Renovēs Svētā Sīmaņa baznīcas torni

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Latvijas Republikas Kultūras ministrija atbalstījusi Valmieras Svētā Sīmaņa evaņģēliski luteriskās draudzes projekta pieteikumu, piešķirot Eiropas Reģionālā attīstības fonda līdzfinansējumu Sv.Sīmaņa baznīcas torņa rekonstrukcijai.

Kā pilsētas informācijas portālu Valmiera24.lv informēja Valmieras pilsētas pašvaldības Sabiedrisko attiecību un tūrisma nodaļas sabiedrisko attiecību speciāliste Laura Moča, kopumā šim mērķim piešķirti 49 286,43 Eur, kas ir Eiropas Reģionālās attīstības fonda finansējums.

Baznīcas torņa rekonstrukcijas gaitā paredzēts veikt torņa jumta seguma nomaiņu, esošā skārda seguma demontāžu un jauna vara seguma montāžu, kā arī torņa galerijas statņu apdares atjaunošana, veicot esošās apdares skārda nomaiņu. Paredzēts veikt arī bojāto torņa koka konstrukciju nomaiņu un apstrādāt tās ar koksnes pretuguns aizsargsastāvu.

Veicot renovācijas darbus, plānots iespēju robežās saglabāt jumta nesošo koka konstrukciju struktūru un autentiskos elementus. Projekta realizācijas gaitā nav paredzēts izmainīt esošo jumta siluetu. Oriģinālo jumta koka konstrukciju nomaiņa plānota tikai gadījumos, kad nebūs iespējama to saglabāšana sliktā tehniskā stāvokļa dēļ vai gadījumā, ja šis elements vai tā izpildījums pavājinās jumta konstrukcijas nestspēju kopumā.

"Šobrīd arī vizuāli ir redzams, kādā stāvoklī ir baznīcas tornis. Esošais skārda segums ir sarūsējis un nav iespējams prognozēt, kurā brīdī jumts sāks tecēt. Tāpat satrūdējuši ir torņa konstruktīvie elementi, kuru patiesais stāvoklis būs redzams, tikai pēc vecā jumta seguma noņemšanas. Labošanas darbi ir jāveic, kamēr tornis nav kritiskā stāvoklī un atjaunošanā nav jāiegulda vēl daudz lielāki līdzekļi. Katra paaudze ir devusi savu pienesumu baznīcas uzturēšanā un tagad ir pienācis mūsu brīdis dot savu ieguldījumu mūsu pilsētas simbola un vēstures liecinieces saglabāšanā," norāda Valmieras Sv.Sīmaņa draudzes valdes priekšsēdētājs Ainārs Pastva.

Lai baznīcas torņa atjaunošanai nodrošinātu visu nepieciešamo finansējumu, plānots organizēt ziedojumu vākšanas akciju. Ikviens, kas vēlēsies sniegt savu ieguldījumu baznīcas torņa renovācijā un baznīcas saglabāšanā nākamajām paaudzēm, varēs iesaistīties, ziedojot naudu speciāli šim mērķim atvērtā kontā vai ziedojumu lādē baznīcā. Konta rekvizītus iespējams iegūt mājas lapā "www.simanadraudze.lv".

Ziedojumu 10000 Eurapmērā šajā un arī nākamajā gadā baznīcas renovācijai sniegs arī Gustava Ādolfa fonds, kas ir viena no senākajām evaņģēliskajām palīdzības organizācijām Vācijā.

"Svētā Sīmaņa baznīca ir Dievnams, mūsu pilsētas Valmieras simbols, vēstures lieciniece un kultūras piemineklis, ko gribam apmeklēt paši un parādīt pilsētas viesiem no visas pasaules. No baznīcas torņa paveras brīnišķīgs skats uz mūsu skaisto, zaļo pilsētu un mēs vēlamies, lai arī mūsu pilsētas ainava līdz ar atjaunoto baznīcu kļūtu vēl sakoptāka un pievilcīgāka," atzīmē Ainārs Pastva.

Baznīcas torņa renovācijas darbus plānots uzsākt jau šogad, lai tos pabeigtu līdz 2015.gada jūlijam.

Valmieras Sv.Sīmaņa baznīca ir viens no vecākajiem Latvijas dievnamiem, kas celts 1283.gadā un ir atzīta par Valsts nozīmes arhitektūras pieminekli. Pašreizējais Sv.Sīmaņa baznīcas tornis celts 1739.gadā. Pēdējie apjomīgākie renovācijas darbi, kuros baznīcai pieslēdza centrālapkuri, restaurēja jumtu, torni, torņa gaili un lodi, vitrāžas, ērģeles, atsedza torņa galeriju, iekārtojot tajā skatu laukumu, veikti no 1969. līdz 1972.gadam.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu