Valsts kontrolei nav pārliecības, ka pašvaldības € 44,5 miljonus izlietojušas efektīvi

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Valsts kontrolei (VK) nav pārliecības, ka pašvaldību finanšu līdzekļi 44,5 miljonu eiro apmērā kultūrai, atpūtas un sporta pasākumiem ir izlietoti iespējami efektīvi un ekonomiski, liecina VK revīzijas ziņojums.

Pārliecība nav gūta, jo revīzijā atklājies, ka pašvaldību darbība kultūras, atpūtas un sporta jomā nav plānota un organizēta atbilstoši iepriekš izstrādātiem plānošanas dokumentiem, nav īstenotas vai īstenota tikai daļa no attīstības plānošanas dokumentos paredzētajām aktivitātēm, nav ievērots normatīvajos aktos par attīstības, budžeta un iestāžu darbības plānošanu un izpildes kontroli noteiktais, norāda revidenti.

Tāpat VK nav pārliecības par to, vai finanšu līdzekļi vismaz 543 tūkstošu eiro apmērā, kas bijuši nepieciešami kultūras, atpūtas un sporta jomas uzdevumu īstenošanai, ir izlietoti pamaoti.

Kā būtiskākie trūkumi pašvaldību darbībā kultūras, atpūtas un sporta jomā revīzijā norādīti neizstrādātie vai neaktualizētie plānošanas dokumenti,

uzstādītie pašvaldības mērķi neizriet no aktuālām iedzīvotāju vajadzībām,

nav veikti aprēķini, cik maksā mērķu sasniegšana un meklēti alternatīvi risinājumi.

Pārskatot vadības dokumentus, secināts, ka nav izstrādātas darbības stratēģijas un gada darba plāni, institūciju vadības dokumenti netiek sasaistīti ar augstāka līmeņa plānošanas dokumentiem, kā arī tajos nav noteikti termiņi, atbildīgie un finansējums, vienas pašvaldības ietvaros nav vienotas kārtības budžeta plānošanā, nav noteikti darbības rezultātus raksturojoši, izmērāmi rezultatīvie rādītāji un citi trūkumi.

Revidenti norāda, ka

pastāv risks, ka finanšu līdzekļi komandējumu izdevumiem 108 978 eiro apmērā ir izlietoti nelietderīgi,

jo kultūras, atpūtas un sporta jomas pašvaldību institūcijās pirms komandējumiem ne vienmēr tika izvērtēta to nepieciešamība, netika noteikti precīzi no pašvaldību funkcijām kultūras, atpūtas un sporta jomā izrietoši komandējuma darba uzdevumi, kā arī no iesniegtajām komandējumu atskaitēm nebija iespējams gūt skaidru priekšstatu par komandējuma laikā veiktajiem darba uzdevumiem, iegūtajām papildu zināšanām vai darbinieku kvalifikācijas paaugstināšanu.

Tāpat revīzijas laikā nebija iespējams gūt pārliecību, ka finanšu līdzekļi par transportu vismaz 1117 eiro apmērā ir izlietoti likumīgi un finanšu līdzekļi 181 837 eiro apmērā ir izlietoti lietderīgi, jo, pretēji normatīvajā aktā noteiktajam,

transportlīdzekļi tika izmantoti dienās, kad darbinieki nepildīja darba pienākumus un bija iegādājušies degvielu dienās, kad transportlīdzekli nebija izmantojuši.

Revīzijas rezultātā pašvaldībām ir sniegti 115 ieteikumi, taču revidenti norāda, ka jau revīzijas laikā pašvaldības bija pilnveidojušas savu darbību attīstības un budžeta plānošanā un izpildes kontrolē, izstrādājot 26 tiesību aktus, kas nodrošinās iespēju veikt kontroles par kultūras, atpūtas un sporta jomai piešķirto finanšu līdzekļu likumīgu, efektīvu un ekonomisku izlietojumu.

VK veica revīziju par laika posmu no 2013.gada 1.janvāra līdz 2013.gada 31.decembrim Cēsu novada, Talsu novada, Bauskas novada, Tukuma novada, Limbažu novada, Dobeles novada, Salaspils novada, Siguldas novada, Ērgļu novada, Skrīveru novada, Nīcas novada, Balvu novada, Rēzeknes pilsētas pašvaldībās.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu