Jelgavas novada iedzīvotājus satrauc vakaros ar mašīnām trakojoši jaunieši

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Jelgavas novada pašvaldība aicina iedzīvotājus aktīvi ziņot par autobraucējiem, kas ciemu teritorijā brauc pārgalvīgi vai nodarbojas ar tā saucamo driftošanu un dragreisu, kas sācis satraukt daudzus novada iedzīvotājus.

Jelgavas novada pašvaldības Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Dace Kaņepone informēja, ka šī problēma šovasar aktualizējusies vairākos Jelgavas novada pagastos, kur vakaros jaunieši, traucējot mieru un pārkāpjot ceļu satiksmes noteikumus, brauc pārgalvīgi un bīstami.

«Šā gada martā iedzīvotāju sanāksmju ciklā novada pagastos izskanēja sūdzības par pārgalvīgajiem braucējiem. Turklāt paši pakāpēji bieži nereaģē nedz uz iedzīvotāju, nedz pašvaldības darbinieku un pat novada vadības aizrādījumiem, kad tiek pieķerti,» skaidroja pašvaldības pārstāve.

Jelgavas novada pašvaldības policija konstatējusi, ka līdz ar vasaru problēma ir saasinājusies. «Jāteic, ka mūsu redzeslokā nonākušas vairākas vietas novadā, kur izteikti līdz ar vasaras iestāšanos šādi braucēji parādījušies vairāk, piemēram, Kalnciemā, Elejā, Vircavā, Staļģenē, Platonē, Lielplatonē, Sesavā un citur. Tie galvenokārt ir ciemu centri ar asfaltētu ceļa segumu,» secinājis Jelgavas novada pašvaldības policijas priekšnieks Haralds Dauginovičs.

Viņš skaidroja, ka ir jāsaprot, ka tās ir arī blīvi apdzīvotas vietas, turklāt to tuvumā ir gan skolas, gan bērnudārzi. «Protams, vasaras laikā vakaros, kas ir šo pārgalvju braucamlaiks, šīs iestādes ir slēgtas, tomēr tas nemazina nedz neērtības apkārtējo māju iedzīvotājiem, nedz faktu, ka tas ir un paliek likuma pārkāpums,» pauda Dauginovičs, piebilstot, ka reizumis netiek saudzētas privātās teritorijas, mazdārziņi, pļavas un citas vietas.

«Līdz šim esam aicinājuši ziņot par šādiem gadījumiem, tomēr lielākā problēma, ar ko saskaramies, ir cilvēku nevēlēšanās savas pretenzijas izteikt oficiāli, tas ir, ar iesniegumu. Savukārt, ja nav iesnieguma, sākt lietvedību pret šādiem braucējiem grūti. Neesam ceļu policija. Jā, varam apturēt, pārbaudīt uz alkoholu, tomēr nevaram sodīt, piemēram, par rupjiem braukšanas ātruma vai braukšanas kultūras pārkāpumiem, kas arī ir tas, ko viņi dara,» skaidroja Jelgavas novada pašvaldības policijas priekšnieks.

Dauginovičs uzskata, ka problēma vismaz daļēji ir tajā, ka, ieguvuši autovadītāja apliecību, jaunieši domā, ka nu ir viss - nu var darīt, kā grib, un vienīgā reize, kad jābrauc pēc noteikumiem, ir CSDD eksāmenā. Nereti šādās reizēs pārkāpumos esot iesaistīti arī nepilngadīgi jaunieši. Tāpat būtisks apstāklis ir tas, ka mūsdienās automašīnas viegli un lēti pieejamas.

«Domāju, manas paaudzes cilvēki noteikti atcerēsies, ar kādu rūpību auto īpašnieki izturējās pret auto, kad tas tika iegūts. Turpretī mūsdienās auto reizēm nāk jau kā dāvana no vecāku puses līdz ar autovadītāja apliecības iegūšanu. Vai tiešām jaudīgs auto, pēc vecāku domām, ir labākā dāvana braucējam bez vērā ņemamas pieredzes? Tāpat ar spēkā esošu tehnisko apskati auto nopērkams par pāris simtiem eiro,» aprakstīja Dauginovičs.

«Ja problēmu vērtē dziļāk, noteikti pie vainas arī bezdarbība un iekšēja vēlme pēc asām izjūtām. Pieļauju, ka psihologi varētu to formulēt precīzāk, tomēr no mūsu pieredzes redzu, ka tā jauniešu grupa, kas tendēta meklēt šādas izjūtas jeb, vienkāršāk sakot, viņiem nepietiek ar esošo sajūtu spektru, tāpēc vai nu mēdz nodoties atkarības vielu lietošanai, vai arī pievēršas šādai braukšanai, tiekot pie asākām izjūtām. Tomēr, kopumā vērtējot pēdējo gadu traģiskos notikums uz Latvijas autoceļiem, kur iesaistīti jaunieši, iezīmējas tendence, ka cilvēki bez redzama iemesla rīkojas ārkārtīgi pārgalvīgi,» uzskata Dauginovičs.

Pašvaldības policija veikusi pārrunas gan ar pārgalvīgajiem spēkratu stūrētājiem, gan ar viņu vecākiem. «Jā, mūsu bērnam ir auto, bet tas noteikti nav viņš - tā bieži vien mums atbild, kad cenšamies veikt pārrunas ar vecākiem. Te vēl jāpiemin, ka bez pašiem braucējiem ir arī līdzbraucēji, kas bieži ir nepilngadīgi, tomēr piedalās šādās neatļautās izklaidēs. Nav šaubu, ka, redzot pilngadīgo piemēru, arī viņi, sasniedzot pilngadību, varētu pievērsties šai bīstamajai izklaidei,» prognozēja Dauginovičs.

Iedzīvotāji par šādiem pārkāpumiem, kā arī citām problēmām aicināti ziņot Jelgavas novada pašvaldības policijas inspektoriem vai Valsts policijai, skaidroja Kaņepone.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu