No amata atbrīvotais Lielvārdes mērs esot zaudējis koalīcijas uzticību

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Aivars Troska (Reģionu alianse) no Lielvārdes domes priekšsēdētāja amata tika atbrīvots, jo daļai koalīcijas viņa darbības vairs neviesa uzticību, atklāja viens no domes priekšsēdētāja amata kandidātiem Imants Balodis (V).

Viņš uzskata, ka daļa koalīcijas saprata, ka nu jau bijušais priekšsēdētājs bieži vien pieņēmis tādus lēmumus, kas vairāk kaitēja pašvaldībai un tās iedzīvotājiem, nekā uzlaboja to. Kā vienu no būtiskiem piemēriem Balodis min SIA «Lielvārdes Remte», kurā notikušas darbinieku atlaišanas, neveiksmīgas tiesvedības un kompensāciju izmaksas vairāku desmitu tūkstošu eiro apmērā.

Kā atzina Balodis, pats Troska un viņa ģimenes locekļi esot izteikušies, ka

viņam pašam īsti vairs nekas neinteresējot, tikai jāsagaida laiks, kad doties pensijā,

tas pašvaldību uz priekšu nevirza.

Balodis atzinis, ka pats gan vēl īsti neesot izlēmis, vai vēlas kandidēt uz priekšsēdētāja amatu. Viņš esot saņēmis zvanus un lūgumus gan no deputātiem, gan no dažādām organizācijām, lai tomēr ieņemtu priekšsēdētāja amatu, taču pats uzskata, ka, lai gan ir jau ieņēmis šo amatu, zina, ko tas nozīmē, kā arī ir gatavs būt par priekšsēdētāju, priekšroku došot jaunajiem cilvēkiem. Viņš vēlas, lai jaunie nāk pie varas. Balodis ir gatavs palīdzēt ar savām zināšanām un pieredzi, jo uzskata, ka pašvaldībā nepieciešama paaudžu maiņa. Ja tiks izrādīta nepieciešamība, viņš ir gatavs ieņemt priekšsēdētāja vietnieka amatu.

Visticamāk, rīt tiks iesniegts iesniegums ar priekšlikumu par jauna priekšsēdētāja ievēlēšanu.

Arī otrs amata kandidāts Jānis Āboliņš (Vidzemes partija) uzskata, ka viens no galvenajiem iemesliem, kāpēc bijušais priekšsēdētājs atbrīvots no amata, min SIA «Lielvārdes Remte», kas aizvadīto gadu beidza ar gandrīz 500 000 eiro lieliem zaudējumiem. Āboliņš uzskata, ka

Troskas komunikācija gan ar novada iedzīvotājiem, gan ar domes deputātiem var tikt vērtēta kā neapmierinoša,

jo bija, piemēram, ierosinājumi, lai deputāti tiktos ar iedzīvotājiem un skaidrotu budžeta pieņemšanas procesus, ko domes bijušais priekšsēdētājs vispār esot ignorējis. Āboliņš ir saņēmis vēstules arī no Vides aizsardzības un reģionālas attīstības ministrijas, kurās informēts, ka Lielvārdes novada pašvaldība nav pieņēmusi lēmumus atbilstoši pastāvošajai likumdošanai.

Visi mēģinājumi runāt ar Trosku bijuši nesekmīgi, viņš atbildējis, ka ir domes priekšsēdētājs un viņš izvirza lēmumus, grib un tiekas, negrib un netiekas ar iedzīvotājiem.

«Uzskatu, ka par priekšsēdētāju neviens nepiedzimst, bet, ja kolēģi izvirzīs manu kandidatūru un iegūšu vairākuma atbalstu, es esmu gatavs uzņemties pildīt šī amata pienākumus», atklāja Āboliņš.

Taču viņš neizslēdz iespēju, ka Balodis arī varētu ieņemt amatu, jo viņš jau to ir darījis, kā arī pārstāv «Vienotību», kura domē ir pārstāvēta ar sešiem deputātiem, savukārt Āboliņš ir no «Vidzemes partijas», kuru domē pārstāv divi deputāti. Taču galīgo lēmumu topošā koalīcija vēl nav pieņēmusi.

Savukārt bijušais Lielvārdes novada priekšsēdētājs

Troska pauda, ka Latvijā domes priekšsēdētājus atstādina galvenokārt politisku argumentu dēļ.

Viņš uzskata, ka atbrīvots tika tāpēc, ka viņa vietu grib ieņemts kāds cits. Un iepriekš izskanējušo viedokli par to, ka strādājis ļoti autoritatīvi, noliedz.

Troska atklāj, ka viņš un pārējie «Reģionu alianses» pārstāvji noteikti neatbalstīšot Āboliņu kā priekšsēdētāja amata kandidātu, jo viņam esot reģistrētas parādsaistības un parādi, kā arī jau iepriekš izsaimniekojis apmēram miljonu eiro, kuru nodokļu maksātājiem nācies apmaksāt.

«Cik reizes pašvaldībā neesam saņēmuši Āboliņa, kuram ir jurista izglītība, sagatavotus lēmumprojektus. Šķiet, ka to ir rakstījusi tirgus tante, nevis jurists.

Man žēl Lielvārdes. Esmu tur nodzīvojis visu mūžu. Pilsēta nav pelnījusi šādu ākstu», uzskata Troska.

Savukārt Āboliņš, runājot par parādsaistībām, kas amatpersonu deklarācijā reģistrētas 1 025 365 eiro apmērā, uzskata, ka iedzīvotāji jau iepriekš par tām zināja. Tas neliedza iedzīvotājus iepriekš tik un tā par viņu balsot. Āboliņš neuzskata, ka domes priekšsēdētājs brīvi rīkojas ar pašvaldības naudas līdzekļiem, bet gan dome 15 cilvēku sastāvā nolemj par to, kur tie tiks izlietoti.

Jau ziņots, ka Lielvārdes novada domnieki ar vienas balss pārsvaru vakar atbrīvoja no amata ilggadējo pašvaldības vadītāju Trosku, bet jaunu priekšsēdi neizraudzījās, raksta laikraksts «Diena».

Tuvākās nedēļas laikā pašvaldības deputāti izšķiršoties starp diviem amata pretendentiem - Balodi, kurš jau vadīja novadu iepriekšējā sasaukumā, un Āboliņu, kurš ierosināja varas maiņu. Gatavību ieņemt šo posteni apstiprinājuši abi kandidāti, starp kuriem paredzams sadalīt posteņus domes vadībā, ja izdosies atbrīvot arī priekšsēža vietnieci Vitu Volanti (RA).

Kā aģentūra LETA noskaidroja pašvaldībā, balsojumā deputāti ar vienas balss pārsvaru (8 pret 7) nobalsoja par Lielvārdes novada priekšsēdētāja Troskas atbrīvošanu no amata. Par balsoja deputāti: Āboliņš, Balodis, Ilgonis Rags, Raimonds Graudiņš, Lāsma Krūmiņa, Dace Kļava, Ilze Kreišmane un Jānis Mazitāns.

Lēmuma projekta pamatā ir 25.jūnijā Lielvārdes novada pašvaldībā reģistrētais Jāņa Āboliņa iesniegums, kuru parakstījuši 5 deputāti - Āboliņš, Balodis, Ilgonis Rags, Raimonds Graudiņš un Lāsma Krūmiņa.

Lēmums par domes priekšsēdētāja atbrīvošanu no amata stāsies spēkā pēc tā parakstīšanas, likums nosaka, ka tas jāveic piecu darba dienu laikā no tā pieņemšanas dienas. Pēc tam deputātiem būs iespēja sasaukt novada domes ārkārtas sēdi, kurā varēs veikt jaunā pašvaldības vadītāja ievēlēšanas procedūru.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu