Jūnijā Valmierā notiks vieglatlētikas sacensības - Valsts prezidenta balvas izcīņa (1)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Piektdien, 10.jūnijā un sestdien, 11.jūnijā Valmierā Jāņa Daliņa stadionā norisināsies vienas no tradīcijām bagātākajām vieglatlētikas sacensībām Baltijā – Valsts prezidenta balvas izcīņa, pilsētas informācijas portāls Valmiera24.lv uzzināja Valmieras pilsētas pašvaldībā. 

Šogad sacensības norisināsies kopumā 22.reizi, bet piekto reizi savā starpā sacentīsies Baltijas valstu vieglatlētikas izlases.

Valsts prezidenta balvas izcīņa kopš 1995.gada ir neatņemama vieglatlētikas sacensību kalendāra sastāvdaļa. Sacensības allaž ar savu klātbūtni pagodinājuši attiecīgā laika Latvijas Republikas prezidenti un sportisti sasnieguši augstvērtīgus rezultātus. Pirmos 17.gadus Prezidenta kausus sadalīja Latvijas sportisti, pārstāvot novadu izlases Vidzemi, Kurzemi, Zemgali un Latgali, kā arī galvaspilsētu Rīgu. Komandu kopvērtējumā šādā formātā allaž uzvaras izcīnīja Rīgas sportisti.

Prezidenta balvas izcīņā sportisti sacenšas arī par individuālajiem Prezidenta kausiem. Visvairāk Prezidenta balvas kausus izcīnījusi Ieva Zunda, sešus gadus pēc kārtas uzrādot augstvērtīgāko rezultātu laika posmā no 2003. līdz 2008.gadam. Zunda četras reizes triumfēja 400m distancē un divas reizes uzvarējusi ar rezultātu 400m barjerskrējienā. Pērnajā gadā otrajā vietā Prezidenta kausu kopvērtējumā izvirzījās soļotāja Agnese Pastare, izcīnot savu ceturto Prezidenta kausu. Tikmēr trīs Prezidenta kausus izcīnījuši barjersprinteris Guntis Peders un soļotāja Jolanta Dukure.

Kopš 2012.gada sacensības pārgājušas jaunā līmenī, pulcējot Baltijas valstu vieglatlētikas izlases. Cīņa starp Latvijas, Lietuvas un Igaunijas izlasēm trīs reizes uzvarējusi Latvijas vieglatlētikas izlase, bet 2013.gadā spēcīgākā bija Igaunijas komanda. Kaimiņvalstu sportistu iesaistīšanās saasinājusi cīņu par Prezidenta kausiem. Divas sacensību galvenās trofejas ceļojušas uz Lietuvu, kad 2014.gadā sacensībās dominēja lietuviešu diska metēji Andrius Gudžius un Zinaida Sendriūte. Tā pat divi individuālie Prezidenta kausi devušies uz Igauniju, jo 2013. gadā sacensībās uzvarēja diska metējs Grets Kanters, bet pērn vīru konkurencē labākais bija šķēpa metējs Tanels Lānamē.

Baltijas mačsacīkšu formāts ļāvis uzlabot arī Prezidenta balvas rekordus. Šobrīd septiņi sacensību rekordi pieder Lietuvas izlasei, bet Igaunijas sportisti sasnieguši četrus Prezidenta balvas rekordus. Pa vienam rekordam ir Somijas un Baltkrievijas stafešu komandu īpašumā.

2016.gadā Valsts prezidenta balva vieglatlētikā norisināsies no 10.-11.jūnijam Jāņa Daliņa stadionā Valmierā. Kā jau ierasts komandu vērtējumā sacentīsies Latvijas, Lietuvas un Igaunijas vieglatlētikas izlases, bet individuālo sportistu sastāvu papildinās vairāk kā 30 sportisti no Baltkrievijas. Līdzjutējiem ieeja sacensībās bez maksas.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu