Krāšņi un jautri nosvinēti Saldus svētki "Saldum – 160"

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pa dažādiem ceļiem pārvietojoties gan ar senu, gan ar jaunu laiku un veidu kumeliņiem, svētkos visi ceļi saveda Saldū. No 18. līdz 22.maijam Saldus novads svinēja svētkus "Saldum – 160". Visu svētku laiku pasākumiem cauri vijās svētku tēma – ceļš.

Kā pilsētas informācijas portālam Saldus24.lv pastāstīja "Saldus TIKS centrs" sabiedrisko attiecību speciāliste Zane Sproģe, svētkus Saldus Mūzikas un Mākslas skolu ēkā ar brīnišķīgiem koncertiem 18.maijā ieskandināja saksofonu kvartets "N[ex]t Move", 19.maijā akordeonistu ansamblis "Akords", bet 20.maijā – pūtēju orķestris "Saldus". 20.maija vakarā saldenieki un pilsētas viesi O.Kalpaka laukumā varēja vērot iespaidīgo ūdens, gaismas un mūzikas priekšnesumu – strūklaku šovu "Saldum – 160". Šo priekšnesumu Saldum jubilejā dāvināja uzņēmums SIA "Saldus ceļinieks", kurš šogad atzīmē 25 gadu jubileju.

21.maijā bija Saldus pilsētas svētku kulminācija, kad saldeniekiem un pilsētas viesiem bija iespēja baudīt plašu pasākumu programmu un lustes. Jau no paša rīta interesenti varēja piedalīties norisēs vēsturiskajā tirgus placī (tagadējais O.Kalpaka laukums) – seno amatu prasmju meistari radīja senā tirgus atmosfēru, veiklākie varēja rāpties umurkumurā pēc dažādiem labumiem. Visu dienu varēja mieloties ar kārtīgu latviešu skābputru un kartupeli mundierī.

Saldus novada pagasti svinīgi sveica pilsētu 160 gadu jubilejā, dāvinot noderīgas un skaistas dāvanas – milzīgu grozu ar ceriņiem, vējdzirnavas, laimes pakavu, latvju zīmes, Saldus medus pilienu, ragu svečturi, koka skulptūras, garšaugus, puķu dobi bišu kāres formā, ozolu, ābeli, gaismas lukturu kociņu, soliņu un Saldus koka pili. Izsakām pateicību novada radošajiem ļaudīm par šo brīnišķīgo dāvanu darināšanu! Dāvinājumi (izņemot svečturi) O.Kalpaka laukumā būs apskatāmas līdz 29.maijam.

Īpašs prieks par svētku gājienu, ko kupli pārstāvēja ļaudis no Saldus novada, kā arī folkloras festivāla "Pulkā eimu, pulkā teku" dalībnieki no visas Latvijas. Kopā gājienā piedalījās gandrīz 4000 dalībnieku.

Bērni varēja apskatīt dažādus lauku sētas putnus un dzīvniekus, kā arī priecāties dažādās piepūšamajās atrakcijās.

Saldus tirgus stāvlaukumā bija tehniskas norises – koka auto spēles, ātrumsacensības, policijas, zemessargu un ugunsdzēsēju transportlīdzekļu apskate, biedrības "EVE autosports" auto un amerikāņu auto apskate, auto apgāšanas stimulators.

Uz Lielās ielas skatuves no rīta līdz pēcpusdienai notika dažādi priekšnesumi. Notika pirmsskolas vecuma bērnu deju kolektīvu koncerts "Pa dejas ceļu" (virsvadītāja Inese Buša), kurā piedalījās Druvas kultūras nama bērnu deju kolektīvs "Vārpiņa" 2. – 4. un 5. – 6.gadīgo grupa (vadītāja Aira Nābele), Lutriņu pirmsskolas deju kolektīvs "Sprīdīši" (vadītāja Linda Medne); studijas "Ideja" deju iestudējums "Pa ceļu mazi kukainīši tek" (vadītāja Rūta Sakne); Andra Ērgļa un popgrupas "Momo" muzikāla izrāde "Burvja skaitļi"; deju kopu "Bandava" (vadītāja Santa Laurinoviča), "Druvas seniori" (vadītāja Diāna Einmane), Novadnieku pagasta bērnu deju kolektīvs (vadītāja Aira Nāruna), kapela "Strops" (vadītāja Agrita Pileniece) un Saldus Tautas teātra programma (vadītāja Inese Legzdiņa) "Saldus miesta tirgus plača lustes"; koncertprogramma "Ar cieņu – maestro Raimondam Paulam!", kurā uzstājās Guntis Ābols, sporta deju klubs "Saldus", Saldus BJC bērnu vokālais ansamblis "Notiņas", solists Raimonds Patmalnieks, pianists Zigurds Turss, kā arī Brocēnu KIC ansamblis "Cik dažādi…", instrumentālais ansamblis "Brocēnu bends", deju kolektīvi "Dzirkstelēni" un "Dzirkstulis", kā arī koncertprogramma "Ceļš kaut kur savijies, domas kā vīteņi", kur uzstājās Mārtiņš Bergmanis un Valters Vanags.

Visu dienu notika dažādas sporta aktivitātes – pludmales volejbola, strītbola, florbola un svara bumbu celšanas sacensības, tradicionālais draiskais skrējiens "Ciecernieks", apvienības "Green Trial BMX" paraugdemonstrējumi, laivošana pa Cieceri, Kuldīgas aviācijas sporta kluba lidmodeļu paraugdemonstrējumi, velomaratons "North 66 Baltic" apkārt Cieceres ezeram, kā arī cīņu šovs un Saldus riteņbraucēju triki "Mums patīk tas, ko mēs darām, radām un rādām!".

Pēcpusdienā Saldus ielas pierībināja iespaidīgākā motoparāde, kāda Saldū līdz šim ir bijusi - motoparādē piedalījās vairāk nekā 400 dalībnieki.

Vakarā Kalnsētas parkā notika svētku lielkoncerts "Saldus – mana pieturvieta visumā", kurā piedalījās Saldus novada amatiermākslas kolektīvi, Uldis Marhilēvičs, Antra Stafecka, Aija Andrejeva, Ivo Fomins un Miks Dukurs. Pēc tam uzstājās ritma grupa "Pulsa efekts" un pieaicinātie mākslinieki ar perkusiju un uguns šovu, grupas "Astro’n’out" koncerts, balle kopā ar grupu "Zvaigžņu lietus" un DJ Robertu Lejasmeijeru, kā arī svētku salūts.

Paralēli Saldus pilsētas svētku svinībām notika arī XXXII Latvijas bērnu un jauniešu folkloras festivāla "Pulkā eimu, pulkā teku" koncerti, kā arī Muzeju nakts norises J.Rozentāla Saldus vēstures un mākslas muzejā.

Par godu Saldus pilsētas 160 gadu jubilejai Saldū ieradās arī septiņas Saldus novada pašvaldības sadraudzības delegācijas – Vilebonas (Francija), Lidinges (Zviedrija), Voldas (Norvēģija), Stargardas (Polija), Mažeiķiem (Lietuva), Šilutes (Lietuva) un Nevarēniem (Lietuva).

Svinīgā gaisotnē tika parakstīts arī Saldus novada pašvaldības un Lidinges pašvaldības atjaunotais sadraudzības līgums. Pirms tam sadraudzības līgums ar Lidingi bija Saldus pilsētai.

Saldus svētku rīkotāji izsaka pateicību pasākuma atbalstītājiem: SIA "Saldus ceļinieks", SIA "Alfor", SIA "R&C", SIA "Lanos", SIA "Libra Plast", SIA "Norplast", SIA "66 North Baltic", SIA "Ziko", SIA "Saldus zaļā aptieka", SIA "Druvas unguri", AAS "Gjensidige Baltic", AS "SEB banka", SIA "Jets Vacuum", SIA "Krūza", SIA "Cemex", SIA "Saldus Maiznieks", SIA "PATA kokmateriāli", Ēberliņu dravai un Saldus novada pašvaldībai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu