Tuvāko gadu laikā Siguldas novada attīstībā plānots investēt vairāk nekā 20 miljonus eiro

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Tuvāko trīs līdz četru gadu laikā Siguldas novada attīstībā tiks investēti vairāk nekā 20 miljoni eiro, aģentūru LETA informēja Siguldas novada domes priekšsēdētājs Uģis Mitrevics (LRA).

Turpmāko pāris gadu laikā, ieguldot Siguldas pašvaldības budžeta finanses un piesaistot Eiropas Savienības fondu līdzekļus, kā arī aizņemoties naudu Valsts kasē, tiks sākta Siguldas Sporta kompleksa būvniecība, prioritārā secībā tiks sakārtoti ceļi un ielas, rekonstruēts Siguldas novada kultūras centrs, bijušās autoostas telpas tiks pārbūvētas par Siguldas novada bibliotēku, kā arī tiks paveikti vēl citi lielāki un mazāki darbi, kas uzlabos ikviena novadnieka dzīves kvalitāti.

2014.gadā iepirkuma procedūras rezultātā tika saņemts piedāvājums Sporta kompleksu Siguldā uzbūvēt par 5,86 miljoniem eiro, bet vēlāk uzņēmējs nepiekrita slēgt līgumu par šo summu, jo apgalvoja, ka ir kļūdījies aprēķinos. Tika pārtraukts iepirkums, kurā kopumā pašvaldība ieguva septiņus dažādus piedāvājumus no Latvijas lielākajiem būvniekiem. Izvērtējot šos piedāvājumus, pašvaldība izstrādāja precīzāku, funkcionāli kvalitatīvāku būves idejas skici un būvniecības noteikumus, izsludinot otro iepirkuma procedūru - atklāto konkursu, kura plānotā līgumcena ir vienāda ar Ministru kabineta noteiktajām līgumcenu robežām vai lielāka. Tās noslēgums plānots janvārī. Ja viss noritēs veiksmīgi, pusgada laikā tiks sākta kompleksa būvniecība un jau 2016.gada rudenī iedzīvotājiem būs iespēja peldēties jaunajā baseinā. Ja iepirkuma process tiks kavēts vai vilcināts, pašvaldība būvniecības noslēgumu nevar prognozēt. Plānots, ka projekta attīstībai no valsts budžeta līdzekļiem tiks piesaistīti 2,86 miljoni eiro, pārējo finansēs pašvaldība.

Vasarā būs pieejams nākamais Eiropas Savienības fondu finansējums, un Siguldas novada pašvaldība jau sagatavojusi informāciju Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai par iespējām ar šo finansējumu sakārtot Zinātnes ielas-Peltes ceļa posmu no Vidzemes šosejas līdz Mālpils šosejai.

Pašvaldības rīcībā ir topogrāfiskie uzmērījumi, izstrādes stadijā ir tehniskais projekts. ES finansējums vēl nav pieejams. Iecerēts, ka Zinātnes ielas rekonstrukcija tiks sākta jau 2015.gada vasarā. Ja MK noteikumi nepieļaus minētās atkāpes, rekonstrukcijas darbi notiks 2016.gada vasarā.

2014.gadā Siguldas novadā tika remontēti ceļu posmi, kas bija sliktākā stāvoklī. Tika veikts audits, kas parādīja, kurās ielās un kādos ceļa posmos nepieciešami lielākie remonti un finanšu ieguldījumi.

2015.gadā Siguldas novada pašvaldība ielu sakārtošanā plāno ieguldīt aptuveni trīs miljonus eiro,

no kuriem divus miljonus plānots ņemt kā kredītu Valsts kasē.

Patlaban notiek darbs pie Siguldas novada kultūras centra rekonstrukcijas tehniskā projekta izstrādes. 2015.gadā tiks pabeigts rekonstrukcijas tehniskais projekts, kurā ietverta arī apkārtējās teritorijas sakārtošana un labiekārtošana, kam sekos iepirkuma procedūras izsludināšana. Plānots, ka rekonstrukcijas būvdarbi varētu tikt sākti 2016.gadā. Aptuvenie aprēķini liecina, ka šī projekta realizācijai nepieciešami vairāk nekā 2,5 miljoni eiro. Pašvaldība izskata iespēju piesaistīt gan Eiropas Savienības fondu līdzfinansējumu siltināšanai, gan iespēju ņemt kredītu Valsts kasē.

Pašvaldība ir sākusi sarunas ar AS CATA par bijušās autoostas Raiņa ielā 3 telpu nomu, kurās varētu izvietot Siguldas novada bibliotēku.

Lai arī Siguldā būtu sava «Gaismas pils», būs nepieciešams investēt aptuveni 2,5 miljonus eiro.

Šī projekta iespējamā sākšana plānota 2016.gadā.

2016. un 2017.gadā plānots piesaistīt Eiropas Savienības finansējumu vairāk nekā četru miljonu eiro apmērā, to investējot Siguldas pils radošā kompleksa attīstībai, sakārtojot vairākas neizmantotās ēkas un pils dārza teritoriju. 2015.gadā plānots izstrādāt tehniskos projektus.

Pagaidām vēl tiek meklētas iespējas piesaistīt finansējumu vai meklēt pašvaldības budžetā līdzekļus turpmākajos gados Siguldas Jaunās pils, kurā atrodas Siguldas novada pašvaldības administrācija, rekonstrukcijai.

Patlaban tiek izstrādāti Siguldas Valsts ģimnāzijas un Allažu pamatskolas rekonstrukcijas projekti.

Siguldas novada pašvaldība plāno piesaistīt Eiropas Savienības fondu finansējumu Siguldas Valsts ģimnāzijas mācību līdzekļu un iekārtu iegādei divu miljonu eiro apmērā, lai Siguldas Valsts ģimnāzija kļūtu par mūsdienīgāko un tehniski spēcīgāko skolu visā Latvijā. Plānots, ka skolas rekonstrukcija varētu izmaksāt vēl divus miljonus eiro un būvdarbi varētu sākties 2017.gadā, kad plānots veikt arī Allažu pamatskolas rekonstrukciju.

Nākamajā gadā turpināsies sarunas ar Dabas aizsardzības pārvaldi par iespēju slēgt nomas līgumu par nekustamo īpašumu blakus Laurenču sākumskolai, kurā varētu izveidot sporta zāli skolēnu sporta stundu aktivitātēm.

Sporta infrastruktūras izbūvei plānots piesaistīt ES finansējumu. Plānots iegādāties arī sporta inventāru. Projekta īstenošana varētu noslēgties līdz 2018.gadam, ja būs pieejams finansējums no ES fondiem.

Jau 2013.gadā tika sākts darbs pie Siguldas novada pašvaldības struktūras pilnveidošanas, kas 2014.gadā turpinājās, par prioritāti nosakot klientu apkalpošanu. 2015.gadā Siguldas novada pašvaldībā notiks struktūrvienību un vairāku iestāžu funkciju audits, lai nodrošinātu pilnīgu Siguldas novada pašvaldības izvērtējumu par veikto funkciju atbilstību normatīvajiem aktiem, pašvaldības struktūru un galveno funkciju sadalījumu pa struktūrvienībām, kā arī notiks pašvaldības pārvaldības procesu pilnveidošana, lai nodrošinātu funkciju nepārklāšanos un to efektivitātes paaugstināšanu.

2015.gadā Siguldas novada pašvaldība aicinās sabiedrību iesaistīties divu svarīgu detālplānojumu pilnveidošanā.

Kopā būs jālemj par Siguldas Svētku laukuma un 22 hektāru teritorijas aiz Krišjāņa Barona pieminekļa attīstību.

Gada sākumā plānota detālplānojumu projektu publiskā apspriešana, lai pārliecinātos par detālplānojumu risinājumu atbilstību novadnieku priekšstatiem par minēto zonu turpmāko izmantošanu. Minētās teritorijas Siguldā ir ļoti būtiskas ne tikai iedzīvotājiem, bet to attīstības virzieni un tur paredzamās darbības sniegs skaidru vēstījumu par novada prioritātēm jebkuram novada apmeklētājam, dodot iespēju jau pirms apmeklējuma gūt priekšstatu par dažādajām laika pavadīšanas iespējām Siguldā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu