Madonas iedzīvotāji varētu vērsties Satversmes tiesā pret novada domi

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

«Madonas pilsētas 2.vidusskolas atbalsta biedrība» apsver iespēju vērsties Satversmes tiesā un Eiropas cilvēktiesību tiesā pret Madonas novada domi, informēja organizācijas pārstāvis zvērinātais advokāts Jānis Avotiņš.

Avotiņš norādīja - ja Augstākas tiesas Administratīvo lietu departaments pieņems noraidošu lēmumu uz biedrības sniegto blakus sūdzību, tā varētu vērsties Satversmes tiesā un Eiropas cilvēktiesību tiesā.

«Madonas pilsētas 2.vidusskolas atbalsta biedrība» un vairāku bērnu vecāki ir vērsušies Administratīvajā rajonā tiesā, kurā apstrīd Madonas novada domes izstrādātā «Madonas novada izglītības iestāžu tīkla attīstības plāna 2016.-2023.gadam» publiskās apspriešanas procedūru. Administratīvā rajona tiesa atteicās ierosināt lietu, jo domes lēmums tas nav administratīvs akts. Avotiņš pauda, ka šādā veidā domes lēmums ir pretrunā ar Satversmi, kura paredz, ka visi cilvēki Latvijā ir vienlīdzīgi likuma un tiesas priekšā un ikvienam ir tiesības aizstāvēt savas tiesības, un likumiskās intereses taisnīgā tiesā.

Avotiņš informēja, ka Madonas novadā ir savākti vairāk kā 3000 iedzīvotāju paraksti pret Madonas novada pieņemto lēmumu apvienot Madonas pilsētas 1.un 2.vidusskolu, aizrotējot tās audzēkņus uz Madonas Valsts Ģimnāzijas telpām, kuras pašreizējā tehniskajā izpildījumā nav atbilstošas veselības un higiēnas prasībām, par ko atzinumu sniegusi arī Valsts Bērnu tiesību aizsardzības inspekcija.

Madonas pilsētā kopā ir nedaudz vairāk kā 7000 tūkstoši iedzīvotāji, no kuriem gandrīz puse ir parakstījušies pret reformu, bet Madonas dome uz sabiedrības protestiem nereaģē. Martā pretēji sabiedrības iebildumiem domes sēdē apstiprināja izglītības iestāžu attīstības plānu un šobrīd to virza apstiprināšanai uz Izglītības un Zinātnes ministriju (IZM).

Biedrība nodevusi iesniegumu arī IZM, kurā lūgts ministriju veikt pārbaudi un sniegt rakstisku izvērtējumu par paredzēto Madonas 1.vidusskolas un Madonas 2.vidusskolas apvienošanu. Izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis ir paudis, ka reorganizācijas izpēte tiks veikta.

Avotiņš arī pavēstīja, ka biedrība skeptiski vērtē Madonas novada domes izstrādāto plānu un tā izsskatīšanu IZM, jo gan izglītības un zinātnes ministrs, gan Madonas novada domes priekšsēdētājs Andrejs Ceļapīters ir partijas «Vienotība» biedri.

Biedrība norādīja, ka novada dome klaji ignorē sabiedrības protestus un vērojams, ka tikai, lai apgūtu Eiropas fondu naudu, tiek veiktas mākslīgas un ekonomiski nepamatotas reformas.

Jau ziņots, ka Madonas pilsētā plānots apvienot Madonas 1.vidusskolu un Madonas 2.vidusskolu. Apvienošanas mērķis ir racionāli izmantot finanšu līdzekļus, paaugstināt izglītības kvalitāti, tai skaitā izglītības programmu piedāvājumu pilsētas skolās. Reorganizācijas rezultātā izveidotā izglītības iestāde tiks izvietota tagadējā Madonas pilsētas 1.vidusskolas ēkā Valdemāra bulvārī 6, kā arī tagadējā Madonas Valsts ģimnāzijas ēkā Valdemāra bulvārī 2a un sākotnējā posmā arī Madonas pilsētas 2.vidusskolas sākumskolas ēkā Skola ielā 8.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu