Par 14,88 miljoniem eiro iekārtos Latvijas un Krievijas robežjoslu

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Agnese Gulbe / LETA

Par 14,88 miljoniem eiro no 2017.gada tiks uzsākta Latvijas un Krievijas robežjoslas iekārtošana, to trešdien aiz slēgtām durvīm atbalstīja valdība.

Premjere Laimdota Straujuma («Vienotība») žurnālistus informēja - ja 2015. un 2016.gadā būs nepieciešams papildu finansējums, valdība to piešķirs no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem.

Latvijas un Krievijas valsts robežjoslas iekārtošanai kopumā vajadzīgi 14 886 305 eiro, tostarp 2017.gadā – 9,23 miljoni eiro, 2018.gadā – 2 miljoni eiro un 2019.gadā – 3,6 miljoni eiro.

Iekšlietu ministrija (IeM) uzsver, ka šobrīd valsts robežpārbaudei un robežuzraudzībai paredzēto tehnisko līdzekļu izmantošana ir būtiski ierobežota. Robežsargu norīkojumu pārvietošanos apgrūtina valsts robežas joslas sarežģītais apvidus, tostarp pārmitrinātas teritorijas, grāvji, pa kuru ar kvadricikliem vai sniega motocikliem nav iespējams pārvietoties, vai tas iespējams tikai sausajā gada laikā.

Arī kopš valsts robežas apsardzības uzsākšanas pašu robežsargu spēkiem izbūvētās takas un laipas ir tikai iespējamie primitīvie un īstermiņa risinājumi kājnieku patruļas pārvietošanās nodrošināšanai. Turklāt takas un laipas pavasara plūdu laikā tiek pārpludinātas vai pilnībā sagrautas. Tādi posmi kopā sastāda aptuveni 30% no Latvijas un Krievijas valsts robežas.

Savukārt purvains apvidus, pa kuru nav iespējama pārvietošanās bez specializētiem transportlīdzekļiem, kādus aizvien biežāk izmanto likumpārkāpēji, visa gada garumā, sastāda aptuveni 7% no robežas. Šo problēmu novēršana iespējama tikai, izbūvējot atbilstošas slodzes un konstrukcijas koka laipas, norāda ministrija.

Būvprojekta īstenošana nodrošinās Eiropas Savienības ārējās robežas neaizskaramību, kā arī kontrabandas un nelegālās migrācijas ierobežošanu, kas savukārt kopumā veido arī Latvijas ekonomisko stabilitāti, uzskata IeM.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu