Laukos trūkst ģimenes ārstu

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: RIA Novosti/Scanpix

Aizvien vairāk Latvijā ir tādu apdzīvotu vietu, kur ģimenes ārsts ikdienā nav pieejams. Taču pat Veselības ministrijas piemaksas, kas nomaļākajos novados sasniedz gandrīz 400mt eiro mēnesī, bezmaksas dzīvokļi un pilnībā uzturēta ambulance ģimenes ārstus nevilina Rīgas asfaltu nomainīt pret lauku dubļiem. Tāpēc šodien tukšas prakses stāv Alūksnē, Gulbenē, Straupē, Valmierā un citviet, šovakar vēsta LTV «Panorāma».

Kopš Vestienas vienīgais ģimenes ārsts pēc 50 darba gadiem augustā aizgāja pensijā, feldšere Anita Groza ambulancē ik dienas strādā viena. «Receptes rakstu, slimības lapas līdz 10 dienām izdodu, skolas bērni atskrien,» stāsta ārsta palīdze.

Vestienā ir 22 ezeri un tikpat daudz bērnu vietējā bērnu dārzā. Skolēnu vairāk – pāri piecdesmit. Visā apkaimē ir 680 iedzīvotāju, bet daļa ir rīdzinieki, kam šeit ir vasaras mājas - viņi brauc pēc zivīm un klusuma. Pilna ārsta prakse nesanāk nekādi. Lai Vestienā noturētu vismaz ārsta palīgu, pašvaldība pilnībā sedz ne tikai ambulances uzturēšanu, maksājot visu - gan par ūdeni, gan apkuri -, bet piemaksā arī pusi slodzes, lai feldšerei būtu pilna slodze. Tas ik mēnesi izmaksā ap 900 eiro, bet pusi pēc tam valsts atmaksā. Reizi nedēļā – trešdienās – pie šejieniešiem brauc ģimenes ārstes no citām pilsētām. Vietējie jau samierinājušies.

Vietējā veikala īpašniece Rudīte Zariņa uzskata, ka jaunās ārstes galā tiek un labi. Beidzot sūtot uz analīzēm un uz īpašiem izmeklējumiem pat uz Rīgu, bet aptiekas gan trūkst.

«Mums valsts ir tik maza un ierēdņu tik daudz, un man šķiet, ka brīžiem tā Eiropa smejas par to, kā mēs netiekam ar sevi galā. Bet galvenais, kāpēc laukos tāds klusums - ka nav valdībai nekādu projektu ilgtermiņā,» uzskata pagasta pārvaldes vadītājs Artūrs Bērziņš.

Veselības ministrijā skaidro, ka ir vesela motivācijas programma, kā ģimenes ārstus dabūt uz laukiem. Piemēram, ārstiem rezidentiem piemaksā 30% pie algas, lai viņi strādātu novados. Tāpat atšķirībā no iedzīvotāju skaita par praksi ik mēnesi piemaksā no 180 līdz 360 eiro. «Ir arī citas piemaksas, jā, var teikt, ka prakses tiešām tiek dotētas laukos,» norāda VM valsts sekretāra vietniece Egita Pole.

Taču minisitrijā apzinās, ka ilgajā mācību laikā jaunie ārsti ir izveidojuši ģimeni, visbiežāk Rīgā, bērni jau iet bērnudārzā. Grūti motivēt ko mainīt. Visbiežāk pārceļas tie, kas nāk no attiecīgā novada - atgriežas mājās. Brīvas prakses vietas ir ne vien laukos, bet pat lielās pilsētās. Kaut rīt ģimenes ārsts var uzsākt darbu Madonā, Alūksnē, Gulbenē, Straupē un Valmierā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu