Cēsu Viduslaiku pilī jauna tradīcija - pusnakts pastaigas (1)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Sākot ar šī gada pavasari Cēsu muzeja speciālisti ir aizsākuši jaunu tradīciju - pusnakts brīvdabas pastaigas pa Cēsu Viduslaiku pili.

Katra pastaiga tiek veltīta kādai tēmai, kas ir ļoti cieši saistīta ar pils vēsturi.

Kā pilsētas informācijas portālam Cesis24.lv ziņo pašvaldības aģentūrā "Cēsu kultūras un tūrisma centrs", 29.maijā plkst.23.00 notiks jau otrā šī pavasara Gundara Kalniņa lekcija, un tā būs veltīta Kornēlija Grīnberga afērai - vienai no spilgtākajām lappusēm Cēsu pils 20.gadsimta vēsturē, ko raksturo divkosība, mantkārība un pat slepkavības mēģinājums.

1927.gada maija pēdējās dienās Cēsu pilsdrupās valdīja sen neredzēta rosība. Šeit no Rīgas bija ieradušies Pieminekļu valdes speciālisti, lai pārbaudītu kāda Grīnbergu pāra sniegtās liecības par "slepeniem gaņģiem", ko viņu dēls Kornēlijs it kā uzgājis zem Cēsu pils mūriem. Savu alkatību tā arī neapmierinājuši, "pieminekļu sargi" un to sabiedrotie rakšanas darbus pilsdrupās pārtrauca vien vēlā rudenī, aiz sevis atstādami pārrakta kultūrslāņa kalnus un baumas, kas nav rimušās vēl šodien.

Neskaitāmas publikācijas laikrakstos, kā arī arhīvos saglabāti nopratināšanas protokoli, vēstules un citi dokumenti sniedz iespēju rekonstruēt notikumu gaitu un apjaust "likumīgo mantraču" izdarīto postījumu apmērus.

Cēsu Vidsulaiku pils ir 800 gadus senas un notikumiem bagātas vēstures lieciniece, kas piedzīvojusi gan spoža uzplaukuma, gan nepelnītas aizmirstības periodus. Pirm 500 gadiem Cēsu pils bija varenākais viduslaiku Livonijas cietoksnis, bet šodien - iespaidīgākās un vislabāk saglabājušās pilsdrupas Latvijā.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu