Pēteris Avens Madonā atklāj Rīgas porcelāna meistaru darbu izstādi

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Izstāde "Porcelāna kolekcija. Rīgas mākslas porcelāns (1925-1940) no Pētera Avena krājuma" ietver unikālas laikmeta un mākslas liecības, kuras ikviens līdz 12.oktobrim aicināts aplūkot Madonas novadpētniecības un mākslas muzejā, pilsētas informācijas portālu Madona24.lv informēja Pētera Avena labdarības fonda "Paaudze" pārstāve Inese Dābola.

Izrādīt publiski savu privāto kolekciju mecenātu un kolekcionāru Pēteri Avenu motivējusi vēlme veicināt sabiedrības interesi par Latvijas mākslu un vēsturi. P. Avens apzinās savas latviskās saknes, tāpēc vēlas ne tikai vēlas savākt mākslinieciski augstvērtīgu Rīgas mākslas porcelāna kolekciju, bet arī glabāt un eksponēt to zemē, kur radīti šie mākslas darbi.

Porcelāna ražošanas attīstību Latvijā veicināja vietējās izejvielas un ostas, kas nodrošināja gatavās produkcijas eksportu. "Rīgas mākslas porcelāns 1925-1940" atspoguļo slavenāko Latvijas mākslinieku, gleznotāju un grafiķu radošos meklējumus pagājušā gadsimta 20.-30.gados, kas noveda pie jauna un spilgta izteiksmes veida - mākslas porcelāna. Izstādes apmeklētājiem būs iespēja aplūkot unikālus porcelāna apgleznošanas darbnīcas "Baltars" darbus, kas iekļauti Latvijas kultūras kanonā.

"Baltars" pārstāvju darbos vērojama individuāla tēmu atlase un rokraksts, taču kopā tie veido vienotu, oriģinālu stilu, interpretējot pagājušā gadsimta 20. un 30.gadu spilgtākos mākslas virzienus - modernismu, nacionālo romantismu un Art Déco.

"Šo kolekciju es vācu daudzu gadu garumā, sistematizējot unikālu meistaru darbus. Man vienmēr bijis svarīgi to parādīt plašākai sabiedrībai, lai atgādinātu un popularizētu šo mākslas formu, kas, diemžēl, ne Latvijā, ne ārvalstīs nav ļoti populāra. Porcelāna meistaru kolekcija ir muzeja cienīga un būtu dīvaini to neparādīt plašākai sabiedrībai, jo īpaši, ja man ir tāda iespēja to darīt Latvijā, kur šie mākslas darbi ir radīti. Uzskatu, ka ir svarīgi, lai sabiedrības interese par šādu mākslas formu pieaugtu un esmu gandarīts, ka varu veicināt šo interesi, parādot savu kolekciju," saka Avens.

Madonā aplūkojami darbi no divām citām, ne mazāk zināmām porcelāna apgleznošanas darbnīcām: Sigismunda Vidberga vadītās un Latvijas preses magnātu Emīlijas un Antona Benjamiņu sponsorētās darbnīcas "Burtnieks" (1928-1939) un Niklāva Strunkes izveidotās darbnīcas "RI PORS" (1933-1934).

Šīs darbnīcas galvenokārt atveidoja tautas dzīves ainas, tautudēlus un tautumeitas, kompozīciju sērijas pēc tautasdziesmu motīviem nacionālā romantisma garā. Neiztrūkstoši ir arī Rīgas slaveno Kuzņecova un Jesena porcelāna fabriku mākslas darbi.

Pētera Avena Labdarības fonds "Paaudze" dibināts 2008.gada maijā. Fonda galvenie mērķi ir labdarības palīdzības sniegšana un mecenātisms. Viens no atbalsta prioritāriem virzieniem ir kultūras atbalsts.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu