartneriem, nelietojot prezervatīvu, saskaršanās ar inficētām asinīm darbā, vai negadījumā u.c. Latvijā visvairāk HIV tiek reģistrēts heteroseksuālu cilvēku vidū.

Daļa HIV inficēto cilvēku pat nenojauš, ka viņi ir HIV pozitīvi. Kad cilvēkiem vēlu tiek noteikta HIV infekcijas diagnoze, viņi vēlāk uzsāk ārstēšanu, biežāk cieš no saslimšanas komplikācijām un var inficēt citus. Savukārt laicīgi, drīz pēc inficēšanās noteikta diagnoze ļauj laikus uzsākt antiretrovirusālo ārstēšanu un cilvēks var dzīvot pilnvērtīgu dzīvi. Arī citu cilvēku inficēšanas risks ievērojami samazinās.

Laikā no 2013.gada 22.novembra līdz 2013.gada 29.novembrim Narkoatkarības pārvarēšanas palīdzības punktā notiks Eiropas HIV testēšanas nedēļas aktivitātes – būs pieejama informācija un konsultācijas par HIV un AIDS latviešu un krievu valodās, kā arī tiks piedāvāta iespēja veikt HIV testu. Pierakstīties uz HIV testu veikšanu var pa tālruni 63456120 vai ierodoties personīgi Narkoatkarības pārvarēšanas palīdzības punktā Flotes ielā 7.

Eiropas HIV testēšanas nedēļas laikā HIV testa veikšana tiek piedāvāta jebkuram apmeklētājam (personām līdz 14.g.v. jābūt klāt vecākiem vai aizbildim). Eksprestests ir bez maksas (tos iegādājas par valsts budžeta līdzekļiem) un tests tiek veikts anonīmi. Būs arī iespējams veikt vīrushepatīta B, C un sifilisa eksprestestus.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu