Bauskas novada dome būtu gatava lemt par Bauskas slimnīcas statusa atjaunošanu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Ar atbilstošu valdības finansiālo un normatīvo atbalstu Bauskas novada dome būtu gatava lemt par Bauskas slimnīcas statusa atjaunošanu, norāda domes deputāts, Sociālo un veselības lietu komitejas priekšsēdētājs Juris Landorfs (LSDSP), kurš ir arī ārsts patlaban dienas stacionārā.

Deputāts pauda, ka Valsts prezidenta Andra Bērziņa vizītes gaitā Bauskā sarunas laikā prezidents rosināja pašiem baušķeniekiem būt spēcīgākiem un savu viedokli aktīvi pierādīt, kā arī atzina, ka Bauskas slimnīcas iepriekšējā statusa maiņa ir bijusi kļūda.

«Uzskatu, ka veselības aprūpes pieejamība pēc slimnīcas statusa maiņas ir kļuvusi sarežģītāka un vecais variants bija labvēlīgāks iedzīvotājiem,» pauda domnieks.

Viņaprāt, patlaban valstī pastāvošais Hospitalizācijas plāns neparedz slimnieku nogādāšanu uz Bauskas traumpunktu. Tas rada sarežģījumus Bauskas novada iedzīvotājiem, jo no traumpunkta citā pašvaldībā ir apgrūtināta nokļuve līdz dzīvesvietai. Īpaši, ja negadījums noticis naktī.

«Tāpat nav īsti skaidrs kvotu sadalījumu princips dažādiem izmeklējumiem. Piemēram, Jelgavā uz tiem jāgaida daudz mazākās rindās nekā Bauskā, kaut gan iedzīvotāju skaits tur ir daudzkārt lielāks,» skaidroja Landorfs.

Viņš uzskata, ka Bauskas novada dome būtu gatava lemt par Bauskas slimnīcas statusa atjaunošanu, ja vien Veselības ministrija to virzīs un finansiāli atbalstīs, jo būs nepieciešami ievērojami finanšu līdzekļi mūsdienīgas aparatūras un iekārtu iegādei, aprīkojumam, kā arī jaunu speciālistu piesaistei.

SIA «Bauskas slimnīca» vadītāja Mirdza Brazovska komentēja, ka piekrīt prezidenta teiktajam par 2009.gadu, taču patlaban, 2015.gada situācijā un finansējuma robežās, viņa esot par labas kvalitātes aprūpes slimnīcu ar spēcīgu ambulatoro un dienas stacionāra aprūpi.

Kā ziņots, Valsts prezidents Andris Bērziņš pagājušo piektdien, 10.aprīlī, darba vizītes laikā Bauskā norādīja, ka Bauskas slimnīcas pārveidošana par aprūpes slimnīcu, ko viņš nodēvējis par likvidēšanu, bija kļūda, liecina ieraksts prezidenta oficiālajā «Twitter» kontā.

Bērziņš tikšanās laikā ar Bauskas novada domes deputātiem un vadību arī izteicis aicinājumu pašvaldībai iestāties par slimnīcas statusa atjaunošanu.

Veselības ministrija (VM) neuzskata, ka Bauskas slimnīcai būtu jāatjauno tās agrākais statuss, aģentūrai LETA pastāstīja VM pārstāvis Oskars Šneiders.

Viņš norādīja, ka 2009.gadā pieņemtais lēmums pārveidot Bauskas slimnīcu par aprūpes slimnīcu bijis pareizs, jo finanšu krīzes laikā bijis nepieciešams izvērtēt, kur racionāli ietaupīt resursus. Tāpat vērā ticis ņemts iedzīvotāju skaita samazinājums, kā rezultātā liela apjoma ārstniecības infrastruktūru uzturēt ir bijis un joprojām ir finansiāli sarežģīti, skaidroja Šneiders.

Viņš arī vērsa uzmanību uz to, ka reģionālajām slimnīcām aizvien grūtāk ir piesaistīt kvalificētus speciālistus, tādēļ atjaunot Bauskas slimnīcas kādreizējo statusu nav plānots.

VM pārstāvis gan uzsvēra, ka Bauskas slimnīcā joprojām tiek sniegta ambulatorā palīdzība, kā arī visu diennakti cilvēki var vērsties pēc palīdzības. «Bauskas slimnīca nav slēgta,» piebilda Šneiders.

Jau ziņots, ka SIA «Bauskas slimnīca» 2009.gadā tika mainīts statuss un tā kļuva par aprūpes slimnīcu, kas nozīmē, ka šajā ārstniecības iestādē turpina darboties poliklīnika un dienas stacionārs. Togad augustā, bruņojušies ar plakātiem, Bauskas iedzīvotāji nepieteiktā protesta akcijā bloķēja abus pilsētas tiltus - Mēmeles tiltu virzienā no Rīgas un Mūsas tiltu pie Elejas šosejas virzienā uz Rundāli un Jelgavu. Iedzīvotāji protestēja pret Bauskas slimnīcas pārveidošanu par aprūpes slimnīcu.

Sākotnēji baušķenieki bija bloķējuši Mēmeles tiltu, pār kuru Bauskā iebrauc transports no Rīgas, bet vēlāk vēl citi protestētāji sapulcējās arī uz Mūsas tilta, pār kuru var izbraukt no pilsētas un kas ved Rundāles novada un Jelgavas virzienā.

Ar specvienības «Alfa» palīdzību, kas bija ieradusies no Rīgas, piketētāji tika izgaiņāti, tādējādi atbrīvojot ceļu transportam.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu