Nākamgad Valkā notiks Vispasaules valcēniešu saiets

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pēc desmit gadu pārtraukuma nākamgad oktobrī Valkā ar vērienu notiks Vispasaules valcēniešu saiets.

Kā pilsētas informācijas portāls Valka24.lv uzzināja Valkas novada pašvaldībā, pēdējoreiz valcēniešu saiets notika tālajā 2005.gadā. Pirmais saiets notika 2003.gadā pēc pašvaldības vadītāja Venta Armanda Kraukļa ierosinājuma.

"Pirmie pasākumi bija vairāk domāti, lai uz Valku atbrauktu tie valcēnieši, kuri bija spiesti pamest Latviju 2.pasaules kara beigās", pastāstīja Krauklis. "Mēs, protams, ar prieku viņus gaidīsim, taču ir skaidrs, ka laiks ir nežēlīgs, un tādu ir palicis ļoti maz. Mēs ļoti gaidītu viņu pēcnācējus un tos, kas devušies projām neatkarības gados, un tādu ir ārkārtīgi daudz. Jo katrs no viņiem ir Valkas daļa, lai arī atrodas kaut kur citur".

Plānots, ka nākamgad valcēnieši no visiem pasaules kontinentiem tiksies 2. -3.oktobrī, kad pilsētā plaši atzīmēs arī Valkas ģimnāzijas 95.gadu jubileju. "Mēs vēlamies gan atjaunot kontaktus, gan ļaut viņiem satikties un apskatīties, kas Valkā ir noticis un kā Valka attīstās un, protams, arī dzirdēt viņu ierosinājumus, varbūt veidot kādu kopīgu projektu", cerīgs ir domes priekšsēdētājs.

2.oktobrī ģimnāzijas kolektīvs pateiksies visiem, kuri palīdzējuši mācību iestādei laiku griežos. Naktī notiks lāpu gājiens no ģimnāzijas uz Lugažu ev.lut. baznīcu, pieminot ģimnāzistus, kuri uzdrīkstējās pretoties padomju iekārtai. 1940.gada 1.septembrī, spītējot aizliegumam trīs zēni devās uz Lugažu baznīcu, lai svētītu jauno mācību gadu.

"Mēs demonstratīvi nolikām savas skolas cepures rindā uz palodzes un piedalījāmies dievkalpojumā", atmiņās rakstījis valcēnietis no Lielbritānijas Imants Valters Bērziņš. Šogad pēc vairākiem gadiem absolventu galvas atkal rotās vēsturiskās ģimnāzijas cepurītes.

Pašvaldībā informē, ka 3.oktobrī pilsētā norisināsies 1.Pasaules valcēniešu forums, Semināra ielas svētki, savukārt vakarpusē izskanēs krāšņs koncerts "Valcēnieši Valkai" un, protams, balle.

"Katrā ziņā, pirmkārt, tie ir svētki, otrkārt tas ir kopīgs darbs. Un, protams, ģimnāzija ir vienojošs faktors, jo lielākā daļa šo valcēniešu ir mācījušies ģimnāzijā vai to absolvējuši un tās būtībā ir divas nesaraujami saistītas lietas - Valkas ģimnāzijas audzēkņu salidojums un Vispasaules valcēniešu saiets", atklāj Valkas novada domes priekšsēdētājs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu