Zemgalē PVD konstatējis neatbilstības 33 skolu ēdināšanas uzņēmumos

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) Zemgalē konstatējis neatbilstības 33 skolu ēdināšanas uzņēmumos, no kuriem lielākajā daļā gadījumu bijušas neatbilstības ēdienkartē, informēja PVD Dienvidzemgales pārvaldes vadītājs Jānis Grosbārdis.

Viņš skaidroja, ka PVD Dienvidzemgales pārvaldes teritorijā no 15.aprīļa līdz 15.maijam veiktas tematiskās pārbaudes 48 izglītības iestāžu ēdināšanas uzņēmumos, pastiprinātu uzmanību pievēršot uztura normu ievērošanas nodrošināšanai.

Kopumā neatbilstības konstatētas 33 uzņēmumos. No tiem 21 gadījumā konstatētas problēmas ar ēdienkarti - ēdienkarte nav saskaņota ar skolas vadību, nav novietota visiem redzamā, pieejamā vietā, konstatētas nepilnības apjoma un uzturvērtības norādēs, dažos gadījumos rakstītais neatbilst faktiski pasniegtajam ēdienam.

Savukārt 23 gadījumos neatbilstības konstatētas noteikto uztura normu nodrošināšanā. Visbiežāk nav bijis atbilstošs augļu un dārzeņu nodrošinājums, bijis nepietiekams piena produktu daudzums, nepietiekams vai pārāk liels kaloriju daudzums. Trīs gadījumos konstatēta Ministru kabineta (MK) noteikumos nepieļautu produktu izmantošana («E» vielas, kuras nav pieļaujamas skolās, zems gaļas saturs gaļas produktos), bet 13 gadījumos konstatētas neatbilstības izmantotā sāls un cukura uzskaites nodrošināšanā.

Grosbārdis apstiprināja, ka pārkāpumi konstatēti atsevišķās skolās visā pārvaldes teritorijā - Bauskas novadā, Iecavas novadā, Rundāles novadā, Vecumnieku novadā, Dobeles novadā, Auces novadā, Tērvetes novadā, Jelgavas pilsētā, arī Jelgavas novadā un Ozolnieku novadā.

Grosbārdis gan nenosauca konkrētas skolas. To esot daudz, kā arī būtu nekorekti šo iemeslu dēļ izcelt konkrētu skolu, jo šādi pārkāpumi nav uzskatāmi par rupjiem vai kādus draudus radošiem un tie sastopami bieži. Attiecībā uz ēdināšanas uzņēmumiem viņš skaidroja, ka nepilnības gadoties gan tādās skolās, kur ēdināšanu nodrošina ārpakalpojuma uzņēmumi, gan tādās, kur ēdināšanu nodrošina pašvaldība.

Atsevišķas pašvaldības informējušas PVD par nodomu organizēt iepirkumus un ēdināšanu deleģēt uzņēmumiem.

Viņš nenosauca arī konkrētus uzņēmumus, jo nereti nepilnības nav uzņēmuma sistemātiska darbības problēma, bet konkrētu personu pieļautās kļūdas un citos šā uzņēmuma objektos var nebūt pārkāpumu.

«Jebkuru jaunu noteikumu ieviešana nav viegls process gan tiem, kam noteikumi jāizpilda - ēdināšanas pakalpojuma sniedzējiem -, gan mums, kam jānodrošina kontrole,» skaidroja Grosbārdis.

MK noteikumi «Noteikumi par uztura normām izglītības iestāžu izglītojamiem, sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūciju klientiem un ārstniecības iestāžu pacientiem» ir spēkā kopš 2012.gada un, salīdzinot ar iepriekšējiem periodiem, patlaban situācija ir uzlabojusies, pauda PVD Dienvidzemgales pārvaldes vadītājs.

«Mūsu uzraudzības teritorijā šajā gadā neesam konstatējuši tik rupjus pārkāpumus veselīga uztura prasību nodrošināšanā, kādi tie bija 2013.gadā, kad tika konstatēti krējuma un siera izstrādājumi krējuma un siera vietā, lēti gaļas produkti ar ļoti mazu gaļas saturu tajos, produkti, kas satur pārtikas piedevas, kas nav pieļaujamas produktos, un citi,» skaidroja Grosbārdis.

Viņš pauda, ka patlaban skolās mācību gads tuvojas noslēgumam, tāpēc lielāku uzmanību PVD vēlētos pievērst jau nākamajam gadam - atbildīgai pretendentu izvērtēšanai, kas nākamajā gadā apņemsies skolās nodrošināt bērnu ēdināšanu atbilstoši prasībām.

Jelgavas vietējo portālu «jelgavniekiem.lv» Grosbārdis iepriekš bija informējis, ka no Jelgavas pilsētā un novadā 11 pārbaudītajiem ēdinātājiem neatbilstības, kas saistītas ar uzturvērtības nodrošināšanu, ir konstatētas deviņos ēdināšanas uzņēmumos.

«Vairumā gadījumu pārkāpēji saņēmuši brīdinājumu, bet sešos gadījumos Latvijā sākta administratīvā lietvedība. Viena no šādām lietām, kā norāda Grosbārdis, sākta Jelgavas 4.sākumskolā, un šajā gadījumā uzņēmējam draud soda nauda. Pēc viņa teiktā, pārkāpumi fiksēti arī Jelgavas 3.sākumskolā,» rakstīja «jelgavniekiem.lv».

PVD Dienvidzemgales pārvaldes vadītājs aģentūrai LETA gan piebilda, ka Zemgales mērogā šīs Jelgavas skolas viņš nevēlas izcelt, jo pārkāpumi tajās nav uzskatāmi par īpaši atšķirīgiem no citām iestādēm.

Kā ziņots, maija sākumā Jelgavas izglītības pārvaldei PVD vēl nebija sniedzis informāciju, ka Jelgavas izglītības iestādēs būtu konstatēti pārkāpumi ēdināšanas jomā. Ēdienkaršu atbilstību uzrauga arī skolas speciālisti, aģentūru LETA informēja Jelgavas izglītības pārvaldes vadītāja Gunta Auza.

Līdz šim Jelgavas pilsētas izglītības iestādēm nav nācies lauzt līgumu ar ēdinātāju. Pēc līguma, pakalpojuma neatbilstību kvalitātes prasībām apliecina divpusēji sagatavots akts, kuru paraksta izglītības iestādes pārstāvis vai PVD pārstāvis, skaidroja Auza.

Iepriekš jau ziņots, ka PVD aprīlī veicis kārtējās pārbaudes skolu ēdināšanas uzņēmumos, 96 uzņēmumos no pārbaudītajiem 166 konstatējot dažādus pārkāpumus, tostarp uztura normu ievērošanā, aģentūru LETA informēja PVD pārstāve Anna Joffe.

Lielākoties konstatēts, ka ir nepietiekama ēdienreizes enerģētiskā vērtība vai uzturvielu daudzums, nav pietiekams nedēļas ēdienkartē iekļautais produktu daudzums, galvenokārt trūkst svaigu augļu, dārzeņu, piena olbaltumvielām bagātu produktu - siera, biezpiena, retāk piena produktu un kartupeļu.

Pēc PVD uzņēmumu reģistrācijas datiem, pamata un vispārējās izglītības iestādēs ēdināšanu nodrošina 912 PVD reģistrēti uzņēmumi, pirmskolas izglītības iestādēs - 807 uzņēmumi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu