VAK: Guvām pārliecību, ka Jūrmala iet zaļo attīstības ceļu

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Jūrmala, kas šobrīd nu jau var arī juridiski lepoties ar kūrorta pilsētas statusu, ir ne vien iekārojama dzīvesvieta, bet arī jutīga zona, kur ļoti saprātīgi jāsabalansē attīstības mērķi ar tām dabas vērtībām – jūras ūdeņiem, kāpu zonu, mežiem, sērūdeņražavotiem un īpaši aizsargājamām teritorijām, kas atrodas tās teritorijā un padara Jūrmalu unikālu.

Pašvaldības attīstības, sabiedrības, investoru un nevalstisko organizāciju pausto viedokļu pārpilnība teritorijas plānojuma grozījumu izstrādes procesā arī Vides Aizsardzības klubam (VAK) radīja virkni jautājumu - vai jaunie teritorijas plānojuma grozījumi katrā tā niansē, kas var ietekmēt vidi, ir pārdomāti ilgtermiņā, vai to īstenošana būtiski nesamazinās zaļo zonu īpatsvaru, negatīvi neietekmēs tradicionālo kultūrvides un dabas caurausto ainavu, neapdraudēs saudzējamās dabas platības.

Lai rastu atbildes, 2016. gada 5.februārī Jūrmalas pilsētas domē notika Jūrmalas pilsētas domes priekšsēdētāja Gata Trukšņa organizētā sanāksme par Jūrmalas pilsētas teritorijas plānojuma grozījumiem.

Sanāksmē, kurā piedalījās pašvaldības deputāti, būvvaldes, vides nodaļas speciālisti, Vides un reģionālās aizsardzības ministrijas parlamentārais sekretārs E.Tavars, kā arī VAK un Latvijas Dabas fonda pārstāvji, tika pārrunāta situācija par atsevišķu pilsētas teritoriju attīstības perspektīvām, kas varētu atstāt negatīvu ietekmi uz pilsētas teritorijas dabas pamatni.

Sarunas laikā paspējām tikai nedaudz pieskarties jautājumam par Ķemeru purva sērūdeņražavota apdraudējuma riskiem, ko radīs elektropārvades līnijas «Kurzemes loks» 3.kārtas projekta realizācija. Sapratām, ka šī viennozīmīgi ir visus sanāksmē klātesošos vienojošā zaļā rūpe, tāpēc būtu pateicīgi par atsevišķu, paplašinātu sarunu, kas būtu veltīta tieši Ķemeru purva vērtību saglabāšanai.

Tikšanās laikā guvām priekšstatu, ka Jūrmala iet zaļo attīstības ceļu, un pilsētas vadības uzstādījumi par pilsētas attīstības vīziju lielā mērā sakrīt ar VAK viedokli – daba un Jūrmalas pilsētvides attīstība ir vienots, dzīvs organisms un līdzvērtīgas komponentes.

Tāpat norādījām pašvaldībai uz VAK identificētajiem riskiem dabas jomā, īstenojot teritorijas plānojuma grozījumus, kā arī rekomendējām pārdomāt jautājumus par uzsvaru uz dabu nenoplicinošu tūrismu, elektromobilitātes attīstību un ciešāku sadarbību ar vides nevalstiskajām organizācijām ikdienas dabas un vides aizsardzības jautājumu risināšanā.

www.jurmala.lv

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu