Iedzīvotāji sūdzas par smaku Tukuma novadā; iespējams, pie vainas «Tukuma piena» notekūdeņi

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Elvis Dāgs Vīgants/LETA

Valsts vides dienesta (VVD) Ventspils reģionālajā vides pārvaldē saņemtas iedzīvotāju sūdzības par nepatīkamu smaku, kas veidojas no notekūdeņu attīrīšanas iekārtām «Tīle», kurās savus notekūdeņus attīra arī AS «Tukuma piens» piena pārstrādes ražotne.

Kā skaidroja VVD pārstāve Jūlija Ņikitina, «Tukuma piens» notekūdeņus novada Tukuma pilsētas kanalizācijas kolektorā. Tad šie notekūdeņi nonāk centrālajā sūkņu stacijā, kur sajaucas ar citiem Tukuma pilsētas notekūdeņiem un tiek tālāk sūknēti uz notekūdeņu attīrīšanas iekārtām «Tīle». Tieši par smaku pie šīm iekārtām VVD saņēmis iedzīvotāju sūdzību.

VVD pārstāve stāstīja, ka saskaņā ar Ventspils vides pārvaldes rīcībā esošo informāciju «Tukuma piens» ir nomainījis mazgāšanas un dezinfekcijas līdzekļus, kas arī varētu būt iemesls, «kāpēc attīrīšanas iekārtas, iespējams, netiek galā ar savu uzdevumu».

Reģionālā vides pārvalde ir pieprasījusi veikt novadīto notekūdeņu ārpuskārtas analīzes. Uzņēmums to ir izdarījis, tomēr testēšanas rezultāti vēl tiek gaidīti.

Kā norādīja uzņēmuma «Tukuma piens» direktors Ints Poškus, uzņēmums ir nomainījis iekārtu mazgāšanas līdzekļus, lai samazinātu fosfātu un citu vielu koncentrāciju notekūdeņos. «Iepriekš izmantotie tīrīšanas līdzekļi ir sertificēti un atļauti visā Eiropas Savienībā, tos izmanto daudzi uzņēmumi. «Tukuma piens» nedarīja neko neatļautu.»

Poškus arī atzīmēja, ka uzņēmums ir ticies ar «Tukuma ūdens» pārstāvjiem un Tukuma domes priekšsēdētāju Ēriku Lukmanu («Tukuma pilsētai un novadam»), lai pārrunātu izveidojušos situāciju un meklētu risinājumus. Uzņēmums vienmēr bijis gatavs sadarboties.

«Uzņēmuma «Tukuma piens» notekūdeņi veido tikai nelielu daļu no visiem «Tukuma ūdens» attīrītajiem ūdeņiem, tādēļ vainot uzņēmumu piesārņojumā ir nekorekti. Uzņēmums ir gatavs veikt papildu analīzes un meklēt risinājumus, lai līdzīgas situācijas vairs neatkārtotos,» teica Poškus.

Tikmēr VVD attīrīšanas iekārtu darbībā pārkāpumus nav konstatējusi, šobrīd situācija jau sākot normalizēties.

Arī par bojā gājušām zivīm informāciju VVD nav saņēmis.

Kā ziņots, «Tukuma piens» 2013.gadā strādājis ar 49,316 miljonu eiro apgrozījumu salīdzinājumā ar 42,844 miljonu rādītāju iepriekšējā gadā, bet peļņa bijusi 2,287 miljoni eiro salīdzinājumā ar 1,552 miljoniem eiro.

«Tukuma piena» 79% kapitāldaļu pieder nerezidentiem, galvenokārt Igaunijas pilsoņiem, 20,51% - fiziskām personām, 0,45% - piensaimnieku kooperatīvajām sabiedrībām, bet 0,04% kapitāldaļu ir valsts un pašvaldības īpašumā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu