Bērzainē atklāts piemiņas akmens padomju represiju upuriem

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Otrdien, 18.novembrī, Kocēnu novada Bērzaines pagastā pie Bērzaines saieta nama tika atklāts piemiņas akmens "Ceļš svešumā", kas veltīts izsūtītajiem bērzainiešiem - padomju represiju upuriem un tiem, kuri bija spiesti paši pamest savas dzimtās mājas, pilsētas informācijas portāls Valmiera24.lv uzzināja Kocēnu novada pašvaldībā.

Ideju īstenoja iedzīvotāju iniciatīvas grupa "Bērzainieši", piedaloties Kocēnu novada domes izsludinātā neformālo iedzīvotāju iniciatīvu grupu projektu konkursā.

No 1941.gada līdz 1947.gadam politiski tika notiesāti 17 Bērzaines pagasta iedzīvotāji, un 1949.gada 25.martā izsūtīti 49 iedzīvotāji. Lielākā daļa no izsūtītajiem pēc 1956.gada atgriezās Latvijā, bet daļai nebija lemts atgriezties, un viņi palika Sibīrijas plašumos. Iniciatīvas grupa "Bērzainieši" nolēma izveidot un uzstādīt piemiņas zīmi padomju represiju upuriem, tādējādi izrādot cieņu un veicinot sabiedrības izpratni par tautai nozīmīgiem vēstures faktiem.

Piemiņas akmens izejmateriāls tika meklēts vietējā vidē - Bērzaines pagasta laukos. Iniciatīvas grupa "Bērzainieši" izsaka pateicību piemiņas akmens idejas autoram Dainim Saulītim, kā arī SIA "Akmeņkaltuve" kolektīvam un Jānim Sprudzānam.

Iniciatīvas grupas "Bērzainieši" seši aktīvisti - Atis Keziks, Regīna Šalte, Vitauts Staņa, Antra Paegle, Ruta Kezika un Zinta Gmizo, no kuriem trīs ir politiski represētās personas, - kopā darbojas jau kopš 2005. gada. Līdz šim iniciatīvas grupas sasniegumi galvenokārt ir vērsti uz vides sakārtošanu, kultūrvēsturisko vērtību saglabāšanu un dzīves kvalitātes uzlabošanai, parādot, ka ar darbu, entuziasmu un gribasspēku daudzas lietas var paveikt pašu spēkiem. 2013.gadā ir veikta Jaunburtnieku kapsētas sētas mūra atjaunošana (Kocēnu novada domes neformālo iedzīvotāju iniciatīvu grupu projektu konkursa ietvaros) un uzbūvēta Bērzaines brīvdabas estrāde.

Piemiņas akmens "Ceļš svešumā" izveide realizēta Kocēnu novada domes izsludinātā neformālo iedzīvotāju iniciatīvu grupu projektu konkursa ietvaros. Šādu konkursu Kocēnu novada dome rīkoja otro gadu, un šim mērķim 2014.gada budžetā pašvaldība paredzēja finansējumu 7000 eiro apmērā. Viena projekta pieteikuma īstenošanai no pašvaldības pieprasītā finansējuma apmērs nevarēja pārsniegt 700 eiro. Konkursā tika saņemti 17 pieteikumi, no kuriem saskaņā ar konkursa nolikumu vērtēšanas komisija izvēlējās 11 veiksmīgākās projektu idejas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu