Siguldā aug Baltijā lielākā egle (16)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Atsaucoties dabas entuziastu sniegtajai informācijai, Dabas aizsardzības pārvaldes Vidzemes reģionālās administrācijas speciālisti šonedēļ apsekoja vēsturisko Krimuldas muižas parku Siguldas pilsētā, lai apzinātu tur augošos iespējamos dižkokus. Teritorijā tika konstatēta egle, kuras apkārtmērs sasniedz 4,61 m un kas stiepjas 45 metru augstumā. Tā ir ne vien Latvijā, bet arī Baltijā lielākā egle.

Kā pilsētas informācijas portālu Sigulda24.lv informēja Dabas aizsardzības pārvaldes Sabiedrisko attiecību un vides izglītības nodaļas vadītāja Inese Pabērza, dižais koks aug Gaujas nacionālajā parkā, mežā, kas atrodas starp Krimuldas baznīcu un Krimuldas pili, dabas lieguma zonā. Speciālisti lēš, ka dižais koks ir aptuveni 150 gadus vecs.

Koku apsekoja arī atklātā sabiedriskā fonda "Dabas retumu krātuve" pārstāvis Ansis Opmanis, kurš apstiprināja, ka Siguldā aug Baltijā lielākā egle, kas turklāt ierindojama arī starp 30 Eiropā dižākajām eglēm. Dabas eksperts informēja, ka Igaunijā lielākā egle ar monolītu stumbru reģistrēta ar 3,52 m apkārtmēru, savukārt Lietuvā – ar 3,89m apkārtmēru.

Egle ir uzmērīta, un informācija tiks ievietota dabas datu pārvaldības sistēmā "Ozols". Tuvākajā laikā speciālisti attīrīs teritoriju ap koku, kā arī izvietos attiecīgas marķējuma zīmes, zaļās ozollapiņas, kas apliecina tā piederību valsts nozīmes dabas pieminekļu statusam.

Dabas aizsardzības pārvaldes speciālisti atzīst, ka Krimuldas muižas parks ir bagāts seniem un dižiem kokiem – gan eglēm, gan priedēm. Egļu vecums te lēšams ap 150 gadiem, savukārt priedes esot pat 250 gadīgas un vecākas. Vēsturiski Krimuldas muižas parks bijusi iežogota teritorija, mūsdienās tur labi saglabājies taku tīkls, kā arī bioloģiskā daudzveidība, t.sk. lieli skuju koki.

Dabas aizsardzības pārvalde pateicas visiem dabas mīļotājiem un entuziastiem, un aicina arī turpmāk informēt par dabas bagātībām Latvijā!

Komentāri (16)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu