AB dambī Rīgā tiks izvietots monumentāls Latvijas karogs (14)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

16.decembrī, Rīgas domē notika Rīgas domes un biedrības "Latvijas karogs" kopīgi rīkotā sanāksme, kurā nolēma 60 metru augstu monumentālu Latvijas karogu Rīgā izbūvēt uz AB dambja.

"Esam patiešām gandarīti un priecīgi par Rīgas domes pretimnākšanu un vēlmi sadarboties šajā nozīmīgajā projektā. Monumentāls Latvijas karogs Rīgas krustcelēs – vietā, kur satiekas divi Latvijas galvaspilsētas krasti – būs izcila dāvana un veids, kā godināt Latvijas valsts simtgadi, un iedzīvotāji, sagaidot simtgadi, varēs ar lepnumu redzēt mūsu "likteņupes" Daugavas vidū plīvojam mūsu valsts nozīmīgāko simbolu," stāsta biedrības "Latvijas karogs" valdes priekšsēdētājs un projekta idejas autors Rihards Kols.

Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs: "Vieta šādam objektam izvēlēta atbilstoša. Protams, pašvaldībai būs jādomā, ko iesākt ar karogu, piemēram, 18.novembra salūta laikā vai arī jādomā par salūta pārnešanu uz citu vietu. Ņemot vērā, ka projekts pilnībā tiek finansēts no sabiedrības ziedojumiem, vēlos pateikties visiem četriem projekta mecenātiem, kuri uzņēmušies segt ar projekta īstenošanu saistītos izdevumus Rīgā – uzņēmējiem Armandam Garkānam, Jurim Kravalim, Jānim Kolam un Mārim Martinsonam, kuri arī piedalījās šajā sanāksmē."

Kā pilsētas informācijas portālu Riga24.lv informēja Rīgas domes Sabiedrisko attiecību nodaļas pārstāvji, Rīgas domes Īpašuma departamenta direktors Oļegs Burovs nodeva projekta mecenātiem Plānošanas un arhitektūras uzdevuma (PAU) dokumentu, kas nepieciešams, lai varētu sākt projektēšanas darbus. Darbs pie karogmasta izbūves tiks uzsākts jau 2016.gada janvārī un plānots, ka tas ilgs aptuveni līdz gada beigām. Pēc karogmasta izbūves, tas tik nodots pilsētas īpašumā, kura tad veiks visus apsaimniekošanas un uzturēšanas darbus.

2014.gada nogalē interaktīvajai balsošanai tika nodotas trīs vietas Rīgā, kur ar 3983 balsīm par piemērotāko monumentāla Latvijas karoga izvietošanas vietu iedzīvotāji atzinuši tieši AB dambi. Kopš balsošanas noslēgšanās norisinājies nopietns izpētes un tehniskās sagatavošanās darbs. Arhitektu izstrādātajās skicēs karoga masta augstums stiepjas 60 metru augstumā, savukārt pats karogs – 20x10 metrus liels. Vasarā uz AB dambja veikti arī ģeodēziskie izpēte darbi, lai noskaidrotu, kā labāk nostiprināt karoga mastu un vai sabiedrības izvēlētā vieta karoga izvietošanai ir atbilstoša.

Sanāksmē arhitekts Kronbergs klātesošajiem prezentēja SIA "Projektēšanas birojs Arhis" izveidoto karogmasta uz AB dambja vizualizāciju, nodrošinot iespēju ekspertiem, projektā iesaistītajām personām un sabiedrībai iegūt karogmasta virtuālu telpisko projekciju.

Rīgas domē notikušajā sanāksmē piedalījās arī operdziedātāja Inese Galante, Latvijas Zinātņu akadēmijas akadēmiķis Jānis Stradiņš, kā arī iesaistīto jomu Rīgas pašvaldības pārstāvji – Rīgas pilsētas izpilddirektors Juris Radzevičs, Rīgas pilsētas Būvvaldes vadītājs Inguss Vircavs, Rīgas pilsētas arhitekts Gvido Princis, kā arī pārstāvji no Rīgas pilsētas pieminekļu padomes un Valsts kultūras pieminekļu inspekcijas. Sanāksmi vadīja Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs un Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieks Andris Ameriks.

"Latvijas karogs" ir unikāls ilgtermiņa projekts, kura ietvaros līdz Latvijas simtgades sagaidīšanai 2018.gadā, iecerēts valstij simboliskās, labi pārredzamās un nozīmīgās vietās Rīgā un Latvijas novadu reģionu centros, izvietot monumentālus Latvijas karogus. Projekta realizācijā galvenokārt tiek iesaistīta sabiedrība, kā arī eksperti, atbildīgās valsts un pašvaldību institūcijas, aicinot atlasīt labākās un piemērotākās vietas karogu izvietošanai gan Rīgā, gan Latvijas reģionos.

Komentāri (14)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu