Valmierā diskutē par "spaisu" jeb spēli uz dzīvību un nāvi

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Valmieras Pārgaujas ģimnāzijā otrdien, 22.aprīlī, notika seminārs sociālo zinību skolotājiem par narkotikām, atkarību, tā saucamo "spaisu", kā to atpazīt un rīkoties, ja bērns vai pusaudzis to lietojis.

Pedagogiem par atkarībām stāstīja Vidzemes reģiona narkologs Jānis Ozoliņš un Valsts policijas Vidzemes reģiona pārvaldes Prevencijas grupas vecākā inspektore Dace Jukāma.

Galvenā sarunas tēma bija "spaisa" lietotāji. Galvenie narkologa pacienti, kuri saskārušies ar šīs sintētiksās psihotropās vielas lietošanu ir pacienti vecumā no 14 līdz 18 gadiem. Ar viņiem var runāt tikai vecāku klātbūtnē.

Narkologs uz šo jautājumu par "spaisa" lietotājiem nevar sniegt viennozīmīgu atbildi, jo šo surogātu pīpēšana parādījusies nesen. Nav jau arī noteikts, kas tās ir par vielām, sastāvs ir ļoti dažāds, bet, acīmredzot, tā ir kaut kāda samalta zāle un virsū uzspricēts, kas sintētisks, kas izmaina cilvēka uzvedību.

Lietotājam var izveidoties smaga šizofrēnija. Neviens nevar pateikt, cik procentiem no lietotājiem izveidosies smagas neatgriezeniskas sekas.

"Nupat Smiltenes autoostā bija gadījums, kad divi jaunieši no Rīgas kaut ko sapīpējās, puisis aizgāja, bet sešpadsmit gadīgo meiteni smagā stāvoklī atveda uz Vidzemes slimnīcu. Ar viņu runājos, meitene neko neatceras, tikai to, ka palika slikti," stāsta narkologs.

"Uzvedības traucējumi jauniešiem ir ļoti pamanāmi, viņi kļūst mazāk aktīvi. Ģimene, skola, sabiedrība un medicīna - tādā secībā ir jāuzņemas atbildība par jauniešiem. Gribu vērst cilvēku uzmanību arī uz to, ka ne tikai apreibinošās vielas un "spaiss" ir kaitīgs - ļoti kaitīgi ir enerģijas dzērieni. Ja ballītes laikā izdzer kādas piecas enerģijas bundžas, kofeīns izjauc smadzeņu darbību, var veidoties neatgriezeniskas izmaiņas smadzenēs. Rodas atkarība."

Galvenais, kā pazīt pusaudzi, kam ir kāda atkarība, ir ievērot, ka viņš vēlāk nāk mājās, pamet novārtā savus vaļaspriekus, kļūst nervozs, nesakoptāks, noslēgtāks. "Spaisa" lietotāju redz pēc lietošanas, tad var izvērtēt kāds viņš ir, tad var izvērtēt garīgo stāvokli, izgulējies lietotājs jau ir pilnīgi cits cilvēks.

"Festivāls "Pozitivus" ir viens liels narkomānu saiets, tur parasti savācam ļoti daudz salietojušos dažādu vecumu cilvēku. Salacgrīvā neatliekamā medicīniskā palīdzība strādā kopā ar ātrās reaģēšanas vienību "Alfa"," stāsta Ozoliņš. Tad Vidzemes slimnīcā atkopjoties vairāki narkomāni.

Jebkuram atkarīgajam, lai cīnītos ar atkarību, vajadzīgs režīms. Jauniešiem tā varētu būt skola, brīvā laika pavadīšanas pulciņi, sporta nodarbības, tā, lai nav laika domāt par atkarību.

Jautāts par to, kad Vidzemes slimnīcā parādījās pirmie "spaisa" upuri, narkologs atbildēja, ka tas tiešām ir noticis tikai pēdējā pusgada laikā. "Nav jau teikts, ka visi, kam, lietojot šos maisījumus, palicis slikti, ir nogādāti slimnīcā. Vairums izguļas, atvainojiet, izvemjas un dzīvo tālāk. Pacienti ir stāstījuši, ka ir tik slikti, ka liekas sirds apstāsies, nomirs, taču viņi vienalga pīpe atkal," stāsta Ozoliņš.

"Narkomānus Vidzemes slimnīcā ņem tikai uz tā saucamo "skalošanu" un tad sūta prom. Jo narkomāni vienmēr mēģinās apreibināties, slimnīcā bija gadījums, ka, mazliet attapušies, narkomāni sajauca etiķi, TeraFlu un destilēto ūdeni, tādu gribēja sev injicēt. Vecāki par 20 gadiem spaisa lietotāju slimnīcā nav bijis daudz, tā tomēr ir vairāk pusaudžu sērga, jo tas ir lēti."

Narkologs Ozoliņš uzskata, ka valstī ir pārāk maz profilakses pasākumu narkomānijas, apreibinošu vielu lietošanas mazināšanai. Savukārt Dace Jukāma tam nepiekrīt, profilaksei ir darīts ļoti daudz. Skolās stāsta, sociālos tīklos, ir dažādas īsfilmas.

"Nav jēgas audzināt bērnus - viņi tāpat izaugs līdzīgi jums, audziniet sevi," iesaka Jukāma. Sapulcēs bieži dzirdu, ka "cīnīšos, lai mainās". Nav jācīnās, ir jāsāk ar sevi, skolas, policija ir tikai atbalsta dienesti. Cilvēkam ir jāzina, ko viņš grib dzīvē. Katrs, kas saka, esmu darījis visu, es cīnījos, bet to jau katrs dara savā labā, arī es šobrīd. Gribu, lai mani trīs bērni augtu drošā vidē, lai vairāk cilvēku domā par to kā novērst kaitīgo vielu izplatīšanos. Narkomāni, šie lietotāji ir ļoti bīstami cilvēkam," pauž Jukāma.

"Pirmkārt jāpalīdz savai ģimenei, saviem radiem, pasauli mēs izmainīt nevaram. Nebūsim Lāčplēši," saka Jukāma.

Policijas rīcībā ir atsavinātais "spaiss" - uz etiķetes ir rakstīts "Kaljana tīrīšanas līdzeklis". Un tas nav domāts iekšīgai lietošanai. Arī pēc ekspertīzes ir zināms, ka vienas "devas" pašizmaksa ar visu iepakojumu ir pieci centi, pārdod turpat par trīs eiro.

"Ja tik ļoti cilvēks grib apreibināties, lai iet uz mežu un ēd mušmires, būs lētāk. Tikai telefonu, lai atstāj mājās. Jautāsiet "Kāpēc?", lai nezvana un nesauc pēc palīdzības. Tā ir spēle uz dzīvību uz nāvi," saka Jukāma. "Nevajag lietot vārdu "spaiss" - pie mums tāda nav - pie mums pārdod ūdenspīpes tīrīšanas līdzekļus. Tie visi top tepat uz vietas."

Pēc statistikas jaunākais apreibinošo vielu lietotājs Vidzemē ir 1999.gadā dzimis, vecākais - 1968.gadā. Šogad konstatētit 39 noziedzīgi nodarījumi par psihotropo vielu lietošanu. Pārbaudītas 30 personas. Pērn visa gada laikā - 53 personas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu