Krievu biedrības «Veče» organizētais «Uzvaras dienas» pasākums notiks Jelgavā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Sestdien, 9.maijā, Jelgavā, Stacijas parkā, plānots pieminēt Otrajā pasaules karā kritušos un noturēt svinīgu mītiņu par godu «Uzvaras dienas» 70.gadskārtai, bet tradicionālais svinēšanas pasākums Uzvaras parkā šogad nenotiks, jo parkā noritēs Eiropas festivāla aktivitātes.

Jelgavas pilsētas pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste Egita Veinberga aģentūru LETA informēja, ka pašvaldībā 9.maijam saskaņots ir tikai viens piemiņas pasākums - Stacijas parkā, pie piemiņas zīmes «Jelgavas atbrīvotājiem no nacisma», sestdien, 9.maijā, no plkst.10 līdz 11 notiks krievu kultūras biedrības «Veče» organizēts svinīgs mītiņš un ziedu un vainagu nolikšana par godu «Uzvaras dienai».

Sākotnēji vakarā iecerēto svētku pasākumu pašvaldībai nācies atteikt, jo Uzvaras parks un Jelgavas pils apkārtne 9.maijā ir aizņemti citiem pasākumiem. Uzvaras parkā notiks Eiropas festivāls, godinot Eiropas dienu Latvijā, savukārt Jelgavas pils apkārtnē noritēs «Latvijas Stādu dienas 2015».

Krievu kultūras biedrības «Veče» izpilddirektore Valentīna Kudrjavceva aģentūrai LETA apstiprināja, ka 9.maijā saskaņots ir tikai svinīgais mītiņš Stacijas parkā plkst.10, bet iecerēto vakara pasākumu, pēc viņas teiktā, pašvaldība aizliegusi.

Viņa pauda aizdomas, ka pašvaldība varētu būt laikus atdevusi Uzvaras parku citam pasākumam, lai nepieļautu krievu kopienas 9.maija «Uzvaras dienas» pasākumus, kas līdz šim tajā pašā parkā notikuši tradicionāli.

Biedrība «Veče» centusies ar pašvaldību saskaņot 9.maija «Uzvaras dienas» pasākumu jaunajā estrādē Pasta salā, ko kanāls atdala no Pils salas, taču biedrībai atteikta arī šī vieta, aizbildinoties ar «Latvijas Stādu dienu 2015» pasākumiem.

Kudrjavceva pastāstīja, ka viņa izpētījusi «Stādu dienu» programmu un konstatējusi, ka visas šā pasākuma aktivitātes koncentrētas ap Jelgavas pili Pils salā, tāpēc viņa Pasta salas atteikumu vērtē kā atrunu. Atteiktas arī kultūras nama telpas.

«Veče» saistībā ar pašvaldības atteikumiem bija sagatavojusi iesniegumu tiesai, taču arī tiesā viņu iesniegumu nepieņēma, jo biedrība neesot vēl izsmēlusi visas iespējas saskaņot alternatīvu norises vietu pašvaldībā.

Šogad padomju tradīcijās iedibināto «Uzvaras dienu» atzīmēšot tikai ar pasākumu Stacijas parkā.

Kā ziņots, arī pērn un iepriekšējos gadus Jelgavas krievu kultūras biedrība «Veče» rīkoja līdzīgus pasākumus.

Kā pērn novēroja aģentūra LETA, Stacijas parkā pa dienu Otrajā pasaules karā kritušo pieminētāju svinīgais mītiņš par godu «Uzvaras dienas» 69.gadskārtai pulcēja aptuveni 200 cilvēku, kas bija mazāk ļaužu nekā 2013.gadā un aizritēja mierīgā gaisotnē, bez starpgadījumiem.

Pēc mītiņa notika piemiņas brīži ar ziedu un vainagu nolikšanu pilsētas kapsētās. Uzvaras parkā plkst.17 sākās svētku pasākums, kura gaitā dziedāja Otrā pasaules kara laika dziesmas, klausījās svētku koncertu, kam sekoja deju programma, kas noslēdzās ar svētku salūtu.

Arī vakarā Uzvaras parkā Jelgavas krievu kultūras biedrības «Veče» rīkotais «Uzvaras dienas» pasākums aizritējis bez incidentiem, aizturēts viens iereibušais, kas nogādāts atskurbtuvē.

Jelgavas pilsētas pašvaldības policijas sabiedrisko attiecību speciāliste Sandra Reksce aģentūru LETA informēja, ka sabiedrisko kārtību un drošību Uzvaras parkā nodrošināja Jelgavas pilsētas pašvaldības policija. Pasākuma laikā Uzvaras parkā kāds 31 gadu vecs vīrietis alkohola reibumā lamājās rupjiem necenzētiem vārdiem un skaļi klaigāja.

Pēc pašvaldības un Jelgavas Mākslas un vēstures muzeja arhīva informācijas, līdzīgi Uzvaras parkam Rīgā arī Uzvaras parks Jelgavā savu nosaukumu guvis saistībā ar bermontiešu sakāvi Latvijas Brīvības cīņās pēc Pirmā pasaules kara un parkam nav tiešas saistības ar padomju 9.maija Uzvaras dienu.

1919.gada augustā vācu spēku pavēlnieks fon der Golcs savu karaspēku pārveidoja par Rietumkrievijas brīvprātīgo armiju, par tās pavēlnieku ieceļot Bermontu-Avalovu, kura štābs dislocējās Jelgavā. Pēc ļoti sīvām cīņām 11.novembrī Bermonts no Rīgas ieņemšanas bija spiests atteikties un atkāpās uz savu citadeli - Jelgavu.

Brīvības cīņu kulminācija - Rīgas nosargāšana 1919.gada 11.novembrī - kļuva par simbolu latviešu tautas patriotismam, par Lāčplēša dienu. Uzbrukums Jelgavai sākās 20.novembrī, un jau 21.novembra vakarā Bermonta karaspēks no Jelgavas tika padzīts.

23.novembrī Jelgavā ieradās pagaidu valdības vadītājs Kārlis Ulmanis, un 24.novembrī vecajā Tirgus laukumā notika liels mītiņš. Dažus gadus vēlāk par godu uzvarai pār Bermontu Ezera ielu pārdēvēja par Uzvaras ielu, bet pie šīs ielas esošo parku - par Uzvaras parku.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu