Beverīnas novadā ir sava krājaizdevu sabiedrība

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Beverīnas novadā nav pārāk attīstīta pašvaldības un nevalstisko organizāciju sadarbība. Taču ir izveidota krājaizdevu sabiedrība. Par nevalstisko organizāciju sadarbību Beverīnas novadā jautājām novada priekšsēdētājai Cildai Purgalei.

Kāda ir Beverīnas novada un nevalstisko organizāciju sadarbība?

Jau iepriekšējā sasaukumā aicinājām cilvēkus veidot biedrības, citādas nevalstiskas organizācijas, aktīvi piedalīties novada dzīvē, infrastruktūras veidošanā. Gribētos, lai ļaudis ir aktīvāki, šobrīd aktivitāte no iedzīvotāju puses ir niecīga. Izveidojusies situācija, ka Beverīnas novadā nevalstiskajām organizācijām paveicamo iesaka pašvaldība, taču vajadzētu būt otrādi - organizācijām jānāk pie deputātiem ar savām idejām un priekšlikumiem par novada dzīves kvalitātes uzlabošanu.

Pašvaldībā ir dažas organizācijas, kas piedalās valsts izsludinātajos projektos, novads tās atbalsta, samaksājot līdzfinansējumu projektu sākšanai. Likumā «Par pašvaldībām» viena no tās pastāvīgajām funkcijām ir sekmēt saimniecisko darbību attiecīgajā administratīvajā teritorijā, rūpēties par bezdarba samazināšanu, taču likumisku tiesību tieši atbalstīt uzņēmējdarbību pašvaldībai vēl līdz šim nav.

Lai palīdzētu, jāzina kam

Pateicoties uzņēmēja Sandra Brālēna enerģijai un uzņēmībai, Beverīnas novadā radītas iespējas veicināt novada sabiedriskās aktivitātes un uzņēmējdarbību. Taču ir jāsaprot, ka, lai kādam varētu palīdzēt, ir jābūt skaidrībai, kas tieši ir darāms. Līdz Beverīnas novada budžeta apstiprināšanai tikai viena nevalstiskā organizācija iesniedza pieprasījumu atbalstam. Tā ir Kauguru krājaizdevu sabiedrība, kura lūdza pašvaldību ieguldīt līdzekļus kapitāla palielināšanai. Beverīnas novada domes deputāti šo lūgumu atbalstīja un iegādājās krājaizdevu sabiedrības pajas 5000 eiro vērtībā, lai palielinātu sabiedrības pamatkapitālu.

Kas ir krājaizdevu sabiedrība?

Piemēram, daudzdzīvokļu mājā daļa dzīvokļu ir pašvaldības, daļa pieder iedzīvotajiem. Ēkai nepieciešams remonts. Pašvaldība svešā īpašumā neko nedrīkst darīt. Nevar taču pašvaldība salabot jumtu tikai virs novadam piederošajiem dzīvokļiem. Šajā gadījumā talkā nāk krājaizdevu sabiedrība, izsniedzot iedzīvotājiem aizdevumu, piemērojot atvieglotus noteikumus. Patlaban Beverīnas novada dome gatavo sadarbības līgumu ar šo sabiedrību.

Atbalstu no pašvaldības šī sabiedrība saņēma jau pērn - dome krājaizdevu sabiedrības pamatkapitālā ieskaitīja 2000 latus, lai sabiedrība varētu iesaistīties iedzīvotāju kreditēšanā. Tas tiek darīts, jo bankas negrib dot aizdevumus. Savukārt, ja dod, tad ir lieli procenti. Cilvēkiem pieredze ar banku kredītiem ir bēdīga. Par labu krājaizdevu sabiedrības atbalstam pašvaldība lēma arī tādēļ, ka pārsvarā visas Latvijā esošās bankas ir ārvalstu. «Kāpēc mums tās ir «'jābaro«? Latvijā savu banku nav. Krājaizdevu sabiedrība ir sava veida pašpietiekamības fonds,» stāsta Purgale.

Lai būtu skaidri principi un kārtība atbalstam biedrību darbības aktivizēšanai, pašvaldība janvāra domes sēdē ir apstiprinājusi nolikumu «Par kārtību, kādā Beverīnas novada pašvaldības dome atbalsta nevalstiskās organizācijas un biedrības». Starp citu, ja vēl šogad kāda nevalstiskā organizācija Beverīnas novadā vēlas saņemt līdzekļus, pieteikums jāiesniedz līdz aprīlim. Šobrīd, kā jau Purgale stāstīja, ir tikai viens - no krājaizdevu sabiedrības. Nākamajam gadam pieteikumus jāiesniedz oktobrī, novembrī.

Kādos vēl projektos iesaistās nevalstiskās organizācijas

Lai turpinātu Holandes KNHM (Koninklijke Nederlandsche Heidemaatschappij) fonda rīkotā konkursa «Sabiedrība ar dvēseli» darbību, Latvijas Pašvaldību savienība nodibinājusi biedrību «Sabiedrība ar dvēseli - Latvija». Arī Beverīnas novada pašvaldība ir iesaistījusies šajā aktivitātē. Līdz ar to, lai aktivizētu sabiedrības iesaisti sava novada, pagasta un apkārtnes sakārtošanā un dzīves līmeņa celšanā, novadā rīko projektu konkursus. Labākos projektus virzīs tālākiem konkursiem, kuri uzvaras gadījumā no biedrības saņems finansiālas balvas. Arī partnerībā Ziemeļgauja LEADER ietvaros būs nelieli projektu konkursi, kuros varēs startēt biedrības.

Novēlējums novada iedzīvotājiem un deputātiem

«Varbūt beidzot ir pienācis brīdis, lai deputāti paskatītos uz mūsu novadu visi kopā un nemēģinātu meklēt labos un sliktos, pareizos un nepareizos, jo jāstrādā ir visu iedzīvotāju labā, un tās lietas, kuras paši esam nodefinējuši kā svarīgas un prioritāras, prasa noteiktus finansu līdzekļus, kuri mums kopā ir jānodrošina un jāatrod savā budžetā. ai mums kopā veicās atrast pareizos risinājumus!» vēl Beverīnas novada domes priekšsēdētāja Cilda Purgale.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu