Rēzeknē atklāta renovētā koka arhitektūras pērle - Zaļā sinagoga (8)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Piektdien, 22.janvārī Rēzeknē, klātesot ārzemju vēstniekiem, ebreju kopienas pārstāvjiem, būvniekiem un lielam skaitam rēzekniešu un pilsētas viesu, svinīgi tika atklāta renovētā Zaļā sinagoga.

Kā Pilsētas informācijas portālam Rezekne24.lv pavēstīja Rēzeknes pilsētas domes priekšsēdētājs Aleksandrs Bartaševičs: "Rēzeknē šodien ir noticis svarīgs un vēsturisks brīdis. Tā ir senākā koka sinagoga Baltijā, izbūvēta 1845.gadā un tās atdzimšana tagad, pēc 170 gadiem, viennozīmīgi kļūs par ebreju vēstures un kultūras atdzimšanu Rēzeknē."

Savukārt Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas vadītājs Juris Dambis uzvēra sinagogas, kā kultūrvēstures pieminekļa nozīmīgumu: "Šī skaistā ēka ir ieguvums ne tikai pilsētas, bet visas Latvijas un arī starptautiskā mērogā, gan ar savu materiālā, gan nemateriālā mantojuma vērtību, sabiedrība ir ieguvusi vienu sakārtotu ēku pilsētas vēsturiskajā centrā. "

Protams vislielāko prieku par atjaunoto sinagogu pauda Rēzeknes ebreju kopienas pārstāvji, kas šobrīd ir vairs tikai ap 50 cilvēku. Viņi no sirds pateicās par sinagogas atjaunošanu un jau sestdien, 23.janvārī restaurētājā namā tiks svinēti ebreju svētki –Šabat, kas kopienai ir divkāršs prieks, jo divdesmit piecus gadus šīs sienas nav dzirdējušas lūgšanas.

Atklāšanas pasākuma laikā bija iespēja nobaudīt ebreju tradicionālās virtuves gardumus un sasildīties ar karstu tēju. Apmeklētājiem Zaļā sinagoga būs pieejama arī sestdien, 23. janvārī no plkst.11.00 līdz 15.00.

Gan atklāšanas pasākumā, gan sestdien – atvērto durvju dienā – interesenti tiek iepazīstināti ar Zaļās sinagogas vēsturi, projekta norisi un ekspozīciju.

Zaļā sinagoga ir vienīgā koka sinagoga Latvijā, kas gandrīz bez būtiskiem pārveidojumiem saglabājusies līdz mūsdienām, tāpēc, veicot restaurācijas darbus, liela uzmanība tika pievērsta tam, lai saglabātu ēkas vēsturisko nozīmi un identitāti.

Rēzeknes Zaļā sinagoga, ir viens no vēsturiski nozīmīgākajiem pilsētas kultūras pieminekļiem. Tā uzcelta 19.gadsimtā un kalpojusi dažādiem mērķiem, kā arī laika gaitā ēka vairākas reizes tikusi atjaunota, bet pēdējie darbi norisinājās 20.gadsimta 70.gados. Kopš tā laika Zaļā sinagoga vairs netika pienācīgi izmantota un uzturēta, tāpēc 1990.gadā tika slēgta avārijas stāvokļa dēļ.

Projektu "Rēzeknes Zaļās sinagogas restaurācija, iekļaujot koka arhitektūras mantojuma centra un ekspozīcijas par ebreju kultūras mantojuma izveidi" kopš 2013.gada 14.decembra, realizē Rēzeknes pilsētas dome, bet tās partneri ir profesionālā skola Sam Eyde (Norvēģija), Rēzeknes Mākslas un dizaina vidusskola un Rēzeknes tehnikums (kādreizējā Austrumlatgales Profesionālā vidusskola). Projekta autors - SIA "Arhitektoniskās izpētes grupa", arhitekts - Artūrs Lapiņš, restaurācijas darbus veica SIA "Inteco Wood", būvuzraudzību nodrošināja SIA "RS Property". Ekspozīcijas dizainu veidoja dizaina birojs "H2E", satura koncepciju izstrādāja un darbus koordinēja domnīca "Creative Museum".

Projekts "Rēzeknes Zaļās sinagogas restaurācija, iekļaujot koka arhitektūras mantojuma centra un ekspozīcijas par ebreju kultūras mantojuma izveidi" līdzfinansēts no Eiropas ekonomikas zonas finanšu instrumenta programmas "Kultūras un dabas mantojuma saglabāšana un atjaunināšana". Tā kopējie plānotie izdevumi ir 711 437 eiro, no kuriem 95% (675 865 eiro) ir atbalsta summa (85% - EEZ finanšu instruments, 15% - valsts budžeta līdzfinansējums), bet 5% - līdzfinansējuma saņēmēja finansējums.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu